Hetente 2-5 szállítmány olasz szemét érkezik Vásárhelyre!

Hetente átlagosan négy szállítmány olasz hulladék érkezik Vásárhelyre. A szeméttelepet működtető cég szerint a szemét nem a koronavírussal fertőzött, lezárt itáliai régiókból származik, így a szállítást egyelőre az új típusú járvány villámgyors olaszországi terjedése ellenére sem állítják le. Azt is megjegyezték ugyanakkor: amennyiben bármilyen tiszti főorvosi vagy egyéb hatósági előírás, rendelkezés születik, annak haladéktalanul eleget fognak tenni.

Korábbi cikkeinkben beszámoltunk róla: a koronavírus-járvány egyre nagyobb mértékű itáliai terjedése kapcsán a vásárhelyiekben teljesen jogosan merült fel a kérdés, hogy az Olaszországból a városukba, a helyi hulladéktelepre érkező szemét mennyire számít veszélyesnek. Pláne, hogy az Index egy friss összeállítása szerint nem zárható ki, hogy Olaszországból származó termékek, tárgyak is hordozhatják, terjeszthetik a fertőzést, miután a vírus bizonyosan napokig életképes marad a különféle felületeken. Több kérdést tettünk föl kedden reggel az FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft.-nek, mely szerdán délelőtt reagált is az Olaszországból Hódmezővásárhelyre szállított importhulladékkal kapcsolatos megkeresésünkre. Erdélyi Attila ügyvezető igazgató válaszait alább változtatás nélkül közöljük.

– Mikor és milyen ütemezésben érkezik olaszországi hulladék a vásárhelyi szeméttelepre Mikor érkezett a legutóbbi szállítmány, és mikor jön a következő?

– Jelen szerződés keretén belül hetente átlagosan 4 szállítmány érkezik a korábbiakkal azonos ütemezésben.

– Mely olaszországi tartományokból szállítanak szemetet Vásárhelyre?

– A Hódmezővásárhelyre érkező hulladék nem a lezárt régiókból érkezik, kezelése nem ott történt, a gépjárművek a szállítás során nem haladtak át a jelenleg lezárt területeken. Jelenleg nem is tehetnének ilyet, hiszen a lezárt régiót nem hagyhatják el a járművek.

– Tervezik-e az import leállítását a koronavírus olaszországi terjedése miatt?

– A beszállítások a hatályos engedélyek alapján 2020.02.29-ig zajlanak. A hulladékszállításra a koronavírusnak nincsen semmiféle hatása, hiszen a szállítmányok ipari termelésből származó, már kezelésen átesett hulladékok, és ráadásul nem a fertőzött tartományokból érkeznek. Egyebek mellett, amint a közúti teherforgalmat a vírus miatt bármely módon korlátoznák, szabályoznák a hatóságok, természetesen a hulladékot szállító szerelvényekre is vonatkoznának ezek a szabályok. Egyelőre ilyen intézkedés nincsen hatályban.

– Vizsgálják-e annak lehetőségét, hogy a Vásárhelyre érkező hulladék koronavírussal lehet fertőzött, hordozhatja a vírust?

– Ennek az előfordulása gyakorlatilag kizárt, ezért nem vizsgáltatjuk ilyen szempontból a beérkező hulladékot. A vírus a rendelkezésre álló információk szerint cseppfertőzéssel terjed, így az ÁNTSZ az Eljárásrend 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban (felderítés, azonosítás és jelentés) 5. mellékletében a nem beteg, ám a fertőzésnek alapos gyanúval kitett személyeket az alábbiak szerint valószínűsíti: szoros kapcsolatban volt új koronavírussal igazoltan vagy valószínűsítetten fertőzött beteggel, vagy járt vagy dolgozott olyan egészségügyi intézményben, ahol új koronavírus zárt légtérben, ahol új koronavírus okozta fertőzéseket kezelnek. A szoros kapcsolat definíciója itt az egy háztartásban élő, egy zárt légtérben, beszédtávolságra (pl. egy iroda, repülőgép két üléstávolság, iskolai osztály), fertőzött betegeket ápoló egyén. Továbbá az ÁNTSZ honlapján olvasható, hogy a Kínából érkező levél vagy csomag átvevőjét nem veszélyezteti a koronavírus, ezek átvehetők annak ellenére, hogy a csomagokat megfogja, azokkal fizikai kontaktusba kerül az átvevő. Azaz a hulladékkal történő koronavírus-fertőzésnek nincs veszélye a fenti esetben sem, a hulladék esetében még úgy sem, hiszen a hulladékot nem érintjük, ezzel nem érintkezik ember közvetlenül.

– Milyen módon biztosítják, hogy a Vásárhelyre érkező szemét ne legyen koronavírussal fertőzött, illetve ha mégis bejutna a vírus a hulladékkal, hogyan tudják megakadályozni, hogy a szemétről ne kerülhessen át az emberekre?

– Biztosítékkal sajnos a világon senki nem rendelkezik arra vonatkozóan, hogy egy adott vírus valahol nem üti fel a fejét. Amennyiben bármilyen tiszti főorvosi vagy egyéb hatósági előírás, rendelkezés születik erre vonatkozóan, természetesen azoknak haladéktalanul eleget fogunk tenni. A hulladékkal a hulladéklerakón közvetlen fizikai kontaktusba nem kerülnek, így azon az úton sem valószínűsíthető a fertőzés veszélye.

– Készülnek-e bármiféle különleges óvintézkedéssel, például karanténnal, hogy a fertőzés ne terjedhessen el Vásárhelyen?

– Az általános higiéniai óvintézkedésekre történő fokozott figyelemmel védekezünk bármely fertőzés ellen, így például kézmosással, fertőtlenítő kézmosással. Amennyiben bármilyen tiszti főorvosi vagy egyéb hatósági előírás, rendelkezés születik erre vonatkozóan, természetesen azoknak haladéktalanul eleget fogunk tenni. A szállítást végző tehergépkocsik nem érintik Vásárhely közigazgatási területét. A város határától 2 km-re van a telephelyünk.

– Milyen óvintézkedéseket tesznek, hogy az olaszországi szeméttel érintkező dolgozóik semmiképpen ne fertőződhessenek meg, kapnak-e speciális védőszerelést, vizsgálják-e őket külön és rendszeresen?

– A hulladékkal a kollégáink közvetlen fizikai kontaktusba nem kerülnek, így azon az úton sem valószínűsíthető a fertőzés veszélye. Az egyéni védőfelszereléseket szabály szerint biztosítjuk, használatukat ellenőrizzük.

Fotó: Illusztráció