A vásárhelyi címer is rákerül az Országházra

A Nemzeti Összetartozás Éve kapcsán újjátervezik az Országház homlokzatán lévő címerállományt, ami során rákerül a hódmezővásárhelyi is.

Az Országház homlokzatát összesen 386 címer díszíti. A terv az épület átadásakor a 63 vármegye, valamint a törvényhatósági jogú és volt szabad királyi városok címereinek megfaragása volt. De amíg egy-egy település vagy megye akár tízszer is képviselteti magát, addig olyan nagyvárosok, mint mondjuk Eger, vagy az eredetileg is tervezett Hódmezővásárhely és Szászváros jelvénye egyszer sem látható – olvasható az Építészfórumon.

A lap hozzáteszi: a dokumentumok felelevenítik, hogy a városoktól és megyéktől bekérték a címereket, a határidők közeledtével azonban egy részük nem készült el.

A Nemzeti Összetartozás Éve kapcsán merült fel hát az ötlet az Országgyűlés Hivatala részéről, hogy ebben a szimbolikus dologban ideje rendet tenni: a Trianon-emlékmű átadásának időpontjára, június 4-re tűzték ki az új címergaléria elkészültét is. A régi tervhez hűen a 63 vármegye, és a törvényhatósági jogú városok címere mindenképpen fennmarad majd, de a sokszorosításokat ki lehet küszöbölni. Így fennmarad további 120 hely, melyen feltűnhetnek az 1896-ban fennálló, rendezett tanácsú városok, az akkori megyeszékhelyek és a korabeli népességszámokhoz igazodó nagyobb települések címerei is. Hogy az eredeti, 386-os számhoz igazodjon a mennyiség, most minden megye kétszer lesz látható a homlokzaton, míg a városok címerei csak egyszer – olvasható a cikkben.

Csongrád megyéből így Csongrád, Hódmezővásárhely, Makó és Szentes címerét helyezik fel az Országház épületére.

Fotó: kozterkep.hu