Vizsgák nincsenek, de az elméleti oktatás folyik az autósiskolákban

Hódmezővásárhelyen március 17-én, kedden már nem tudtak vizsgázni a leendő sofőrök, és mára már az oktatás is leállt. Az autósiskolák elméleti oktatást még vállalnak, de a gyakorlati tudás megszerzésével várni kell.

Az egyik hódmezővásárhelyi autósiskola vezetője portálunknak elmondta, hogy csak a kijárási korlátozás kezdetéig tudták oktatni az ügyfeleket, hiszen a rendelet értelmében a tanuló nem végez munkát, nem bevásárol, és semmilyen létfontosságú tevékenységet nem végez, így nem tartózkodhat kint. Ennek okát a vizsgáztatás után a gyakorlati oktatás is leállt.

Akinek a veszélyhelyzet alatt lejár a sikeres KRESZ vizsgától számított 2 éve, (ennyi ideig lehet a gyakorlaton túlesni – a szerk.) ne essen pánikba, hiszen ez az időszak nem számít bele a 2 esztendőbe. Így, ha valakinek például 3 hónapja van hátra, akkor azt a 3 hónapot a vizsgáztatás újraindulásától számítják, számítjuk” – nyugtatott meg mindenkit az oktató.

A jelenleg kialakult helyzet körülbelül 150-200 tanulóvezetőt érint Vásárhelyen, ennyi embernek kell halasztani a forgalomban való vezetést. Az elméleti oktatásban résztvevők száma szintén 150-200-ra tehető. Az illetékes kifejtette, hogy elméleti oktatás továbbra is van, azonban azt online, interneten keresztül oldják meg. Fontos kiemelni, hogy elméletből sem lehet vizsgázni, csak a tanfolyamot lehet elvégezni.

Az autósiskola vezetője elmondta, hogy sajnálatos módon náluk is volt leépítés. Mivel jelenleg nem tudnak dolgozni, és ezzel pénzt keresni az oktatók, a bevételkiesésüket más munkák elvégzésével próbálják pótolni. Ő maga például segédmunkásként dolgozik addig, amíg nem tud újra a szakmájában munkát vállalni. Ennek ellenére bizakodó, és biztos benne, hogy ha vége lesz ennek a járványhelyzetnek, újra beindul a jogosítványszerzés utáni kereslet.