A járványban is kelendő a húsvéti sonka Vásárhelyen 1

Egy jó sonkát tormával, friss kenyérrel, hagymával, és pálinkával kell fogyasztani. De milyen az igazi, legfinomabb húsvéti sonka? Mutatjuk!

Közeleg a húsvét, ami ugyan kicsit más lesz, mint az eddig megszokottak. A férfiak nem mennek locsolkodni (legalábbis reméljük), a nőknek pedig nem kell napokig fürdeni, hogy lemossák magukról a kölnivíz illatát. Egy dologról azonban ezekben a vészterhes időkben sem kell lemondani. Ez pedig a sonka.

Pintér Gábor hentes elárulta, hogy a jó húsvéti sonka mindig hagyományos úton készül. Ez annyit tesz, hogy a súlyától függően, 3-4-6 hétig sós vízben áll, tiszta vízzel lemossák, majd megfüstölik. „Más nem kell hozzá. Nem kell nedves pác, és más hasonló dolgok, csak a hagyományokat kell követni” – tette hozzá a hentes.

A hagyományosan elkészített húsvéti sonka a legfinomabb 2

És mikor kell elkezdeni elkészíteni a húsvéti sonkát? Ez attól függ, ki hogy szereti. Van, aki azt szereti, amikor nagyon friss, és van, aki a szikkadtabbat kedveli. A füstölés optimális ideje 10-15 nap. A kisebb 3-4 kilós sonkáknak a 10 nap elegendő, míg a 10 kilós hátsó combsonkákat nyugodtan füstölhetjük 15 napon át.

A kialakult helyzettől függetlenül nagy kereslet van a húsvéti sonkákra, de attól nem kell tartani, hogy hiány lenne. Folyamatosan készítjük a finomságokat, dolgoznak a füstölők” – mondta el Pintér Gábor.

A szakértő azt is elárulta, hogy egy jó sonkát tormával, friss kenyérrel, hagymával, és pálinkával kell fogyasztani.

A hagyományosan elkészített húsvéti sonka a legfinomabb