Helyi értékek helyieknek- pénteken nyílik a Tornyai János Múzeum legújabb kiállítása 2

Pénteken nyílik meg a Kiss Lajos nyomdokain haladva – Válogatás a Tornyai János Múzeum 2019. évi gyarapodásából című kiállítás Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban. A rendezés alatt álló tárlatot Terendi Viktória néprajzkutató és Bernátsky Ferenc történész mutatta be.

Bernátsky Ferenc elmondta, hogy a tavalyi évben egy nagyobb mennyiségű hagyaték került a múzeumba, és ezekből nyílik meg pénteken a tárlat. A helytörténeti gyűjteménybe helyet kapott többek között a kis-tiszai kémény lebontása, illetve esküvői meghívókat, menyegzői fotókat, is megtekinthet majd a nagyérdemű. A helyi fényképészek is teret kapnak a kiállításon, így például Lőkös Sándor és dr. Fábián István munkái is fellelhetőek lesznek.

Helyi értékek helyieknek- pénteken nyílik a Tornyai János Múzeum legújabb kiállítása 1

Terendi Viktória a néprajzi gyűjtemény gyarapodásáról beszélt. Elmondta, hogy körülbelül ezer tárgy került a múzeumba 2019-ben, ezért válogatni kellett, hogy a legizgalmasabbak kerüljenek a látogatók elé. A legrégibb tárgyak a 19. század elejéről származik, de megtekinthetők lesznek a 20. század végén készült alkotások is.

A kiállítás egyik fő mondanivalója, hogy lássák a vásárhelyiek, hogy mennyi olyan tárgy tudott fennmaradni, ami a helyi értékeinket mutatja meg számunkra. A másik nagyon fontos dolog, hogy a későbbi feldolgozó munkához ezek olyan adatokat szolgáltatnak, amelyekkel újabb ismereteket tudunk gyűjteni” – fogalmazott a néprajzkutató.

Helyi értékek helyieknek- pénteken nyílik a Tornyai János Múzeum legújabb kiállítása

A múzeum a kiállított tárgyakhoz vásárlás, valamint ajándékozás útján jutott hozzá. Ha egy család régi tárgyakat örököl, de nem tudják azokat megőrizni, akkor a múzeumnak ajándékozzák, hiszen tudják, hogy érték.

Helyi értékek helyieknek- pénteken nyílik a Tornyai János Múzeum legújabb kiállítása 3