Orbán Viktor: Két nagy kihívás van a világ előtt: a migráció és a klímaváltozás

A magyar kormány holnap, azaz szombaton mutatja be a járványügyi alapot és akciótervét, kedden pedig a hazai gazdaságtörténet legnagyobb gazdaságélénkítő csomagját.

A kormány azon dolgozik, hogy mentse a magyar életeket, segítsen a magyar embereknek, védje, majd újraindítsa a gazdaságot. A magyar kabinet a járvánnyal és a válsággal foglalkozik, Brüsszel pedig velünk – erről is beszélt Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hozzáfűzve: katonai rendben és felkészültségben várja a magyar egészségügy a tömeges megbetegedéseket, a következő hetek nagy rohamait.

Bejelentette: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton ismerteti a most kidolgozott járványügyi akciótervet és alapot. Ennek részeként idén 500 ezer forint plusz juttatást kapnak az egészségügyi dolgozók munkájuk és áldozatvállalásaik elismeréseként, de természetesen más fontos elemei is vannak a csomagnak – mondta. Kedden pedig a magyar gazdaságtörténet legnagyobb gazdaságfejlesztési, -élénkítési tervét mutatja be a kormányfő, mely a munkahelyek megvédéséről és új munkahelyek létrehozásáról szól, s négy fő fejezetből fog állni.

Orbán úgy fogalmazott: annyi munkahelyet kell teremteni, amennyit a vírus elpusztít, nem is lehet más a cél. Mindenkinek a munkából kell megélnie, nem lehet segélyalapú a magyar gazdaság. A mostani gazdasági válsággal kapcsolatban arra is rámutatott, nem meghátrálni és védekezni akarunk, hanem támadni. Nem akarjuk feladni a céljainkat, még ha azokhoz más úton jutunk is el, mint gondoltuk.

Ami a koronavírus-törvény nemzetközi visszhangjait illeti, kifejtette: Brüsszelben ülnek valami buborékban, és osztják az észt ahelyett, hogy a járvánnyal küzdenének. A Soros-féle hálózat és Brüsszel velünk foglalkozik, és nem a vírussal. Nekünk minden magyar élet elvesztése fáj, ezért a legfontosabb, hogy megmentsük az embereket. Megerősítette: a hazánk elleni mostani támadás mögött is a Soros György vezette erők állnak.

A miniszterelnök arról is szólt, a járványt vakcina hiányában jelenleg csak lassítani lehet, így a találkozások számát a minimálisra kellene csökkenteni. A korlátozó intézkedések, a kijárási korlátozás hatásait vizsgálják, elemzik, annak sorsáról, esetleges meghosszabbításáról jövő héten, szerdán születik döntés. A kijárási korlátozás egyelőre jövő hét szombatig van érvényben. „Ha a kényszer rávisz, megtesszük” – fogalmazott a hosszabbítással kapcsolatban Orbán Viktor, hozzáfűzve: közeleg a húsvét, amely egy családi ünnep, „vinné az embert a lába, a szíve”, de „ez most aligha lesz lehetséges” vagy csak szigorú korlátozások között.

A kormányfő mindenkinek köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóktól kezdve a rendvédelmiseken át a fuvarozókig, akik a veszélyhelyzetben erejüket megfeszítve harcolnak és dolgoznak.

Fotó: Archív