Valószínűleg már Magyarországon van a koronavírus

Meghalt csütörtökön Nagy-Britanniában egy beteg, akit az új típusú koronavírus okozta Covid-19 fertőzéssel kezeltek.

Ő az első koronavírus-fertőzött, aki Nagy-Britanniában a betegség áldozatául esett.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a hatóságok egy nap alatt 31 páciens szervezetében mutatták ki a Covid-19 elnevezésű betegséget okozó vírust, így az azonosított nagy-britanniai fertőzöttek száma jelenleg 116.

Az első csütörtöki tájékoztatás 115 igazolt nagy-britanniai fertőzésről szólt, de este Walesben egy újabb betegnél azonosították a kórokozót.

A tárca által a bejelentéssel egy időben közzétett grafikus kimutatás szerint Angliában 105, Skóciában hat, Észak-Írországban három, Walesben két koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván.

A minisztérium adatai szerint Nagy-Britanniában csütörtökig 18 083 szűrést végeztek, és ezek eredményei között azonosították az eddigi 116 pozitív leletet.

Londonban 25 beteget kezelnek.

A Nagy-Britanniában csütörtökön meghalt páciens a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) tájékoztatása szerint krónikus betegségekkel küszködő idős ember volt, aki fertőződése előtt is rendszeres kórházi kezelésre szorult.

A pácienst a Londontól nyugatra fekvő Reading nagyváros Royal Berkshire Hospital nevű kórházában érte a halál.

Chris Whitty angol tisztifőorvos közölte, hogy a beteg a vizsgálatok szerint valószínűleg Nagy-Britanniában fertőződött meg, és a vírus jelenlétét egy nappal halála előtt, szerdán mutatták ki szervezetében.

Egy brit állampolgár, aki a Japán partjainál vesztegzár alá vont Diamond Princess óceánjárón utazott, már a múlt hónapban meghalt koronavírus-fertőzésben, de ő egy japán kórházban hunyt el.

A brit kormány a héten részletes, 28 oldalas készenléti tervcsomagot tett közzé arra az esetre, ha az új típusú koronavírus okozta járvány széleskörűvé válna Nagy-Britanniában.

A Koronavírus-akcióterv című – a brit, a skót, a walesi és az észak-írországi kormány által közösen összeállított – dokumentum szerint a járvány terjedésének megfékezését célzó intézkedések között szerepelhet iskolák bezárása, az otthoni munkavégzés kiterjesztésének ösztönzése és a nagy tömegeket vonzó rendezvények számának csökkentése.

Boris Johnson miniszterelnök ugyanakkor az ITV brit kereskedelmi televíziónak nyilatkozva csütörtökön azt mondta: a kormány különleges helyzetekben működő tudományos tanácsadó stábjának (SAGE) útmutatása szerint az iskolák bezárása és a nagyszabású tömegrendezvények törlése “nem annyira hatékony eszköze a járvány megfékezésének, mint ahogy azt a legtöbben gondolnák”.

Johnson szerint a tudományos közösségben honos elméletek egyike szerint drákói intézkedések nélkül hagyni kell, hogy a járvány “egy menetben” lecsengjen.

Hozzátette: meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a járványkockázat és az erre adott válaszintézkedések között.

Chris Whitty angliai tisztifőorvos a londoni alsóház egészségügyi bizottságának csütörtöki meghallgatásán kijelentette: nincs szükség élelmiszerek és gyógyszerek lakossági felvásárlására.

Whitty professzor szerint a jelenlegi környezetben semmiféle racionális ok nincs arra, hogy bárki készletek halmozzon fel otthon ilyen árucikkekből.