Bükki füvesember Vásárhelyen: nagyon rossz a magyarok egészségi állapota 3

Lusták a magyarok arra, hogy öt perc alatt főzzenek egy csésze teát az egészségükért – hangsúlyozta Szabó Gyuri bácsi csütörtök délután a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A 91 éves bükki füvesember szerint senki más nem tehet annyit a közérzetünkért, mint mi magunk, és a gyakori betegségek is megelőzhetők néhány gyógyteával.

Vásárhelyen tartott előadást Szabó Gyuri bácsi, aki évtizedek óta azon dolgozik, hogy a hagyományos gyógynövényekkel segítsen az embereknek egészségesnek maradni és meggyógyulni. A bükki füvesemberre ezúttal is sokan voltak kíváncsiak, ugyanis megtelt a Bessenyei színházterme.

Bükki füvesember Vásárhelyen: nagyon rossz a magyarok egészségi állapota 4

– 1928-ban születtem, így még emlékszem arra, amikor az emberek nem jártak orvoshoz és patika sem volt, ahol gyógyszert lehetett volna kapni. Mégis tudták kezelni és gyógyítani a betegségeket, tüdőgyulladásnál például egy mangalicazsírral átkent vászonruhát tekertek a betegre, aki így három óra alatt kiizzadta a kórt – vezette fel mondandóját a természetgyógyász, aki úgy látja: manapság ismét egyre nagyobb az érdeklődés a hagyományos gyógymódok iránt.

Mint ismertette, egy felmérés szerint az emberek 26 százaléka alkalmaz gyógyszereket, 14 százalék táplálékkiegészítőket és 20 százalék pálinkát betegségek esetén, míg a további 40 százalékot a gyógynövényesek teszik ki.

Bükki füvesember Vásárhelyen: nagyon rossz a magyarok egészségi állapota 2

– A magyaroknak nagyon rossz az egészségi állapotuk. A legtöbben lusták arra, hogy öt perc alatt főzzenek egy csésze teát, pedig higgyék el, a megelőzés a legfontosabb. Senki nem tehet többet az egészségünkért, mint saját magunk – szögezte le Gyuri bácsi. Hozzátette, négy nem fertőző, de járványszerűen terjedő betegség fordul elő leggyakrabban hazánkban: a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a rák és a COPD-tüdőbetegség.

A füvesember kiemelte, a legfontosabb az egészséges táplálkozás és az, hogy rendszeresen vizsgáltassuk ki magunkat. Ő maga a héten volt vérvételen, aminek még nincs meg az eredménye, azonban mindig tökéletes szokott lenni. – Egy kereszt sincs benne. Tökéletes az egészségem, negyven évvel fiatalabbaknak nincs ilyen – árulta el.

Bükki füvesember Vásárhelyen: nagyon rossz a magyarok egészségi állapota 7

Gyuri bácsi a jó állapotát gyógyteákkal tartja fent, amiket már gyermekkorában is ivott. A szíve, vérnyomása védelmében minden nap egy csésze galagonyateát fogyaszt, a vérsűrűség elkerülésére pedig kétnaponta egy csésze diólevélteát főz. A csipkehús teát sem hanyagolja, ami tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. A máj- és epeműködését egynyári ürömteával védi.

– Emellett mezei katáng, kakukkfű és csalánlevél teát is iszom. Ezért lehetek most itt – mondta a természetgyógyász, aki évente mintegy 50 előadást tart. Nemcsak Magyarországon, hanem Szlovákiában és Erdélyben, sőt, Milánóban is kértek már tőle tanácsokat.

Bükki füvesember Vásárhelyen: nagyon rossz a magyarok egészségi állapota

Kitért a koronavírusra is, ami kapcsán szerinte hisztéria alakult ki. – Régen is voltak komoly járványok, és azokat is tudták kezelni természetes gyógymódokkal – kommentálta.

Szabó Gyuri bácsi tehát kiváló, sőt, irigylésre méltó formában van. Az otthonától Vásárhelyig 400 kilométert tett meg és még várt rá a hazaút is, azonban a másfél órás előadását végig állta. Hamarosan pedig ünnepel, ugyanis áprilisban lesz a 92. születésnapja.

Jó egészséget és további boldog éveket kívánunk!

Bükki füvesember Vásárhelyen: nagyon rossz a magyarok egészségi állapota 1 Bükki füvesember Vásárhelyen: nagyon rossz a magyarok egészségi állapota 5 Bükki füvesember Vásárhelyen: nagyon rossz a magyarok egészségi állapota 6