Jó reggelt, Vásárhely! 525

Húsvét másnapja a vidámság, a mulatság és a locsolkodás napja van. Ma azonban arra kérünk mindenkit, hogy ne a csoportos szórakozás legyen a fontos, hanem első sorban az egészség. A lányok NE fogadjak locsolókat, a fiúk pedig NE menjenek házról házra!

Ami a mai időjárást illeti:

Húsvéthétfőn már gyakrabban lesz felhős az ég, és kezdetben északon, északkeleten és keleten fordulhat elő kisebb eső, futó zápor, délutántól pedig nyugaton, északnyugaton és északon alakulhat ki eső, zápor, helyenként zivatar is. Élénk, erős lesz a délnyugati, majd a nyugati szél. Hajnalban 5-12, nappal 20-26 fokot mérhetünk. Hidegfront közelíti meg hazánkat.

A tegnapi nap legfontosabb hírei:

Hagyományok:

A Húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe a keresztény egyházak legrégibb, a zsidó pészahra visszavezethető ünnepe. A mondai magyarázat szerint Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadást felfedező, ujjongó asszonyokat, így akarták elhallgattatni őket. Vízbevető hétfőnek is hívják, mert e nap a locsolás napja.

A lányokat régen kivonszolták a kúthoz, s vödör vízzel leöntötték, vagy a patakhoz vitték, s megfürdették. A locsolás, az ősi termékenységvarázsló és megtisztuló rítusban gyökerezik. A víz tisztító ereje a kereszténységnél a kereszteléshez kapcsolódik.

Ezen a napon történt:

1743 – Megszületett Thomas Jefferson az USA harmadik elnöke, a Függetlenségi Nyilatkozat társszerzője

1953 – Az Egyesült Királyságban megjelent Ian Fleming első regénye, a James Bond – Casino Royale

1841 – XVI. Gergely pápa megtiltotta a magyarországi katolikus papságnak a vegyes házasságok megáldását

1955 – Megszületett Bornai Tibor zenész, a KFT együttes tagja

Igaz, fontos a hagyományaink megőrzése, de ma arra kérünk mindenkit, hogy ne menjen locsolkodni, és inkább maradjon otthon, szűk családi körben! Vigyázzunk egymásra!