Bálint Gabriella: mindannyian emberségből vizsgázunk most

Megfeszített tempóval védekeznek a koronavírus-járvány ellen a hódmezővásárhelyi Kovács-Küry Idősek Otthonában. A Rádió 7 kedd délelőtti Közös Nevezőjének vendége Bálint Gabriella, a Kapcsolat Központ főigazgatója, a városi operatív törzs tagja volt, aki ismertette, hogyan zajlanak a mindennapok az intézményben.

– 100 éve volt az utolsó világjárvány, így nekünk még nem volt részünk ilyen helyzetben, mint most. Ezért szükségesek olyan intézkedések, amik a közös védelmet szolgálják – jelentette ki a műsor elején Bálint Gabriella.

Hozzátette, folyamatosan életbe lépnek szigorítások az idősek otthonában. Például, ha egy ellátottjuk kórházba kerül és visszatér, akkor mindenki érdekében elkülönítik a többiektől. Emellett külön elkülönítési tervek születtek arra az esetre, ha a jelenleginél is nagyobb lenne a baj. Ehhez különböző egyenruhák, védőfelszerelések állnak rendelkezésre.

A főigazgató leszögezte: egyetlen koronavírusos beteg sincs az intézményben, és mindent megtesznek azért, hogy ez így is maradjon. – A nagymágocsi otthon esete nagyon megviselt, ezért többek között egy új személyzeti bejáratot alakítottunk ki. A közösségi nagy bejárón csak a mentők, az orvosok és a betegszállítók jöhetnek be, míg a munkatársaink az új ajtón, egy zsiliprendszeren keresztül, az utcai ruhát levetve, fertőtlenítő kézmosással és munkaruhában mehetnek az idősekhez – fejtette ki Bálint Gabriella.

A Közös Nevezőben elhangzott, az idősotthon munkatársai szinte fillérekből több ezer maszkot készítettek saját kezűleg, és előteremtettek több hónapra elegendő védőfelszerelést. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően pedig ötszáz liter szappannal gazdagodtak. Emellett adományokat is kapnak, például a Kalmár iskola diákjai a napokban száz mosható, fertőtleníthető, így többször használatos maszkot készítettek a számukra.

Bálint Gabriella: mindannyian emberségből vizsgázunk most 1

Ezen kívül rendszeresen vírucid fertőtlenítést is végeznek az otthonban, illetve a dolgozók segítségével az idősek óránként kezet mosnak. A testhőmérsékletüket is rendszeresen mérik, figyelik. Bálint Gabriella szerint a jelenlegi intézkedésekből a veszélyhelyzet elmúlása után is lesz olyan, amit beépítenek a mindennapokba, így az alapoktól átformálják a higiéniás szabályokat.

Aki tud olyan időst Hódmezővásárhelyen, aki segítségre szorul bevásárlásban vagy gyógyszerbeszerzésben, az a Család- és Gyermekjóléti Szolgálathoz fordulhat. Két telefonszámot lehet hívni: munkaidőben a 0662/249-489-et, munkaidőn kívül a 0630/616-25-35-öt. – Azért dolgozunk, hogy senki ne maradjon támasz nélkül – összegzett a műsor végén a főigazgató.

A HTKT Kapcsolat Központ „Támogatási számla” alszámlaszáma: Takarékbank Zrt. –  50440016-10460467

Fotók: Archív (Rádió 7)