Makó a lakosságát védi, Vásárhely a kormányt támadja 2

Merőben más stratégiát látszik követni a két önkormányzat: míg Vásárhelyen a kormányt rugdossák, és azt bizonygatják, mit miért nem lehet, addig Makón számos fontos, előremutató intézkedéssel segítették már a helyi embereket, vállalkozókat a veszélyhelyzetben. A vásárhelyi városvezetés még a parkolást sem volt hajlandó egész napra ingyenessé tenni a járvány elleni védekezést segítendő, mondjuk úgy: a kormánynak kellett rendet tennie…

Az új típusú koronavírus-járvány új, valamint az azzal járó egészségügyi és gazdasági megpróbáltatások az eddigieknél jóval komolyabb kihívások elé állítják az önkormányzatokat is. Ezekben az embert próbáló hetekben, hónapokban a polgármestereknek, a települések vezetőinak tanúbizonyságot kell adniuk együttműködési képességükről és alkalmasságukról. Minden tőlük telhetőt meg kell tenniük a helyi lakosság megnyugtatása és védelme érdekében. A tekintetben homlokegyenest ellenkező stratégiát látszik követni Hódmezővásárhely, illetve Makó.

Míg Vásárhely ellenzéki polgármestere soha nem látott vehemenciával és gyűlölködésáradattal bombázza a kormányt, addig Makó nemcsak megértette és elfogadta, hogy az utóbbi évtizedek legsúlyosabb krízisében az önkormányzatoknak iserejükhöz mérten (ez a büdzséjük töredékét, alig egy-két százalékát érinti – a szerk.)részt kell vállalniuk a közös teherviselésből, de számos, rendkívül előremutató intézkedést tett lakossága egészségének és a város gazdaságának védelme érdekében. Olyan intézkedéseket, melyekről a vásárhelyi városvezetés is bátran példát vehetne, ha nem napról napra azt akarná az itt élők számára sulykolni, hogy mit miért nem lehet, és persze mindenért a Zorbán a hibás…

A Promenad.hu szemléltetésképpen összegyűjtötte a makói és a vásárhelyi városvezetés, önkormányzat a veszélyhelyzetben hozott legfontosabb rendelkezéseit, döntéseit!

A makói önkormányzat a fenntartásában működő cégek és intézmények telephelyeire fertőtlenítő szereket, kézfertőtlenítő géleket, a járvány megelőzésével kapcsolatos tájékoztatót helyezett ki, illetve fokozott figyelmet fordít a személyes higiénia betartására és betartatására. Az önkormányzat igyekszik folyamatosan biztosítani a szolgálatot teljesítő munkatársak számára az alapvető védőfelszereléseket. Múlt hét folyamán az önkormányzat fenntartásában lévő cégek és intézmények, valamint a Polgármesteri Hivatal munkatársai részére több mint ezer darab sebészeti szájmaszkot osztottak ki. Április 6-án a városban dolgozó közfoglalkoztatottak összesen 300, személyenként két darab mosható szájmaszkot kaptak az egészségük megóvása érdekében. A nagy forgalmú városi piac működését is gondosan szabályozták: a meghatározott létszámkorlát és a személyes higiénia betartásáért a piac üzemeltetését ellátó munkatársak a felelősek. Külön szabályokkal óvják az élelmiszer-biztonságot.

Az önkormányzat a 70 év felettieknek minden hétköznap és hétvégi napokon ebéd kiszállítását biztosítja, térítési díj befizetése ellenében; továbbá minden hétköznap alapvető tartós élelmiszerek, gyógyszerek beszerzését is, amennyiben ezt igénylik. Felhívást tett közzé a város teljes lakossága felé, tartós élelmiszerek adománygyűjtését hirdette meg, a 70 év feletti idősek megsegítése érdekében a Makói Egyesített Népjóléti Intézmény székházában.

A makói központi orvosi ügyelet zavartalan működésének fenntartásához is hozzájárult a város a maga eszközeivel: mivel a szakmai visszajelzések szerint nem volt megoldott a fertőző betegek elkülönítése, ezért az önkormányzat egy elkülönítő helyiséget telepített a helyszínre. A makói gyógyszertárak forgalmának megnövekedése, a láthatóan hosszabb idejű sorban álláshoz kötődő esetleges rosszullétek elkerülése végett pedig a patikák elé padokat helyeztek ki.

Március 16-i ülésén a képviselő-testület arról döntött, hogy a Hagymatikum Gyógyfürdő bezárása kapcsán a Makói Gyógyfürdő Zrt.-nél keletkező bevételkiesés kompenzálása, illetve a likviditás folyamatos biztosítása érdekében a cég részére 200 millió forint vis maior működési támogatást nyújt (azzal, hogy amennyiben a támogatás felhasználására a likviditás folyamatos fenntartásba érdekében nincs szükség, az önkormányzat részére visszafizeti a cég).

A március 25-i ülésen a képviselő-testület úgy határozott, hogy április 1-jétől június 30-ig a városi piacon a helypénzt 30 százalékos, a bérleti díjakat 50 százalékos mértékkel csökkenti. Ugyanezen időtartam alatt valamennyi nem lakáscélú ingatlan bérleti díját is 50 százalékkal csökkenti.

Farkas Éva Erzsébet polgármester aztán április 1-jén a képviselő-testület fentebb vázolt, helyi gazdaságvédelmi intézkedéseit megerősítve úgy döntött, hogy valamennyi nem lakáscélú, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan bérleti díját 100 százalékos mértékkel csökkenti azon időszakra, melyben a bérlő üzlethelyiségét bezárja, és melyben ugyanakkor igazolja, hogy munkavállalót nem bocsát el. Hasonlóan a városi piacon a bérleti díjakat 100 százalékos mértékkel csökkenti azon időszakra, melyben bérlő üzlethelyiségét bezárja, ugyanakkor igazolja, hogy munkavállalót nem bocsát el. Vagyis kijelenthető, hogy Makó nem engedi el lakosai, vállalkozói kezét a bajban, sőt, kiemelten és példamutatóan odafigyel rájuk.

Egy portával arrébb viszont más a helyzet.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat intézkedéseit egy külön honlap egyik rovata igyekszik összefoglalni és bemutatni, olvasóink jelzései szerint nem mindig sok sikerrel, valamelyik nap például csak az alábbi (olvasóink így fogalmaztak: sokatmondó, már-már freudi) hibaüzenet foglalta össze, mit tett a város vezetése a lakosságért:

Makó a lakosságát védi, Vásárhely a kormányt támadja

A város polgármestere pedig a kormánnyal való együttműködés keresése helyett fantompártja élén csúcsra járatja az acsarkodást, és másra hárítja a felelősséget:

A fenti hibaüzenetnél azonban némiképp bővebb a lista, ami a vásárhelyi önkormányzat intézkedéseit illeti, ezzel együtt meg kell jegyeznünk, hogy a helyi Fidesz-KDNP-frakció által a lakosság, a vállalkozások védelme érdekében néhány hete benyújtott jelentős javaslatokat nem vagy csak minimális kis részben fogadta meg a település első embere.

A parkolást például csak a 15 óra utáni idősávra tette ingyenessé – Orbán Viktor és a kormány múlt vasárnapi döntésére volt szükség ahhoz, hogy a járvány terjedésének lassítása érdekében az ország közterületein, így Vásárhelyen is díjmentessé váljék a parkolás.

Az önkormányzat a napokban egy szórólapon összegezte a vásárhelyi védekezés további lépéseit. Ebből kiderül, aki kéri, annak meleg étkezés tudnak biztosítani 1000 Ft + 300 Ft házhoz szállítási díjért (ezt rengeteg kommentelő sokallja egyébként), a 65 év feletti rászorulók a Badik Bertalan Központban igényelhetnek szociális étkezést 600 + 300 forintért, emellett azt kínálják, hogy aki 70 feletti és/vagy nincs segítsége, annak segítenek a bevásárlásban (a kiszállítás ingyenes, az ételért és beszerzett áruért fizetni kell). A szórólapon ugyanakkor – érdekes módon – külön felszólítják a 70 év felettieket, csak akkor kérjék az önkormányzat segítségét, ha nincs más rokon, ismerős, aki tudna nekik segíteni…

Makó a lakosságát védi, Vásárhely a kormányt támadja 3

A város 20 ezer sebészeti maszkot rendelt, ebből eddig 8 ezer érkezett meg, és a védekezésben dolgozóknak osztják ki azokat. Bejelentették továbbá, hogy 50 adagra emelik a hajléktalanszállónak átadott ingyen ebédek számát, átmenetileg új telephelyet is nyitottak a hajléktalanoknak. A polgármester arról tájékoztatott, a leállt/bezárt önkormányzati cégek, intézmények esetében az otthon maradó munkavállalók az eddigi bérük 25 százalékát, a 4 órában dolgozni bejárók az 50 százalékát kaphatják meg, akinek pedig szüksége lenne a teljes eddigi bérére, annak megpróbálnak más munkakört, munkát találni (legyen az ingatlanfestés, szociális munka, ételkihordás vagy akár szemétszedés). Ugyanakkor több posztjában azt vázolgatta föl, hogy az országos védekezés érdekében a kormány által kért önkormányzati hozzájárulás – erre utalgatott – több tucat, akár 80 önkormányzati munkavállaló bérét (foglalkoztatását) sodorhatja veszélybe…

A polgármester elutasította a Fidesz-KDNP azon gazdaságvédelmi kezdeményezését is, hogy z önkormányzat hozzon létre egy segélyalapot – vis maior keretet – legalább 400 millió forint összértékben, és dolgozzon ki helyi akciótervet az idősek védelmére és támogatására, valamint a nehéz helyzetbe került cégek támogatására és munkahelyvédelemre. A jobboldal azt javasolta, ehhez szükséges forrásokat költségvetés-módosítással biztosítsa a város, a nem kötelező feladatok terhére. Kérték, a médiacentrum üzemeltetése szánt 80 millióból 40 milliót, továbbá a Kossuth téri WC-büfé megépítésére szánt 37 millió forintot és a csúszdapark megvalósítása tervezett 300 millió forintot fordítsa Vásárhely az idősek és a vásárhelyi munkáltatók és munkavállalók támogatására.

Ezzel szemben a városvezetés egy mindössze 100 milliós átcsoportosításról döntött, nem engedett sem a propagandamédiája forrásaiból, sem a „budibüféből”. A polgármester annyit reagált még, hogy „a munkahelyek védelme ugyanakkor nem önkormányzati, hanem állami feladat. A Fidesz-KDNP frakció javaslatait ezért kérjük továbbítsák a Fidesz-KDNP kormánynak, kérjenek a városnak 400 milliós támogatást a megnevezett kormányzati feladatok ellátására. A város részéről máris megkezdtük a városi munkák és kivitelezések felgyorsítását (így a Kossuth téri büfé kivitelezését is), hogy minél hamarabb munkahelyeket teremtsünk Hódmezővásárhelyen”…

A Fidesz-KDNP javaslatai között az is szerepelt egyébként, hogy a „társadalmi szolidaritás jegyében és az előttünk álló gazdasági nehézségek miatt ne legyenek az önkormányzatnál és az önkormányzati fenntartású intézményeknél elbocsátások”. Az ezzel kapcsolatos fejleményeket Márki-Zay fent említett posztjainak tükrében (melyek ugyebár arra célozgatnak, hogy a járvány elleni védekezéshez történő önkormányzati hozzájárulás „immár 80 ember éves fizetése”…) érdeklődve és feszült figyelemmel várjuk a vásárhelyiekkel együtt!

Végezetül a kormánypártok nemrégiben arra kérték a polgármestert, hogy a járvány miatt idén ne kelljen fizetniük a helyi kis- és középvállalkozásoknak építmény- és telekadót, valamint iparűzési adót, de ezzel a felvetéssel is sem értek el célt, az érintettek nem kapnak kedvezményt. Úgy tűnik, Vásárhely (kasszája) ezt sem engedheti meg vagy nem akarja megengedni magának…

Borítókép: illusztráció (pixabay.com), a többi fotó: Farkas Éva Erzsébet Facebook-oldala, koronavirus.hodpress.hu, MMM Facebook-oldala, Márki-Zay Péter Facebook-oldala