Szemét

Huszonnégy órája nem reagált az Olaszországból Hódmezővásárhelyre szállított importhulladékkal kapcsolatos megkeresésünkre az FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. Pedig miután Itáliát egyre komolyabb mértékben sújtja a koronavírus-járvány, a vásárhelyiek joggal várják el, hogy tisztán lássanak az ügyben. Különösen, hogy az Index is megírta: bizony fertőzhetnek az Olaszországból érkező termékek, tárgyak. Kérdéseinkre a kisebbségi tulajdonos önkormányzati HVSZ Zrt.-től is várjuk a válaszokat.

A kedd esti összesítés szerint tizenegyre emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés miatt Észak-Olaszországban elhunytak száma – ezt Angelo Borrelli, az olasz polgári védelmi hatóság vezetője jelentette be. A Külgazdasági és Külügyminisztérium ezért arra kéri a magyarokat, alaposan gondolják át esetleges olaszországi utazásukat.

A legfrissebb adatok szerint 322-re emelkedett az egyre nagyobb méreteket öltő járvány fertőzöttjeinek száma Itáliában, ráadásul a koronavírus egyre több és több tartományt kebelez be: már Dél-Olaszországban is igazoltak megbetegedéseket. A legsúlyosabb helyzet az eddigi két gócponton, vagyis Lombardia és Veneto tartományban alakult ki. Számos önkormányzat továbbra is teljes körű vesztegzár alatt áll, sok tízezer lakos került karantén alá. Az egészségügyi hatóságok felszólítottak mindenkit, aki az utóbbi 14 napban a vesztegzártól érintett önkormányzatokban járt, jelentkezzen koronavírus-vizsgálatra. A legnagyobb gondot ugyanakkor az jelenti, hogy továbbra sem azonosították az úgynevezett nulladik pácienst, akitől a fertőzés elterjedt Olaszországban.

Friss hír, hogy a Ferrari is bezárkózik a koronavírus elől. Az olasz Forma-1-es istállónál is szigorú szabályok léptek életbe: nem engedik belépni a szintén fertőzött Emillia-Romagna tartományban fekvő gyáruk területére azokat, akik Lombardiából, illetve Veneto vagy Szicília területéről jönnének. Emellett a Maranellóban és Mondenában lévő múzeumok látogatását is felfüggesztették.

Nem lehet kizárni, hogy fertőznek az Olaszországból érkező tárgyak

Hódmezővásárhelyi szempontból, a városunkba érkező olasz hulladék miatt különösen aggasztó, hogy az Index kedden arról írt: bizony egyáltalán nem lehet kizárni, hogy fertőzhetnek az olasz termékek is!

A rövid válasz az, hogy ezt nem lehet kizárni. Természetesen ehhez az kell, hogy az áru Olaszországban fertőzött személyekkel vagy az életképes vírust tartalmazó tárgyakkal kerüljön kapcsolatba. A fertőzés gócpontjait karantén alá vonták, ahonnan jelenleg nem juthat ki áru, így a fertőzés veszélye alacsony, de nem teljesen lehetetlen. […] Elvileg nem elképzelhetetlen, hogy egy fertőzött olasz munkás letüsszenti a kamionra rakodás közben a dobozokat, amit akár már aznap kibont egy magyar árufeltöltő. A SARS vírusáról tudjuk, hogy akár 9 napig is életképes maradhat a felületeken” – vázolta az Index, melynek kérdésére Kemenesi Gábor virológus megerősítette: sajnos más koronavírusok túlélése napokban is mérhető lehet akár. Vagyis az új típusú koronavírus is sokáig élhet a felületeken, jelenleg pedig senki sem tudja megmondani, pontosan hány napig…

Tegnap megírtuk: Vásárhelyen sokan amiatt aggódnak, hogy a fertőzés akár a városunkba érkező olasz importszemétről is továbbterjedhet. Az Index-cikk és a virológus szakember nyilatkozata kapcsán bizony a félelmek csak erősödhetnek, a kérdések pedig sokasodhatnak. Hiszen ezek alapján bizony semmiképpen sem lehet száz százalékra mondani, hogy Olaszországból érkező hulladékkal nem indulhat útnak, és nem juthat el a vírus Magyarországra, Vásárhelyre. Ezért fontos lenne tudni, vajon ki és hogyan vizsgálja a külföldi hulladékot, ki és hogyan garantálja, hogy a vásárhelyi szeméttelepen az importszeméttel érintkező dolgozók biztonságban legyenek, illetve ki és hogyan biztosítja, hogy a fertőzés nehogy véletlen a városba jusson.

24 órája hallgat az FCC a vásárhelyi olasz szemétről

Kedden megírtuk: a vásárhelyiekben teljesen jogosan merül fel a kérdés, hogy az Olaszországból érkező szemét (ami állítólag túlnyomórészt papír- és műanyaghulladék) mennyire számít veszélyesnek. Jó lenne tisztán látni abban a kérdésben, vajon az élelmiszerekhez hasonlóan a szemetet is bevizsgálják-e a hatóságok Olaszországban vagy idehaza, hogy adott esetben nem szennyezett-e, nem hordozhatja-e be a koronavírust. Legalább ilyen fontos, miként védi az FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. azokat a dolgozóit, akik közvetlenül érintkeznek ebben az időszakban az olasz szeméttel: milyen speciális intézkedések szolgálják egészségük megóvását, és hogyan lehet garantálni, hogy a vírus semmilyen módon se juthasson be a városba. Az ügyben természetesen az érintett FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft.-t is megkerestük, de a vállalkozás egyelőre hallgat, 24 órája nem válaszol kérdéseinkre, melyeket a kisebbségi tulajdonos önkormányzati HVSZ Zrt.-nek is továbbítottunk. Az FCC-től és a HVSZ-től az alábbi kérdésekre várjuk továbbra is a válaszokat a vásárhelyiek nevében is, az olvasók korrekt tájékoztatása érdekében:

Mikor és milyen ütemezésben érkezik olaszországi hulladék a vásárhelyi szeméttelepre? Mikor érkezett a legutóbbi szállítmány, és mikor jön a következő?

Mely olaszországi tartományokból szállítanak szemetet Vásárhelyre?

Tervezik-e az import leállítását a koronavírus olaszországi terjedése miatt?

Vizsgálják-e annak lehetőségét, hogy a Vásárhelyre érkező hulladék koronavírussal lehet fertőzött, hordozhatja a vírust?

Milyen módon biztosítják, hogy a Vásárhelyre érkező szemét ne legyen koronavírussal fertőzött, illetve ha mégis bejutna a vírus a hulladékkal, hogyan tudják megakadályozni, hogy a szemétről ne kerülhessen át az emberekre?

Készülnek-e bármiféle különleges óvintézkedéssel, például karanténnal, hogy a fertőzés ne terjedhessen el Vásárhelyen?

Milyen óvintézkedéseket tesznek, hogy az olaszországi szeméttel érintkező dolgozóik semmiképpen ne fertőződhessenek meg, kapnak-e speciális védőszerelést, vizsgálják-e őket külön és rendszeresen?

Amint bármilyen reakció érkezik, természetesen frissítjük cikkünket.

Mint korábban megírtuk, Vásárhelyre az októberi választások után is érkezik az olasz hulladék. Ezt erősítette meg Márki-Zay Péter polgármester, aki többször kijelentette, a hódmezővásárhelyi szeméttelep „fogadott és fogadni tervez a jövőben is olasz importhulladékot”. Azt is megjegyezte, a szemét, amit külföldről Vásárhelyre szállítanak „összehasonlíthatatlanul biztonságosabb hulladék, mint ami egyébként Magyarországról is minden egyes hulladéklerakóba bekerül”. Kérdés, hogy ez a jelenlegi helyzetben, a koronavírus-járvány olaszországi kitörésének idején is igaz-e…