Risztov Éva: az életben végig kell menni a szamárlétrán

„Ha második vagy, akkor nem azon kell gondolkozni, hogy miért vagy csak második, hanem azon, hogy miként lehetsz legközelebb első” – vallja Risztov Éva, aki a napokban az ATV Húzós című műsorának volt a vendége. A vásárhelyi születésű olimpiai bajnok úszó nagyon örül annak, hogy nem 19, hanem csak 26 évesen került a világ tetejére, ugyanis így ki tudta szúrni, hogy ki milyen szándékkal közeledik felé a siker után.

A 2017-ben visszavonult Risztov Éva Rónai Egonnal beszélgetett a portréműsorban.

A vásárhelyi születésű úszó 25 évig csak az élsportnak élt, ami során naponta 16-22 kilométert teljesített, azaz karrierje során kétszer körbeúszta a Földet.

A 2012-es olimpiai bajnok 19 évesen egyszer abbahagyta az úszást, ugyanis három világbajnoki ezüstérmet szerzett, és megkapta az „ezüstlány” becenevet. – A három éves kihagyásom tanított meg arra, hogy ki is vagyok valójában, illetve arra is rádöbbentem, hogy semmihez nem értek. Hiába mentem volna be egy boltba és mondtam volna el, hogy 4 perc 6 másodperc alatt úszok 400 métert, mert az lett volna rá a válasz, hogy 326 forint egy kiló kenyér – mesélte.

Risztov Éva ma egy budapesti uszoda sportszakmai vezetője, ami mellett motivációs előadásokat tart fiataloknak. A saját történetét elmesélve próbál példát mutatni, illetve felkarolni azokat, akik a sport világából szeretnének a civil életbe integrálódni.

– Ez azért fontos, mert ha valaki száz százalékig oda figyel a sportra, akkor a maradék idejében nem azon gondolkozik, hogy milyen vállalkozást indítson. Holott egy sportolónak vannak olyan tulajdonságai, amik egy átlagemberben nincsenek meg. Ilyen a kitartás és a szorgalom – fejtette ki a bajnok.

Véleménye szerint igenis számít a lehetőségeket tekintve, hogy ki honnan származik. – Nem mindegy, hogy télen -10 fokban a szabad ég alatt úszik valaki, vagy egy fedett helyen 26 fokban, 26 fokos vízben és nem fagy meg a papucsod reggel, mert kint hagytad – osztotta meg tapasztalatait Risztov Éva, aki visszavonulása óta egyetlen métert sem úszott és nem is fog már.

Úgy véli, a család támogatása nélkül nem lehet valakiből olimpiai bajnok. A szülők ugyanis sikerben és kudarcban is ott vannak, és látják, mennyi lemondással és erőfeszítéssel jár a sportolás. A kudarcot viszont nehezebben viselik, mint maga a gyermek.

– Sose sírtam azért, mert reggel 4 óra 30-kor fel kellett kelni edzésre. Inkább akkor sírtam, amikor hiába áldoztam erre mindent és éltem ennek, mégis csak második lettem – árulta el az úszónő, aki ugyanakkor azt vallja: „ha második vagy, akkor nem azon kell gondolkozni, hogy miért vagy csak második, hanem azon, hogy miként lehetsz legközelebb első”.

A 2012-es olimpiai aranyát 10 km-es nyílt vízi úszáson nyerte meg. Szerencsésnek érzi magát, hogy 26 évesen lett bajnok és nem 19 évesen, ugyanis így el tudta dönteni, hogy ki milyen szándékkal közelít felé. – Ez 19 évesen nem biztos, hogy sikerült volna, míg 26 évesen igen. Senkit nem engedtem közel magamhoz, mivel a legtöbben előtte sem voltak ott az életemben – hangsúlyozta Risztov Éva, akit még ma is sokszor könnyes szemmel állítanak meg az emberek az utcán.

A bajnoknak nagyon nagy céljai vannak a sport vonalán a jövőre nézve. – Ezekről pár év múlva fogunk még beszélni – mondta a műsorban, amit azzal zárt: „az embernek az életben végig kell járni a szamárlétrát”.

Risztov Éva pénteken Hódmezővásárhelyen is járt, az „Akikre büszkék vagyunk” tábla avatásán, illetve a jó sportoló, jó tanuló díjak átadásán. Ezekről bővebben ITT és ITT írtunk.

Az ATV műsorát IDE kattintva tekintheti meg.