Horrorárak a vásárhelyi ingatlanpiacon: idén jöhet a megoldás 1

Máris tapasztalható visszaesés a koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet következtében a lakáseladások terén – tudtuk meg Ádók Zoltántól. A hódmezővásárhelyi ingatlanszakértő szerint a vevők száma napról napra csökken és az albérletüket is egyre többen mondják fel. Elképzelhető, hogy lesz olyan ingatlan, aminek az ára a felére csökken majd. Interjú.

– Hosszú évek óta ingatlanszakértőként dolgozik. Mit tapasztal most, a vásárhelyi ingatlanpiacon a koronavírus-járvány kitörése óta?

– Magyarország Kormánya március 11-én veszélyhelyzetet rendelt el a koronavírus terjedésére való tekintettel, ami természetesen a vásárhelyi ingatlanpiacra is negatívan hatott. Tapasztalatom szerint a már elkezdett ügyleteket még végigviszik az ügyfelek, illetve azok, akik már eladták ingatlanukat és másikba kell költözniük, ők sem hagyhatják abba a keresgélést, mivel szerződés köti őket a lakásuk elhagyására. Többen viszont, akik nincsenek kényszerhelyzetben, meglátásom szerint nagyon helyes döntést hoztak és félretették az ingatlan eladási és vásárlási szándékukat. Így el lehet mondani, hogy az eladásoknál, még ha nem is olyan drasztikus mértékben, de már tapasztalható a visszaesés. Mivel a vevők, érdeklődők száma napról napra csökken, ez a visszaesés hétről hétre nőni fog. Egy esetleges lakhely elhagyási tilalom esetén pedig az eladások száma nullára fog csökkeni, ami az ingatlanpiac összeomlásához vezethet. Bízzunk benne, hogy ez nem következik be.

A koronavírus okozta negatív hatás az albérleti piacot már elérte, ugyanis azok a lakók, akik például a vendéglátásban dolgoznak, vagy olyan egyéb területeken, ahol teljesen megszűnt a bevételi forrásuk, már jelezték, a bérleti szerződésük felmondását.

Horrorárak a vásárhelyi ingatlanpiacon: idén jöhet a megoldás

– Hogyan tud most egy ingatlanközvetítő dolgozni? A legtöbben otthon maradnak, otthonról dolgoznak és nem szívesen mennek máshova.

– Alkalmazkodni kell a kialakult helyzethez és felelősségteljesen kell hozzáállni a dolgokhoz. A legnehezebb dolog most egy ingatlanos számára az ingatlanok bemutatása. Úgy gondolom, hogy a mostani helyzetben, amikor az ország napokon belül a tömeges megbetegedések szintbe léphet, egy ingatlanközvetítő nem engedheti meg azt magának, hogy részt vegyen az ingatlanbemutatásokon. Ugyanis egy ingatlanos hetente akár 30-40 lakásban is megfordulhat, alkalmanként 2-5 személlyel is kontaktot teremtve. Természetesen az, hogy valaki sok emberrel találkozik, az minden kereskedelmi egységben dolgozóra elmondható, viszont az, hogy lakásról-lakásra járkál valaki, úgy, hogy előtte ismeretlenekkel találkozik, az nagyon ritka és szerintem ebben a helyzetben nagyon veszélyes is.

Szerencsére én elmondhatom magamról, hogy a megbízóimmal nagyon jó a viszonyunk, ezért mindig át tudjuk beszélni, hogy meg akarják-e mutatni az ingatlanukat, illetve akarnak-e fogadni érdeklődőt. Azt tapasztalom, hogy ahol nem laknak életvitelszerűen, azok a tulajdonosok, a kellő higiéniai előírásokat betartva, van, hogy bemutatják ingatlanukat, de én már ezt sem szoktam ajánlani! Ahol viszont életvitelszerűen ott laknak, oda már közös megegyezéssel nem küldök ki senkit.

Az ingatlan bemutatása után nincs már olyan dolog, amit egy ingatlanos ne tudjon telefonon, vagy emailben elintézni. A vevővel történő áralku is mehet ezen a két kommunikációs csatornán. Az adásvételi szerződést az ügyvédekkel telefonon is át lehet beszélni, a szerződéshez szükséges adatok elküldéséhez pedig az emailnél nincs jobb formátum. Ezt tapasztalatból mondom, a napokban 3 adásvételit is zökkenőmentesen lebonyolítottam így.

Tehát azt javasolom mindenkinek, hogy minimalizálja a kontaktusok számát, és ami nagyon fontos, hogy ne engedjen be a lakásába egy ingatlanost sem, mert nem lehet tudni, hogy az honnan jött és kivel találkozott előtte. Pontosan ezért kerüljék az ingatlanirodákat is. Egy ingatlanirodában nem történhet olyan fontos, nélkülözhetetlen dolog, ami csak személyesen lehet ott elintézni. Az ingatlanok hirdetéseit megnézhetik interneten is, ha valami kérdés van egy ingatlanos felé, akkor azt fel lehet tenni neki emailben, vagy telefonon. Ez a helyzet nem fog örökké tartani, minél szigorúbban betartjuk a kormány által javasolt védekezési formákat, annál hamarabb lesz vége ennek a kellemetlen helyzetnek.

Viszont sajnos megdöbbenve látom, hogy vannak ingatlanosok, akik nem szüntették meg az ügyfelekkel való kapcsolattartást, csak korlátozásokat vezettek be. Ezek csak látszat intézkedések, nyilvánvaló, hogy a saját anyagi érdekeiket helyezik előtérbe. Lelkük rajta.

– A múltkor – szintén egy interjúban – arról beszéltünk, hogy idén mérséklődhetnek az árak. Mit befolyásolhat a veszélyhelyzet?

– Borítékolható volt idén az árak mérséklődése, de ez a helyzet további árcsökkenéseket is hozni fog magával. Többször elmondtam már, hogy ahhoz, hogy a piac normálisan működjön, szükség van az irányárak realizálására. Itt szándékosan nem használom az árcsökkenés kifejezést, mert az ingatlanok nagyrésze, amit most a piacon látunk, nem képviselik azt az árat, amin árulják őket. Úgy gondoltam, hogy ez a folyamat egész évben zajlik majd, de most, a kialakult helyzet miatt 2-3 héten belül meg kell találni az eladóknak az optimális irányárat, különben a folyamatosan csökkenő kereslet mellett esélyük sem lesz a későbbiekben eladni ingatlanukat. A további árcsökkenés mértéke nagyon sok mindenen múlik. Nem lehet tudni, hogy ez a helyzet meddig tart, hogy gazdaságilag mekkora kárt szenved az ország, illetve nem lehet tudni azt sem, hogy a háztartások mennyire sínylik meg ezt a helyzetet, ami a banki hitelek felvétele miatt nagyon fontos tényező. Az viszont kijelenthető, hogy ingatlantípusoktól függően eltérő mértékű lesz majd az árak csökkenése, a frekventált helyen fekvő, jó állapotú ingatlanok minimális csökkenésre számíthatnak, viszont lesznek olyan ingatlantípusok, aminek az ára le is feleződhet.

A legrosszabb forgatókönyv esetén, a kijárási tilalom bevezetésekor, jelentős károkat szenvedhet az ingatlanpiac minden területe, ha az hosszú hónapokig tart. Ennek oka a kereslet drasztikus visszaesésével magyarázható, ugyanis ha munkahelyek, vállalkozások szűnnek meg, akkor többen hitelképtelenné válnak, illetve nem lesznek jogosultak a támogatások felvételére sem. Bízzunk benne, hogy ez nem fog bekövetkezni.

Stabil lakásárak és stabil kereslet a tram-train nyomvonal mellett Vásárhelyen 2

– Véleménye szerint hosszú távon milyen hatásokra kell felkészülni?

– Az előbb említett tényezők kiszámíthatatlansága miatt érdemben szerintem nehéz bármit is megjósolni. Az biztos, hogy az idő előre haladtával az eladókban egyre nagyobb kétely lehet azzal kapcsolatban, hogy mikor indul be újra az élet, a vevők viszont egyre agresszívebb áralkuval fognak előállni, ami egy kellemetlen helyzet kialakulásához vezethet. Ami megnyugtató lehet, az a bankok pozitív hozzáállása, nem áll le az ügyintézés és az is, hogy a Magyar Állam nem vonta vissza a családtámogatási rendszert és olyan gazdaságvédelmi intézkedésekkel áll elő, ami csökkentheti a válság mértékét.

Ezúton kérek mindenkit, hogy aki csak tud, maradjon otthon és ingatlanügyeit tekintve csak a halaszthatatlan dolgait intézze el! A többi most nem fontos!

Fotók: Archív