2

Pénteken kezdődik a csomagok postaládába juttatása, ami mintegy másfél hetet vesz igénybe. Eközben csökkent a hatósági karanténban lévő állampolgárok száma Makón, tájékoztatott a polgármester.

Farkas Éva Erzsébet elmondta, további lehetőséget kaptak a polgármesterek arra, hogy hétvégén esetlegesen szigorítsák az országosan élő korlátozásokat a településeken, szakemberekkel történt egyeztetés után azonban továbbra is úgy látják, a jelenlegi korlátozások megfelelőek, nincs szükség szigorításra.

Változás lesz viszont a piaccal kapcsolatosan vasárnaptól, a képviselőkkel, piacvezetéssel és árusokkal történt egyeztetés után az a döntés született, hogy április 18-tól a 65 év alattiak 6 és 10 óra között, a 65 év felettiek pedig 10 és 12 óra között látogathatják.

Farkas Éva Erzsébet köszönetet mondott a makóiaknak azért, hogy húsvétkor is betartották az érvényben lévő korlátozásokat, valamint megköszönte a számos felajánlást is, amelyek az önkormányzathoz érkeztek. Ezek közül kiemelte többek között a térség országgyűlési képviselőjének, Lázár Jánosnak a kórház számára nyújtott 3 millió forintos támogatását, illetve a Givaudan vezetésének felajánlását is.

Utóbbinak és több más nagylelkű felajánlásnak köszönhetően ugyanis az önkormányzat minden makói háztartásba 2db mosható szájmaszkot tud eljuttatni.

Ezek csomagokban kerülnek a postaládákba holnaptól kezdve, a kijuttatás mintegy másfél hetet fog igénybe venni, közölte Farkas Éva Erzsébet. A polgármester hozzátette: a védőfelszerelés mellett két tájékoztatót is tartalmaznak majd a csomagok, az Ábrahám Judit háziorvos által összeállított, a maszkok helyes viselését bemutató dokumentumot, és a háziorvosok, fogorvosok elérhetőségét, valamint az orvosi ügyeletekkel kapcsolatos tudnivalókat.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a hatósági házi karanténban lévők száma a múlt heti 36-ról 27-re csökkent, ugyanis többeknek lejárt a két hét, és ezen a héten is vannak olyanok, akiknek le fog.

Kiemelt figyelem irányul most az időseket ellátó otthonokra, ez Makón kettőt érint. Az Idősek Átmeneti Gondozóházában – amely önkormányzati fenntartásban van – jelenleg 30 főt ápolnak. Farkas Éva Erzsébet hangsúlyozta, itt minden EMMI által kiadott előírás betartását folyamatosan ellenőrzik. A nem önkormányzati fenntartású bentlakásos otthonban jelenleg 117 fő van.

Ezekben az intézményekben izolációs szobákat kellett kialakítani, ezekbe az önkormányzat is segített megfelelő ágyakat beszerezni felajánlásoknak köszönhetően, összesen 37-et, és hármat a kórház is biztosított, valamint a védőfelszerelések is rendelkezésre állnak.

A forgalmas útszakaszokat továbbra is portalanítják, fertőtlenítik, ezenkívül pedig a buszmegállókat és játszótereket is. Utóbbival kapcsolatosan a polgármester továbbra is azt kérte a családoktól, hogy ameddig a veszélyhelyzet tart, ne használják őket.

Farkas Éva Erzsébet beszámolt a Szent István Király Plébániatemplom nagyfokú társadalmi összefogásnak és a Soltész Miklós államtitkár támogatásával az EMMI-től érkező mintegy 35 millió forint forrásnak köszönhetően megvalósuló felújításáról is. A minisztériumhoz a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat nyújtott be pályázatot.

A bogárzói templom felújítására pedig a Makó Város Fejlődéséért Közalapítványhoz érkezett mintegy 11 millió forint felajánlás, valamint 10,4 millió forint támogatás.

A Holokauszt Áldozatainak Emléknapja kapcsán a polgármester megemlítette azt is, hogy a zsinagóga látogatóközponttá alakításának beruházása is folyamatban van.

Forrás: makohirado.hu