Norvégiában észlelte a tüneteket a vásárhelyi fiatal - vírushelyzet északon

„A norvégok nem veszik komolyan a járványt, a miniszterelnök nem akarja leállítani a gazdaságot” – tudtuk meg Szilágyi Zoltántól, aki Norvégiában, az építőiparban dolgozik, és ő maga is észlelte a tüneteket.

Zoltán portálunknak elmondta, hogy mikor „berobbant” a köztudatba a koronavírus, akkor két hetes pánik tört ki az északi országban. Egyik napról a másikra bezártak az iskolák, a kocsmák, a plázák. Körülbelül két hét elteltével azonban mintha mi sem történt volna, az élet újra megy tovább, és szinte semmi jele annak, hogy az ország az egyik legfertőzöttebb Európában.

Szinte semmi sem érzékelhető a koronavírusból. A boltok, üzletek nyitva vannak, a ruhaboltok is várják a vásárlókat. A kézfertőtlenítő, kesztyű ugyan ki van rakva az élelmiszerboltokba, de senki sem használja, senkin nem látni maszkot és kesztyűt” – mesélte a félig vásárhelyi, félig kiskunhalasi fiatal.

Trondheim városában dolgozik és lakik, ahol elmondása szerint körülbelül 100 fertőzött és/vagy gyanús esetet regisztráltak már. Elmondta, hogy ő is karanténba vonult, hiszen rajta is jelentkeztek a tünetek, de már jól van, és folytatja a munkát. Az ugyanis nem állt le, mindenki (aki eddig nem vesztette el a munkáját) dolgozik tovább, nincs leállás.

Norvégiában észlelte a tüneteket a vásárhelyi fiatal - vírushelyzet északon 1

Zoltán elmondta, hogy úgy érzi, a norvégok nem veszik komolyan a vírust, és nem védekeznek megfelelően. A miniszterelnök azt nyilatkozta a napokban, hogy „itt az idő, hogy mindenki felnőtt módjára viselkedjen, és ne keltsen pánikot!” Ezzel arra utalt, hogy nem szükséges óvintézkedéseket tenni, majd akkor leállítják az országot, ha megugrik a halálozások száma.

A hazajutás sem egyszerű, hiszen minden közvetlen repülőjáratot töröltek Norvégia és Magyarország között. Svédországon keresztül lehetne csak haza-, illetve visszajutni, de az még kockázatosabb, hiszen a svédek még annyira sem foglalkoznak a kialakult helyzettel, mint a norvégok. Zoltán kifejtette, hogy a szomszédos országban az iskolákat sem zárták be, és úgy megy minden, mint a vírus felbukkanása előtt.