Harmincötezernél is több maszkot kapott Kínából Csongrád Megye 1

Jelentős mennyiségű egészségügyi adomány érkezett a Shaanxi tartományból, amely 25 éve testvérmegyei kapcsolatban áll Csongráddal. Minden egészségügyi intézmény részesül megyénkben a csütörtökön átvett védőfelszerelésekből.

Egészségügyi védőfelszerelések érkeztek a kínai Shaanxi tartományból Szegedre a kínai Shaanxi Tartományi Kormány, a Shaanxi-i Kereskedelmi Ka­mara és a Xi’an-i Hagyományos Kínai Orvoslás Egyetem felajánlásából.

Az 1000 darab egyszer használatos overallt, a több mint 35 ezer orvosi maszkot, az 1000 arcvédő álarcot, a 200 védőszemüveget és az 500 darab KN95 maszkot április 9-én vették át a Szegedi Tudományegyetem és a Csongrád Megyei Önkormányzat vezetői.

Polner Eörs, a megyei közgyűlés alelnöke kiemelte, hosszú évek óta jó kapcsolatot ápol a két megye, éppen ezért február közepén 17 ezer szájmaszkot küldött a ma­­gyarországi Shaanxi Kereskedelmi Egyesület és a Csongrád Megyei Közgyűlés a kínai testvérmegyébe. A felajánlás akkor komoly segítséget jelentett Shaanxiban a vírus elleni védekezésben. Az alelnök hozzátette, a most érkezett ado­mányból megyénk minden egészségügyi intézménye részesül az igényeknek megfelelően.

Harmincötezernél is több maszkot kapott Kínából Csongrád Megye

Shaanxi tartomány magyarországi kereskedelmi képvi­selője, Cao Zheng Yin azt hangsúlyozta, hogy a bajban is­­merszik meg a jó barát. Ezt a mondatot a kínaiak a védőfelszerelések dobozaira is ráírták. Cao Zheng Yin elmondta, nagy segítség volt számukra a februári adomány, ezt szerették volna most viszonozni. Hozzátette, már huszonöt éve ápolnak testvérmegyei kapcsolatot Csongrád megyével, illetve az egyetemmel is szoros együttműködésben állnak. Úgy véli, a magyar és a kínai felajánlásokkal ezek a kapcsolatok még szorosabbra fűződtek.

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora szerint nincs hiány védőfelszerelésekből Szegeden, de ezzel a szállítmánnyal biztosított tartalékot tudnak kialakítani. Mint mondta, a Kínából érkezett segítség meghatározza a következő hetekben az egyetem védőfelszerelés-ellátását, nagy örömmel fo­­gadták az öt raklapnyi védőeszközt, amiből a szegedi klinikákra is visznek. Ő is úgy véli, még szorosabbá vált a barátság a két megye és a két oktatási intézmény között.

Fendler Judit, az egyetem kancellárja örömét és köszönetét fejezte ki az adomány kapcsán. Megjegyezte, a több ezres tételből álló szállítmány nagy segítséget jelent a szegedi klinikáknak. Ki­tért arra is, hogy az egyetemen kialakítandó Kínai Központban is nagy szerepet szánnak a Shaanxi tartománybeli partnereknek.

Forrás: delmagyar.hu