Márki-Zaytól a veszélyhelyzetben is csak Orbán és Lázár gyalázására futja

Vásárhely polgármestere az ATV Egyenes beszédében megint csak azt bizonyította be, hogy a bajban is képtelen az együttműködésre és az összefogásra, annak ellenére, hogy városa érdeke ezt kívánná. A rendelkezésére álló időt megint a miniszterelnök és a város országgyűlési képviselőjének ekézésére használta föl, de a Promenadnak is kijutott a rugdosódásból.

Nagypéntek este ismét megkapta az országos médiafényt Márki-Zay Péter, aki az ATV Egyenes beszédében csilloghatott (volna). Megszokhattuk, a miniszterelnök-jelölti ambíciót egyre nehezebben leplező polgármester ilyenkor érzi magát igazán elemében, midőn a valós, tényleges és érdemi intézkedések, politikai tettek helyett a kommunikációs hadszíntéren próbálhat meg szárnyalni.

Nos, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke a neki jutó bő kilenc percben ismét nem hazudtolta meg önmagát: megint nem elsősorban arról beszélt, mit, miért és hogyan tesz vagy tenne Hódmezővásárhelyen, hogyan szervezi és felügyeli a helyi védekezést a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben, hanem Orbán Viktort és Lázár János ekézte.

Egészen megdöbbentő és morbid módon például azt állította, hogy Orbán Viktornak „most kezd megjönni a kedve ehhez a járványhoz”, illetve „ráérzett az ízére”. Az országos védekezést éjt-nappallá téve irányító miniszterelnök szerinte lényegében csak politikai játékokat játszik, áttolja a felelősséget a polgármesterekre és az ellenzékre, őket hibáztatja, valamint – és itt újra kibújt a szög a zsákból, hogy tulajdonképpen mi érdekli, foglalkoztatja, motiválja, illetve aggasztja leginkább Márki-Zayt(!) – „gyorsan elvette a pártok pénzének a felét, ami […] arra tökéletesen alkalmas, hogy a 2022-es választási esélyeiket lenullázza”.

Orbán Viktor után Lázár János következett: az országgyűlési képviselőt, aki a minap 3 millió forintot adományozott a vásárhely-makói kórház részére, azzal támadta meg, hogy miután egy alapítványnak ajánlotta fel az összeget, Márki-Zay szerint ezt „nagyon ellenőrizni nem tudjuk”, „nem tudjuk, mire fogják ezt költeni”. Nos, innen üzenjük a polgármesternek, hogy ad 1) az illetékes, azaz Kallai Árpád főigazgató szerint óriási erővel bír Lázár János felajánlása. Ad 2) az eddigiek során nem hallottuk, hogy ő maga bármiféle hasonló jellegű adománnyal segítette volna például a kórházat (miközben egyébként bő egymilliót keres havonta), politikai karrierje során eddig inkább arról vált ismertté, hogy saját maga javára, saját céljaira gyűjtött, tarhált híveitől…

Az interjúból az is kiderült, hogy a polgármester megsértődött portálunkra, mert tényszerű megállapítást téve megírtuk, hogy nem él a kormány által felkínált lehetőséggel, azaz helyben nem szigorított a kijárási korlátozáson a húsvéti hosszú hétvégére. Szemben akár a komoly korlátozásokat, rendszabályokat hozó Budapesttel, Szegeddel, Győrrel, Székesfehérvárral vagy Orosházával. Például nem zárta le a tömegeket vonzó mártélyi kirándulóhelyet (vagy éppen a piacot, ahogy Szeged tette). Ezt azzal igyekezett indokolni, hogy „tudomása szerint” nincs fertőzött Vásárhelyen, és „indokolatlanul” nem akart rontani „az idősek magányosságán vagy az ünnep egyébként is nyilván komorabb hangulatán”. Azóta, szombat hajnalban közösségi oldalán is folytatta a Promenaddal szembeni boszorkányüldözést, csak azért, mert beszámoltunk róla, mit (nem) tett, hogyan (nem) élt jogkörével.

Ebben a vonatkozásában ki kell emelnünk: megint csak nagy kár, hogy egy vezető politikusnak a világjárvány idején a védekezésre való összpontosítás, a helyi emberek egészsége és a helyi gazdaság, vállalkozók védelmére koncentrálás mellett jut ideje és energiája a sajtóval szembeni hisztizésre. De talán még ennél is jelentőségteljesebb és fontosabb, az alábbi néhány komment – Márki-Zay hivatalos oldaláról – tökéletesen mutatja, hogy nem mi kértük rajta számon az elmaradt intézkedéseket, hanem a vásárhelyiek, köztük pontosan az ő szavazói és támogatói…

Márki-Zaytól a veszélyhelyzetben is csak Orbán és Lázár gyalázására futja 1

Márki-Zaytól a veszélyhelyzetben is csak Orbán és Lázár gyalázására futja 2

Márki-Zaytól a veszélyhelyzetben is csak Orbán és Lázár gyalázására futja 3

Márki-Zaytól a veszélyhelyzetben is csak Orbán és Lázár gyalázására futja 4

Borítókép: ATV.hu, belső fotók: Márki-Zay Péter Facebook-oldala