A kamara ragaszkodik a bérfejlesztési támogatáshoz

Sok vállalkozó örömmel vette volna, ha a városvezetés legalább fontolóra veszi a Fidesz-frakció javaslatát, és eltörli az idei évre a kis- és középvállalkozások helyi adóit – mondta el lapunknak ifj. Hajdú József, arra reagálva, hogy Márki-Zay Péter polgármester nem fogadta el a kormánypárti képviselők felvetését. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hódmezővásárhelyi Városi Szervezetének elnöke szerint ezzel egy-egy cég akár több millió forintos segítséget kapna az önkormányzattól. Interjú.

– A vásárhelyi Fidesz-frakció nemrég azt javasolta, hogy a járvány miatt erre az évre törölje el a város a kormány által is kiemelt kis- és középvállalkozások helyi adóit. Ezt a városvezetés azonban még aznap lesöpörte az asztalról, azaz nem fogadta el. Mi a kamara véleménye erről, mennyiben nyújtana ez segítséget az érintett vállalkozásoknak?

– A vállalkozások számára jelenleg minden engedmény nagy segítséget nyújthat. Kamaránk már a veszélyhelyzet bejelentésekor rögtön reagált ezen a területen. Továbbá a kamaránál regisztrált több mint 30 ezer vállalkozás felé azóta is kommunikáljuk, hogy bár az 5000 forintos kamarai hozzájárulást a ránk nézve is kötelező kamarai törvény miatt nem tudjuk elengedni, de nem szankcionáljuk, ha valaki nem fizeti be most, és nem is szankcionálunk a veszélyhelyzet elmúltát követő 30. napig. Hasonló a helyzet a kamarai önkéntes tagok tagdíjával. Emellett igyekszünk, rengeteg információval segíteni a vállalkozásokat, több új csatornát is létrehoztunk. Sőt továbbra is elérhetők a Széchenyi Kártya Program konstrukciói, és a Kamarai Pénzügyi Alapok is, melyből forráshoz juthatnak a vállalkozások.

– Nagyságrendileg mennyi kis- és középvállalkozás működik Vásárhelyen, illetve mennyit érinthetne ebből ez a kedvezmény?

– A város és térségében működő vállalkozások arányát tekintve úgy gondolom, száz százalékát érinthetné egy ilyen kedvezmény. Véleményem szerint a jelenlegi helyzetben sok vállalkozás örömmel vette volna, ha a városvezetés legalább fontolóra veszi a javaslatot és bizonyos mértékben segítséget nyújtott volna a helyi vállalkozásoknak. Én bízom benne, hogy a városvezetés az előttünk álló nehéz időszakban tenni fog azért, hogy a helyi vállalkozások segítséget kapjanak a várostól, például: helyi adók csökkentését, illetve időszakos eltörlését. Vásárhelyen és a térségében jelenleg körülbelül 3700 működő mikro-kis és középvállalkozás van. (a számok a válság óta folyamatosan változnak)

– Egy átlagos hódmezővásárhelyi kis- és középvállalkozás mennyit spórolhatna ezzel az idén?

Ez nagyon sok tényezőtől függ. A mikro-kis és középvállalkozások több tízezer forinttól akár több millió forintot is megtakaríthatnának. Igaz a helyi adók első felét már be kellett fizetniük március 15-ig.

– Mely területeket veszélyezteti leginkább a kialakult rendkívüli helyzet?

– Lényegében ma már szinte azt lehet mondani, hogy a gazdaság minden területét érinti a rendkívüli helyzet. Leginkább a vendéglátóipari, kereskedelmi és turisztikai cégeket őket igen érzékenyen érinti a visszaesés. A szektorban sok esetben létszámleépítést hajtottak végre, a legtöbb munkavállalót elbocsátották. A pontos számokról leginkább a CSMKH Foglalkoztatási főosztálya tudna felvilágosítást adni. A kiadásokat emellett a más cégektől igénybe vett szolgáltatások csökkentésével érik el, ami a szolgáltatóknál eredményez bevételcsökkenést, kevesebb megrendelést, ami szintén hasonló eredményhez vezethet. Jól láthatjuk tehát, hogy a válság multiplikátor hatása a legtöbb szektorba begyűrűzhet. Nagy kihívást jelenthet a külföldről érkező alapanyagok hiánya, és a határon túli munkaerőáramlás megakadása is. A vásárhelyi cégeket is érintik a kérdések, elég csak a Villeroy & Boch leállására gondolni…

– Milyennek találja a kamara az Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány által bejelentett gazdaságvédelmi akciótervet?

A legfontosabb feladat jelen helyzetben a munkahelymegtartás és az emberek biztonsága. Ahogy korábban is mondtam, a mostani helyzetben a válság multiplikátor, begyűrűző hatás mára már szinte minden ágazatban, más-más mértékkel, de érezteti hatását. Ezért a további intézkedések esetében javasoljuk az ágazati megkülönböztetés mellőzését, és azt, hogy az intézkedések döntő többségét egységes rendszerben hozzák meg, és érvényesítsék. Fontos a járulék fizetési könnyítések minden munkavállalóra történő egységes kiterjesztése, szektortól és ágazattól függetlenül, mert így hónapokkal meghosszabbodhatna a KKV-k túlélési képessége. Emellett hitelprogramok is indulnak, melyek már a gazdaság újra indulását ösztönzik. A kiemelten nehéz helyzetben lévő szektorok pedig kiemelt támogatást kapnak.

– Hogyan tud segíteni a kereskedelmi és iparkamara vásárhelyi szervezete a jelenlegi helyzetben a városnak, illetve az itt működő vállalkozásoknak?

A kamara, mint gazdasági önkormányzat nem csak Vásárhelyen, de a megye összes településén áll az önkormányzatok illetve a kamarai tagok rendelkezésére. Az eddig összegyűjtött tudásanyagunk és kapcsolatrendszerünk, programjaink mindenkit segíthetnek.

Kamaránk is gyűjti a megyei vállalkozások kéréseit, és javaslatait, melyeket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül juttatunk el a Kormány részére, segítve a gazdaságvédelmi csomagok kialakítását. Eddig három gazdaságvédelmi csomag jelent meg, a vállalkozások egyre szélesebb körének nyújtva segítséget.

Számtalan, vállalkozásokat érintő törvénymódosítás és hír látott napvilágot, elég csak a kormány gazdasági mentőcsomagjára gondolni. Ezeket a híreket egy erre kialakított weboldalon, a csmkik.hu/koronavirus oldalon tesszük közzé nap, mint nap. Ide kerülnek például azok a szakmai ajánlások is, melyek a cégek, vállalkozók munkáját segítik ebben az időszakban. Felkerült például már egy munkajogi útmutató, de megtalálhatók azok a felmérések is, amely alapján a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara olyan javaslatokat dolgoz ki Magyarország Kormánya felé, ami a cégek kárenyhítését segítik, a gazdasági visszaesést enyhítik. Ebből a célból munkacsoportokat is létrehozott az MKIK. Ezekben a megyei kamara több tisztségviselőjének együttműködésével a következő napokban ágazati javaslatokat alakítanak ki.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elindított egy tematikus hírlevelet is, amelyben a fentebb említett információkat érhetik el a feliratkozók. Erre már majdnem 700 vállalkozás iratkozott fel.

A kamara a járványhelyzettel összefüggő kérdéseket a jarvany@csmkik.hu címre várja. A CSMKIK ebben a megváltozott helyzetben igyekszik minden megkeresésre reagálni, és ha szükséges, akkor összekötni a vállalkozókat az illetékes szervezetekkel.

Számtalan megkeresés érkezett azzal kapcsolatban, hogy hol érhetők el a munkavégzéshez szükséges maszkok, védőeszközök, védőruhák, ezért a gazdasági önkormányzat úgy döntött, hogy nyilvános adatbázis kialakításával igyekszik segíteni a vállalkozások munkáját.

Fotó: Archív