Össze-vissza beszél Márki-Zay a Bessenyei-botrányról

Cikkünk megírásának pillanatán egyelőre nem tudni, mi lesz a vásárhelyi március 15-i rendezvények sorsa. A polgármester „szíve szerint mindenképpen megtartaná”, de attól fél, politikai támadásnak teszi ki magát, ha bárki megbetegszik, aki ott volt az ünnepségen. Pánikkeltéssel bizonyosan nem vádolható a koronavírus kapcsán Márki-Zay Péter, az már inkább felmerül, hogy bagatellizálná az új típusú vírus okozta járványt.

Amint arról beszámoltunk, az operatív törzs ajánlását figyelembe véve és elfogadva, a koronavírus-járványra tekintettel a kormány szombaton lefújta a március 15-i állami ünnepséget. Ugyanígy tett saját rendezvényei kapcsán Budapest főváros, majd számos egyéb település is, köztük Szeged és Székesfehérvár. Bejelentették, az ellenzék sem tartja meg az erre a napra tervezett tüntetését. Azt viszont továbbra sem lehet tudni, hogy Hódmezővásárhelyen megtartják-e a nemzeti ünnepi programokat. Vasárnapi Facebook-élőjében legalábbis kétértelműen fogalmazott ezzel kapcsolatban a polgármester.

Március 1-jei és március 8-i élő videói alapján Márki-Zay semmiképpen sem vádolható azzal, hogy pánikot keltene a koronavírus kapcsán, az már inkább felmerül, hogy bagatellizálná az új típusú vírus okozta járványt. A március 15-i ünnepségek kapcsán előadott furcsa eszmefuttatásában sem elsősorban arra tért ki, hogy a közegészségügyi szempontok prioritására (vagyis az emberi egészség megóvására) helyezi a hangsúlyt a döntésnél. Sokkal inkább úgy tűnik, a politikai egóját helyezi előtérbe, vagyis szíve szerint mindenképpen megtartaná a rendezvényt – tegyük hozzá, nyilván a saját, a kormányt támadó, forradalmi, rendszerváltó szónoklatával(!) –, de elsősorban azt mérlegeli, hogy az önkormányzatot, de leginkább őt magát ne érhesse politikai támadás… Az alábbiak hangzottak el szó szerint március 15-e kapcsán a vasárnapi bejelentkezésben:

„Még nem döntöttünk hivatalosan, de azt látom, hogy nemcsak a kormány, hanem az egyes városok is sorra mondják le a március 15-i rendezvényeket. És bár szívem szerint mindenképpen megtartanám ezt, tehát a mi díszközgyűlésünket és leginkább a város hagyományos március 15-i rendezvényét, amiben most toborzás is népzenével, lovasokkal szerepel a programban, tehát én mindenképpen azt gondolom, hogy ezt meg kellene tartani, de azt is látom, hogy nagyon komoly érvek fognak amellett szólni, hogy esetleg mi is azt függesszük fel vagy töröljük. Itt egyszerűen arról van szó, hogy nem tudhatjuk, ez a vírus hol tart, mennyire terjedt el Magyarországon, nem tudhatjuk, hogy esetleg valaki nem ott fogja-e elkapni. Persze millió más módon el lehet kapni ezt a vírust, tudjuk, Magyarországon is nemcsak a migránsok, már a magyarok is kapják el és fogják is elkapni, de óhatatlan, hogyha mi megtartjuk ezeket a rendezvényeket, és utána lesz Hódmezővásárhelyen bárki, aki ezt a betegséget elkapja, és ott volt a március 15-i rendezvényen, akkor ezzel politikai támadásnak tesszük ki magunkat, tehát ezt is mérlegelni kell. Úgyhogy sokan úgy gondolják, hogy erősen eltúlzott ez az intézkedés a reális veszélyekhez és annak tartamához képest, viszont nyilván a biztonság ezt megkövetelheti…”

Ami a Márki-Zay szakértése szerinti „reális veszélyeket” illeti, a polgármester már március 1-jei videójában is azt állította, a koronavírus halálozási aránya alacsonyabb a sima influenzához képest. Tegnap pedig arról beszélt, információi szerint hivatalosan 2 százalék a halálozás a koronavírus kapcsán, de ezt szerinte inkább 2 ezrelék a valóságban. (Arra nem adott magyarázatot, hogyan, milyen értesülésekből és adatokból állapította meg mindezt…) Így hangzott felvilágosító népnevelése:

„Ezt azt jelenti, hogy száz emberből 98 túléli a betegséget. Nyilván az a kettő, aki elhalálozik, annak ez egyrészt nem vigasz, másrészt lehet, hogy nekik egyébként is legyengült szervezetük és egyéb volt, ami miatt ez történt. De a kettő százalékhoz valamit még érdemes elmondani, nevezetesen azt, hogy ezt az ismert megbetegedéseknek a kettő százaléka, amit sokan nem is tudnak, hogy lehet, hogy ők is éppen ennek a vírusnak a betegségét hordozzák és élik túl, őket nem számolják bele a statisztikába. Tehát ha mi minden tizedik emberről tudjuk csak, hogy koronavírus betegégen esett át, és ahhoz képest számoljuk a halálozásokat, akkor ez a 2 százalék a valóságban 2 ezrelék. Tehát ezt tessék még figyelembe venni. Azt is hallottam, hogy ez az influenzához képest egy alacsonyabb halálozási arány…

Az országos politikára fixált Márki-Zay végül nem is oly burkolt célozgatással azt is megjegyezte, Orbán és a kormány nem jön ki rosszul az ünnepségek törléséből. „A Fidesznek egyébként nagyon jól jön, nemcsak takarékossági okból, hogyha elmarad a március 15-i állami rendezvény, de valószínűleg politikai okból sem rossz nekik, hogyha az ellenzéki tüntetés is elmarad” – fogalmazott, hozzáfűzve azért: az óvatosság és a higiéniai szabályok fokozott betartása egyébként a jelen helyzetben persze mindennél fontosabb.

A fentieket különösebben nem kommentálnánk tovább, mert véleményünk szerint a polgármester szavai és érvei önmagukért beszélnek. Jegyezzük azonban meg a tényszerűség kedvéért a következőket:

1, a WHO legutóbbi bejelentése szerint a koronavírus jelenleg ismert halálozási aránya 3,4 százalék;
2, az Európában leginkább fertőzött Olaszországban vasárnap esti adatok szerint az ismert megbetegedésekhez viszonyítva csaknem 5 százalékos az elhalálozás;
3, Olaszországban a kormány rendkívüli intézkedéseket vezetett be, 16 millió ember kerül vesztegzár alá;
4, a német szövetségi kormány arról beszél, a koronavírus-járvány lassítása érdekében ajánlatos lemondani az ezernél több fős rendezvényeket az országban;
5, Franciaországban ezer fős gyülekezési tilalmat vezettek be;
6, Romániában március 31-ig betiltottak minden olyan rendezvényt, amelyen több mint ezren vesznek részt, és Szlovénia is hasonló intézkedéseket foganatosít;
7, látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében.