Végrehajtást indít Havasi Katalin Márki-Zay Péter ellen! 4

Akik karanténban vannak a városban, azok is az utazásaik miatt vannak megfigyelés alatt, de jelenleg nincs igazolt koronavírus-fertőzött Vásárhelyen – jelentette ki Havasi Katalin hétfőn, a Rádió 7 Közös Nevező című műsorában. A gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének tagja ugyanakkor kijelentette: biztosan eljut a koronavírus a településre, és rajtunk múlik, hogy mennyire tudjuk megfékezni a járványt.  

– Nem tüsszentsünk a tenyerünkbe, levegőbe, hanem csak papírzsebkendőbe, amit azt követően azonnal kidobunk. Ne nyúljunk a szemünkhez, az orrunkhoz és a szánkhoz. Amit lehet, otthonról kell elintéznünk, elvégeznünk, nem szabad társaságba mennünk. Segítenünk kell az időseken, mivel ők a legveszélyeztetettebbek – adott a műsor elején tanácsokat a vírus elkerülésére a doktornő.

Havasi Katalin kiemelte, vigyáznunk kell magunkra és egymásra, ugyanis rajtunk múlik, hogy mennyire állunk súlyos dolog előtt vagy meg tudjuk fékezni a járványt. – Ez közös felelősségünk – hangsúlyozta, felhívva a figyelmet a rendszeres, alapos szappanos kézmosásra.

Az orvoslátogatási szokásainkon is változtatnunk kell. Ne menjünk az orvosi rendelőkbe, inkább telefonon kérjünk segítséget a doktoroktól. A helyzetet nehezíti, hogy influenzajárvány is van, ezért az elkövetkezendő időszakban sokan lesznek lázasak, náthásak.

A koronavírus tünetei is hasonlók: magas láz, köhögés, nehézlégzés. Aki ezeket tapasztalja magán, és külföldön járt, vagy találkozott olyan emberrel, aki szintén fertőzött lehet, az gyanakodhat a koronavírusra.

– Hódmezővásárhelyen nincs igazolt koronavírus-fertőzött. Akik karanténban vannak, azok az utazásaik miatt vannak megfigyelés alatt. Viszont számítani kell arra, hogy a városba is elér a járvány és lesznek megbetegedések – ismertette Havasi Katalin.

Természetesen a vitaminpótlás, az egészséges táplálkozás és a testmozgás a vírus ellen is fontosak, ugyanis minél erősebb az immunrendszer, annál kisebb az esélye a fertőzésnek.

Segítséget mindenki a háziorvosától vagy a városi ügyelettől kérhet. Utóbbi hétköznaponként délután 4-től reggel 7-ig, munkaszüneti napokon 0-24 óra között érhető el, a 0670/37-03-104-es telefonszámon. Országosan a 0680/277-455 és a 0680/277-456-os zöld számokat lehet hívni.