Megküzdenek a mezőgazdászok az idei évvel: nem túl rózsás a helyzet a földeken 3

Országosan 122 milliárd forint támogatás kifizetésére számíthatnak a gazdák és termelők a következő három hónapban a Magyar Államkincstártól.

Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke a Rádió 7-nek elmondta, hogy a kifizetések meggyorsításával kívánnak hozzájárulni a koronavírus okozta negatív ágazati hatások kezeléséhez.

Hozzátette, a 2019-es kérelmek alapján a területalapú közvetlen támogatások és az átmeneti támogatások keretében már 347 milliárd forintot fizettek ki a gazdáknak. Emlékeztetett arra, hogy egységes kérelem beadási időszak következik, amely jövő hétfőtől indul, az ügyintézést telefonon, illetve személyes időpont-egyeztetéssel bonyolítja a falugazdász hálózat, így minimalizálva a személyes találkozásokat. Csongrád megyében mintegy 40 falugazdász intézi majd ezeket az ügyeket.

Szél István a közelgő határidőkről részletesen így nyilatkozott: „A téli fagykár bejelentésére 2020. április 15-e a határidő. Itt minden gazdatársam főként a kertészek figyelmét szeretném felhívni arra, hogy ne felejtsék el ezt a határidőt, hiszen a tegnapi, a mai és holnapi nap is jelentős fagykárokat fog okozni a gyümölcsültetvényeken, tehát tessék odafigyelni, hogy a téli fagykár bejelentését mindenki április 15-éig tegye meg!”

Forrás: radio7.hu
Fotó: Illusztráció