Lázár János: olcsóbb lehet a tram-train, mint a busz 2

Megkezdték a tram-train menetrendjének és tarifarendszerének kidolgozását – jelentette ki kedden a Rádió 7-ben Lázár János, aki szerint a beruházás által Vásárhely és Szeged ikervárossá válhat. A térség országgyűlési képviselője és a projektért felelős kormánybiztos ismertette: bankkártyával is lehet majd jegyet váltani a szerelvényeken, illetve arra törekednek, hogy a villamosvasút olcsóbb legyen, mint a busz. Csütörtöktől szombatig éjszakai járatokat biztosítanak, hogy segítsék a fiatalok szórakozását.

A Közös Nevező című műsor elején elhangzott: Lázár János három hódmezővásárhelyi lakost április közepén, végén elvisz a spanyolországi Valenciába, hogy együtt tekintsék meg a Stadler, Európa egyik legnagyobb vasútgyártójában a készülő tram-train szerelvényeket. Az utazásra jelentkezni a lazarjanos.hu-n és a politikus Facebook-oldalán lehet.

Hódmezővásárhelyre nyolc szerelvény kerül majd, és a Stadler szeptember 25-én, Németországban mutatja be az első példányt. Kettő darab október 15 és november 30 között érkezik meg Vásárhelyre, addig a beruházás minden munkálata véget ér a városban. A próbaüzem ezután kezdődik meg a szigorú előírások szerint, ugyanis mind a nyolc kocsinak több ezer kilométert kell teljesítenie, mielőtt személyszállítást végeznek vele. 2021. augusztus 15-re véget ér a tesztelés, és az első diákok a szeptemberi tanévkezdéskor már utazhatnak Szegedre a tram-trainnel

– fejtette ki az országgyűlési képviselő.

Lázár János: olcsóbb lehet a tram-train, mint a busz 1

Hozzátette, megkezdték a menetrend és a tarifarendszer kialakítását, hogy a beruházás kiszolgálja a két város között naponta mintegy 15 ezer ingázót. Várhatóan reggel fél 7 és 8 között, illetve a délutáni csúcsforgalomban 13-15 percenként indulnak járatok, míg a többi időszakban 20-30 percenként szállhatunk fel rájuk. A politikus példaként megemlítette: a vásárhelyi Kálvin tér és a szegedi Széchenyi tér 31 percnyire kerül egymástól.

Jegyeket majd automatákban, illetve a szerelvényeken is lehet majd vásárolni, akár bankkártyával is. Lázár János elmondta: kombinált bérletek kialakításán is dolgoznak, amik a tram-train mellett minden vásárhelyi és szegedi tömegközlekedési eszköz használatára feljogosítanak. A cél, hogy a tram-train olcsóbb legyen, mint a busz. „Nagy dobásra készülünk” – fűzte hozzá a képviselő, aki szerint a beruházás által Hódmezővásárhely és Szeged ikervárossá válhat.

Az is fontos előrelépés lesz, hogy csütörtöktől-szombatig éjszakai járatok is lesznek. Így a fiatalok kényelmesen szórakozhatnak szegedi fesztiválokon, ami a szülők számára megnyugtató lehet, illetve könnyebb lesz átjutni kulturális eseményekre, színházi előadásokra.

A műsorban szó esett a vásárhelyi kórház fejlesztéséről is. – Azon politikusok közé tartozom, aki szerint az egészségügy rendbetétele halaszthatatlan. Bőségesen van tennivaló – mondta a képviselő, kiemelve: attól, hogy a város nem támogatja a kórházat, nem áll meg az élet, ugyanis a kormány, az Európai Unió és egy határon túli partner, a Szatmári Irgalmas Nővérek Egyesülete által egy több millió eurós pályázat által fejlődhet.

A programnak köszönhetően az egészségügyi intézmény járóbeteg rendelőjére két szint ráépítésével korszerű belgyógyászati és gyermekosztály kialakítására kerül sor, továbbá új, modern eszközök beszerzése segíti a bőrrák, az emlőrák, a tüdőrák, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések korai felismerését. A diagnosztika fejlesztése érdekében a patológia osztályra korszerű digitális eszközöket szereznek be.

Lázár János: olcsóbb lehet a tram-train, mint a busz

A múlt héten újabb politikai botrány robbant ki Vásárhelyen, ugyanis a közgyűlési többség felfüggesztette Cseri Tamás fideszes képviselő mandátumát. Lázár János szerint a bíróság majd rendezi a vitát. – Ugyan jó ideje nem követem figyelemmel a település politikai eseményeit, azonban Cseri Tamás hosszú évek óta kiváló munkát végző képviselő, és biztos vagyok abban, hogy néhány év múlva, amikor ismét normálisan mennek a dolgok, a város egyik vezetője lesz – osztotta meg véleményét az országgyűlési képviselő.

Fotók: Instagram/lazarjanoshivatalosoldala