Teljes érdektelenség, szánalmasan kevesen voltak az ellenzéki tüntetésen

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András szerint testvérháború zajlik az MSZP és a DK között. Gyurcsány Ferencék ezt cáfolják, szerintük a Momentum és az MSZP között van konfliktus a XIII. kerületi időközi választás miatt, ugyanis egymás ellen indítanak jelöltet a vasárnapi voksoláson.

A pártok közötti konfliktus alapja az, hogy az elmúlt időszakban a DK több, baloldali párttól is átcsábított politikusokat. Elemzők szerint Gyurcsány Ferenc célja, hogy ő legyen az egész baloldal vezetője – hangzott el az M1 Híradójában.

A DK és az MSZP testvérháborút folytatnak egymással, pedig higgadtságra lenne szükség – mondta pénteken a Momentum elnöke, Fekete-Győr András, aki szerint a baloldali pártok egymást nyomasztják, ahelyett, hogy a közös vízióról beszélnének.

Nincs testvérháború, nincs szükség a két párt kibékítésére –  reagálta a DK szóvivője Fekete-Győr András szavaira. Barkóczi Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte a Momentumnak most épp az MSZP-vel van konfliktusa, hiszen egymás ellen indítanak jelöltet a XIII. kerületi, időközi választáson. Angyalföldön a főpolgármester-helyettessé választott Kerpel-Fronius Gábor lemondása miatt tartják a voksolást. A momentumos politikus korábban úgy fogalmazott, hogy a szocialisták kisstílű mandátumkereskedelembe fogtak.

Az MSZP elnöke ugyanakkor az elmúlt időszakban többször is leszögezte, hogy káros az, ha valaki a másik párt kifosztására építi személyzeti politikáját, és lábtörlője sem lesznek senkinek.  Tóth Bertalan már Gyurcsány Ferencéknek üzenve fogalmazott így, miután a múlt héten váratlanul kilépett az MSZP-ből és csatlakozott a DK-hoz két szocialista kerületvezető.

A két átlépett politikus, Szaniszló Sándor pestszentlőrinci, valamint Kiss László óbudai polgármester a legutóbbi fővárosi közgyűlésen már a DK-s Gy. Németh Erzsébet oldalán mutatkozott. Az erősebb érdekérvényesítő képesség lehetőségével indokolták átigazolásukat.

Az MSZP-DK konfliktusról a Mandiner című hetilap több baloldali politikust is megkérdezett. A szocialisták pártigazgatója, Molnár Zsolt úgy véli, hogy a DK szervezetten csábíthatja át az MSZP-seket magukhoz. Kitért arra is, hogy szerinte ez a jelenség már a tavalyi EP-választások után megindult

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője szerint elkezdődött az MSZP bomlása, Gyurcsány Ferenc pedig jól kiszámított taktikai lépésekkel próbálja maga alá gyűrni az egész baloldalt. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc zsaroló potenciált szerzett a fővárosi közgyűlésben, és olyan méretű frakciót alakított, hogy nélküle sem Karácsony Gergely, sem az ellenzék nem tud döntést hozni.

Forrás: hirado.hu