Új mini holdja van a Földnek

A mini holdat az arizonai Catalina Sky Survey égboltfelmérési program csillagászai fedezték fel február 19-én – olvasható a New Scientist hírei közt.

A homályos, gyorsan haladó objektumot a következő napokban hat másik csillagvizsgáló is regisztrálta és számította ki a keringési pályáját, megerősítve, hogy gravitációs kapcsolatban áll bolygónkkal.

Az űrben található kisebb objektumokkal foglalkozó Minor Planet Center közleménye szerint valószínűleg egy aszteroidáról van szó, amelyre a Föld gravitációja kezdett hatni, mikor elhaladt a bolygó mellett.

Ez már a második aszteroida, amely mini holdként csatlakozott a Földhöz, az első 2006 szeptembere és 2007 júniusa között volt észlelhető.

A hold mérete a becslések szerint 1,9 és 3,5 méter között van, és 47 napba telik, mire megkerüli a bolygót ovális pályáján. Mivel a pálya nem stabil, a 2020 CD3 nevű minihold egyes feltételezések szerint áprilisban eltávolodik a Földtől. Ezzel azonban nem minden kutató ért egyet, ezért további szimulációkat végeznek majd.

Forrás: hirado.hu