Panaszáradat a Nyugdíjas Lakóparkra: többen megbánták a beköltözést

Kiakadt a hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Lakóparkban élő idősek egy része, amiért a városi közgyűlés márciusban megszavazta az intézményre vonatkozó bérleti díj emelést. A lakóknak ugyanis így az eddigi 265 forint helyett 350 forintot kell fizetniük négyzetméterenként, ami 32 százalékos drágulást jelent. Egy olvasónk többek nevében „Nyugdíjas Lakópark szomorú lakói” aláírással juttatott el szerkesztőségükhez levelet, amit változtatás nélkül közlünk.

„Olvasói levél!

Hetek óta a Nyugdíjas lakópark területén közlekedve meglepetten tapasztaltam, hogy azok a személyek (nem szeretném jelzővel illetni őket), akik 2017-ben szinte háborús hangulatot, gyűlöletet szítottak az akkori városvezetés ellen, most nyugtatják hazugsággal az idős embereket. Ez szép is lenne, ha győzködésük a valóságot tartalmazná.

Azok, akik a múltban ocsmány rágalmazásokkal, gyűlöletkeltő röplapokkal szórták tele a lakóparkot és a várost, most mint szerény bárányok győzködik a lakókat. Tartva, talán félve a jogos felháborodástól, lázadástól. Ismereteim szerint a városi bérlakások díját nem emelték meg.

Az ügy pikantériája, hogy a „dicső” városvezetőnek nem nevezhető személy 2020. január második hetében járt a lakóparkban, s annyi mersz, erkölcsi tartás nem volt benne, vagy ami még súlyosabb, semmibe nézi a lakókat, hogy szemtől-szembe közölje az akkor már meghozott döntést.

A lakópark lakóit április 2-án, az aula ajtajára kiragasztott levélen értesítették. Érthetetlen a bérleti díj ilyen brutális, 32 százalékos emelése, mert nem nyereséget termelő intézmény az idősek ellátása. De az emelés ellen szól az is, hogy még csak márciust tudjuk magunk mögött, s máris 5 lakás üresedett meg. Sajnos 2 lakótársunk még a kettő évet sem élte meg a parkban. Ez a tiszta nyereség.

Ha a város vezetője talán a város ügyeivel foglalkozna, tudná, milyen anyagi helyzetük van a lakóparban élőknek (átlag vagy átlag alatti nyugdíj). Igaz, vannak volt pártkatonák, munkásőrök, akik jól élnek és szinte istenítik a jelenlegi polgármestert, kísérik országjáró útjain, ahol csak mocskolódni és ellentétet tud szítani, ja meg a TV-be tud rohangálni.

Többen háborognak a jelenlegi 32 százalékos emelés ellen. Felteszik a kérdést: mi indokolja ezt a brutális emelést, mert indoklás nincs. Sőt, még az eddig kötelező szolgáltatást sem kapják meg, amiért fizetünk. Nagytakarítás helyett kistakarítás, kórházból hazatért töréses betegnek tanács, hogy fogadjon szociális gondozót, aki elmegy a háziorvoshoz a receptjeiért. A szerződésben lévő szolgáltatás csökken, a befizetés már az eget súrolja. A befizetés után a lakóknak gyógyszerre, ennivalóra szinte alig-alig jut pénzük.  

Talán megértőbb lennék, ha az általunk befizetett pénzeket a parkra fordítanák, mert a park lassan siralmas állapotot mutat. Nem abszurd, értelmetlen beruházásokra, például wc-ből büfé, ráfizetéses uszodába csúszda és tovább sorolni. Óvodás gyerek tud 15-ig számolni.

Nagy örömmel fogadnánk a hírt, amely a városvezetés részéről munkabérük illetve tiszteletdíjuk csökkentéséről vagy lemondásáról szól. Talán akkor jutna pénz az utakra, kátyúzásra. Sok lakótárs megbánta az ideköltözését, mert sokkal nehezebb és kilátástalan lett az élete.

Szomorú, hogy a vészhelyzet a városvezetésnek köszönhetően elviselhetetlen présbe szorította a lakókat. Az pedig, hogy ebben a helyzetben az idősek megsarcolása a legfőbb cselekedete, bizonyítja, hogy erkölcsileg nulla.

Nyugdíjas Lakópark szomorú lakói”

Fotó: Gémes Sándor