Márki-Zay mesterterve: bebörtönözné a kormánytagokat

A vásárhelyi polgármester a minap békességet hirdetett, de úgy tűnik, saját intelmeit sem veszi komolyan, hiszen a veszélyhelyzetben is képtelen félretenni a megosztó politizálást, a gyűlölködést, a megbélyegzést.

Döbbenetes pálfordulást produkált a koronavírus kapcsán Márki-Zay Péter. Mint többször megírtuk, március elején még arról értekezett Facebook-videóiban, hogy ez a fertőzés, járvány kevésbé veszélyes, mint az influenza, két ezrelék körül lehet a halálozási rátája, és emiatt túlzóak lehetnek a kormány korlátozó intézkedései, például a március 15-i központi rendezvények törlése.

Az országos veszélyhelyzet kihirdetése után úgy próbálja meglovagolni a hullámot, hogy helyi operatív stábot hozott létre a védekezés „szervezésére”. Ami egyébként megsüvegelendő is lenne, ha az esetek és a megszólalások többségében nem arra menne ki a játék, hogy mérgezett politikai nyilakkal lövöldözze a vásárhelyi kórház főigazgatóját, illetve a város országgyűlési képviselőjét. Így ugyanis nehéz szabadulni a látszattól, hogy a polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke a bajból is leginkább politikai tőkét akar kovácsolni, és a politikai cirkusz oltárán bármit képes feláldozni.

Orbán Viktor miniszterelnök a lehető legszélesebb nemzeti együttműködésre szólított fel a COVID-19 világjárvány és a magyarországi veszélyhelyzet kapcsán. Eljött az idő, amikor ténylegesen félre kell tenni a pártpolitikai szempontokat és csatározásokat – mutatott rá többször. Március 15-i ünnepi posztjában még Márki-Zay is békességet hirdetett.

„… ha a vírus miatt nincs is hivatalos ünnepség, mégis egyszerre ünneplünk, kormánypártiak és ellenzékiek. Béke van. […] ne legyünk a gyűlölet rabjai: fogadjuk el szeretettel egymást, politikai és származási, vallási és nemzeti hovatartozástól függetlenül. Ne hagyjuk, hogy a vírustól való félelmünket egymás elleni gyűlöletre, uszításra kihasználó propaganda egymás ellen fordítson bennünket! […] TÖLTSÜK NAPJAINKAT BÉKESSÉGBEN, SZERETETBEN, HASZNOSAN!” – írta akkor, és nagyon helyesen tette.

Három nappal később azonban mintha elfelejtette volna saját útmutatását, intését, sajnálatos módon visszatért a megosztáshoz, a gyűlölködéshez. Egyrészről ugyanis – korábban eszmefuttatásaihoz képest 180 fokos fordulattal a vírust immár nagyon is komolyan véve – a kormányzati intézkedések szigorú és következetes betartására kéri a vásárhelyi lakosságot. Másrészt azonban – ennyit az egységről, szeretetről és elfogadásról – a veszélyhelyzet sem tántorítja el attól, hogy megint, újra és újra belerúgjon a kormányba, a Fideszbe, a fideszesekbe.

Elképesztően zavaros, következetlen és ezért követhetetlen szerda esti posztjában azt kéri: „TARTSUNK ÖSSZE SZERETETBEN!”, majd a következő mondatban illusztrálja, hogyan képzeli a szeretetben történő összetartást. Van itt minden, mint a giccses búcsúban: Fidesz-kommunizmusozás, tolvajpártozás, kallaizás, lázározás, majd a végén egy felfoghatatlanul aljas fenyegetés a Fidesz szavazói felé. Ízlelgessük:

„A mellékelt kép ábrázolja a Fidesz-kommunizmus legvisszatetszőbb vonását: Kallai Árpád kórházigazgató a járvány kezdete óta semmit nem kommunikált a vásárhelyi lakosság felé, nem hajlandó részt venni a városi operatív stáb munkájában, de elment Lázár János fogadóórájára – aki azonban szintén nem tájékoztatta a lakosságot a kapott hírekről. Ezért is kell leváltanunk a tolvajpártot mindannyiunk és hazánk túlélése érdekében. A vírus nem válogat, a fideszes szavazókat sem kíméli!” – veti oda.

Márki-Zay „összefogása”: a vírus a fideszes szavazókat sem kíméli!

Egészen elképesztő üzenetek egy olyan embertől, akinek a feladata és felelőssége egy TELJES közösség vezetése, irányítása, szervezése, ha tetszik: megnyugtatása. Hol marad az összetartás, a szeretet, a békesség, a megbékélés, az együttműködés? Márki-Zay Péternek a legfőbb ideje megérteni, milyen hatalmas súly nyugszik a vállán, hiszen minden egyes vásárhelyi polgárért felelősséget visel. Bármennyire is a 2022-es választás és a miniszterelnök-jelöltség lebeg lelki szemei előtt, legalább most száműzze gondolatai közül a pártpolitikai szempontokat, tegye végre félre az acsarkodást, a megbélyegzést! A bajokat átvészelni és legyőzni csak együtt sikerülhet.