Cseri Tamás: politikai bosszúból akar elhallgattatni a közgyűlés 2

Bírósághoz fordul Cseri Tamás azért, amiért a vásárhelyi közgyűlés pénteken felfüggesztette a képviselői mandátumát. A Fidesz-frakció vezetője szerint ugyanis jogszerűtlen intézkedés történt, mivel az általa kiadott „A vásárhelyi ellenzék hangja” nem sajtótermék, hanem tájékoztató kiadvány.

– A mai nappal Márki-Zay Péter és az őt támogató képviselőtestületi többség átlépett egy határt és levetkőzte a demokrácia utolsó álcáját is, ugyanis olyan eseményre került sor, amire a rendszerváltás óta nem volt példa a városban. Politikai bosszúból felfüggesztették egy ellenzéki képviselő mandátumát – reagált a pénteki közgyűlés zárt részén történtekre Cseri Tamás.

A képviselő emlékeztetett: a fideszes többségnél korábban soha nem fordult elő ilyen, hogy ilyen módszerekkel szerettek volna elhallgattatni egy képviselőt. – A polgármester ezzel bebizonyította, hogy a legsötétebb diktatúrát építi ki a településen – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, az ügyben fellebbez a bíróságon.

A Fidesz-frakció vezetője felhívta a figyelmet: érdekes, hogy a közgyűlésnek csak azután szúrt szemet a „A vásárhelyi ellenzék hangja”, miután Krupiczer Ferencnek Szegeden a bíróság első fokon megszüntette a mandátumát a Rádió Color miatt.  Ennek kapcsán megjegyezte, míg nála csak a városi közgyűlés, addig Krupiczernél a bíróság állapított meg méltatlanságot.

Cseri Tamás: politikai bosszúból akar elhallgattatni a közgyűlés

– A törvény megtiltja, hogy egy önkormányzati képviselő médiatartalom-szolgáltató cég ügyvezetője vagy személyes közreműködője legyen. Az általam kiadott lap azonban nem médiaszolgáltatás vagy sajtótermék, hanem tájékoztató kiadvány, ami nem végez gazdasági tevékenységet. A közgyűlési többség a decemberi lapszámban egy könyvajánló miatt hozta meg döntését, ami Böjte Csaba hat évvel ezelőtti könyvéről egy ismeretterjesztő írás volt. A kötetet azonban kereskedelmi forgalomban már nem is lehet megvásárolni és egy forintot sem kapott a Fidesz az ajánlóért – indokolta álláspontját Cseri Tamás.

A képviselő arra is rámutatott: Márki-Zay Péter szerepelt az önkormányzati Vásárhelyi Valóság első lapszámaiban, mint kiadó, és az újság sokszor tele volt reklámmal. A frakció ezért megvizsgálja, milyen jogi lépéseket tehet emiatt.

Cseri Tamás képviselői jogviszonya a fellebbezéssel folytatódik, a bíróság dönt majd a kérdésben.

Cseri Tamás: politikai bosszúból akar elhallgattatni a közgyűlés 1