VI. Újszegedi Passiójáték Online 4

A Liget Társulat is csatlakozott a #maradjotthon kampányhoz. Az idei passiójátékot – a szereplők és nézők egészségének megóvása érdekében – felvételről sugározza a Régió Tv Esztergom. A passiójáték húsvétvasárnap (04.12.) 12:00-kor ingyenesen megtekinthető a  www.rtve.hu oldalon.  A felvételt a csatorna aznap 20:00-kor, valamint húsvéthétfőn (04.13.) megismétli.

A Liget Társulat a szegedi passióhagyomány megteremtése céljából alakult meg 2015. tavaszán, és azóta a régió legnagyobb keresztény színtársulatává nőtte ki magát. A játszók javarészt civil foglalkozású felnőttek, valamint középiskolás diákok és egyetemi hallgatók. A társulat lelki vezetői dr. Thorday Attila újszegedi plébános és Keserű György piarista szerzetes. A társulat művészeti vezetője Kaj Ádám, az esztergomi Babits Mihály Színház igazgató-rendezője. A Liget Társulat minden évben más-más forma és szövegkönyv alapján jeleníti meg a nagyheti eseménysort.

VI. Újszegedi Passiójáték Online

VI. ÚJSZEGEDI PASSIÓJÁTÉK:

Keserű György SchP:

A FARIZEUS HALÁLA

SAUL – farizeus, a fogadó tulajdonosa: Olasz Csaba

IVÁN – farizeus, Saul titkára: Molnár Tamás

ÁBRIS – farizeus: Szendrényi Borbála

GEDE – farizeus: Nyúzó Eszter

JÁKÓ – farizeus: Szunyog Detti

VERONIKA – szolgáló Saul fogadójában: Noé Veronika

LUKA – idős zarándok: Bohus Gábor

MÁRIA – Jézus anyja: Tóth Judit

MÁRIA MAGDOLNA – Mária kísérője: Szunyog Icu

KLEOFÁS – Emmauszi tanítvány: Kiss Gergely

KÉFÁS – Péter apostol: Ótott Ferenc

CIRENEI SIMON – jeruzsálemi földműves: Lantos Csaba

JÁNOS – János apostol: Kohlmann Márta

SIMEON – koldus: Jászfalusi Péter

MALKUS – a templomőrség tagja, próbaidős a fogadóban: Sipos Márk

JOAKIM – a templomőrség tagja: Szunyog Máté

BENJAMIN – a templomőrség tagja: Ótott Ferenc

Házigazda: dr. Thorday Attila atya

Koreográfia: Nyúzó Eszter

Technika: Pár Zoltán

A felvétel rendezője: Balog Gellért

A rendező munkatársa: Bús Márta

Rendezte: Kaj Ádám

Egy jeruzsálemi fogadóban járunk, amit egy Saul nevű rabbijelölt vezet. A vendégház addigi nyugalmát és rendjét egy Názáretből érkező csoport zavarja meg. Keserű György atya drámája egyszerre passiójáték, és sokkal több is annál: Szent Pál megtérését írja meg a nagyheti eseménysorba ágyazva. Jézus Krisztus szenvedéstörténete habár a háttérben, a színfalak mögött zajlik, mi mégis nyomon követhetjük az eseményeket Mária és a tanítványok szűrűjén keresztül. Nézőként kicsit hasonlatosak vagyunk a vak Saulhoz. A fogadó falai az elején még eltakarják az emberiség legnagyobb drámáját, de jelenetről jelenetre – tükör által homályosan – fel-feldereng egy-egy epizód, mondat és arc a jól ismert történetből, amit a feltámadás kerekít egésszé. És akkor újra látunk mi is, akárcsak az új ember: Pál.

VI. Újszegedi Passiójáték Online 3

Az előadás külön érdekessége, hogy a fogadó és fogadóbéliek egy XIX. századbeli ortodox zsidó közösséget idéznek meg, ezzel is szimbolizálva a messiásvárás aktusát. Az előadást ennek jegyében klezmer dalok és táncok színesítik. A fogadó mögötti térben azonban három paraván fogja jelképezni a biblikus teret, ahol a fenti leírásban is megfogalmazott “tükör által homályosan” dramaturgia szerint föl-fölvillantjuk a korabeli Jeruzsálemet és a korhű kálváriát.

VI. Újszegedi Passiójáték Online 2 VI. Újszegedi Passiójáték Online 1

Forrás és fotók:
Liget Társulat