Szombaton indítja videósorozatát a Tornyai János Múzeum

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum a koronavírus miatti bezárás időszakában is tartja a kapcsolatot a közönségével az április 4-én, szombaton induló videósorozata révén, amelynek tematikájáról Miklós Péter, a közgyűjtemény igazgatója adott tájékoztatást.

A múzeumigazgató elmondta, hogy a felvételek két héten keresztül készültek, s közel harminc epizód került rögzítésre, amelyek folyamatosan kerülnek föltöltésre az intézmény honlapjaira, a kiállítóhelyek Facebook-oldalaira és a múzeum Instagram-oldalára.

Miklós Péter hangsúlyozta, a videókban egyenlő arányban és megfelelő súllyal szerepelnek a kiállítóhelyek: a Tornyai János Múzeum mellett az Alföldi Galéria, az Emlékpont, valamint a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely. A felvételeken a Tornyai János Múzeum szinte valamennyi szakalkalmazottja, kutatója megszólal. Az Emlékpont munkatársai a 1945 utáni témákról beszélnek, a régész kollégák a gyűjtemény újabb anyagai mellett képet adnak a Csomorkányon folyó feltárásokról, míg a történészek a helytörténeti gyűjtemény kincseiről és a közgyűjtemény első igazgatójának, Kiss Lajosnak emléket állító kiállításról adnak ismereteket. A múzeum művészettörténésze a kiállítások mellett a gyűjtemény gyarapodásáról is beszámol.

A sorozat egyes részei emléknapokhoz is kötődnek: így a holokauszt magyarországi áldozatainak, vagy a felvidéki magyarok kitelepítésének emléknapja mellett Trianon százéves évfordulójára is készül epizód. Az egyes részekben vágóképként korabeli dokumentumok és fotók lesznek láthatók. Ezek a múzeum anyagából igyekeznek minél többet a nézők elé tárni.

A sorozatban nemcsak a kiállítások anyagával, de a raktárak kincseivel is – mutatott rá Miklós Péter –, s az interneten a látogatók megismerhetik a múzeum munkatársainak mindennapjait, így azt is, mi a feladata restaurátornak.

A Tornyai János Múzeum április 4-én teszi közzé az első videót, amely Magyarország szovjet megszállásának 75. évfordulójáról szól.

Arany-Tóth Attila
közönségkapcsolati munkatárs
Emlékpont