HVSZ: írásos tájékoztatást kapott Márki-Zay az olasz szemétről!

Sokan amiatt aggódnak, hogy a fertőzés akár a városunkba érkező olasz szemétről is továbbterjedhet. Vajon ki és hogyan vizsgálja a külföldi hulladékot, ki és hogyan garantálja, hogy a fertőzés nehogy véletlen a városba jusson?

Miközben egyre aggasztóbb és drámaibb hírek érkeznek a koronavírus fertőzés olaszországi terjedéséről, egy olvasónk teljes joggal arra hívta fel a figyelmet: az olaszországi koronavírus Vásárhely számára is kockázatokat rejthet magában. Az utóbbi hónapokban napvilágot látott információk szerint ugyanis – ahogyan erről októberben és novemberben több alkalommal beszélt maga a polgármester is – a helyi szeméttelepre továbbra is érkezik az olaszországi hulladék, mely – figyelmeztet olvasónk – adott esetben a fertőzés veszélyét is hordozhatja, legalábbis felvetheti annak lehetőségét. Hiszen – teszi fel a kérdést – mi máson tapadhatna meg jobban egy-egy ilyen gyorsan és könnyen terjedő vírus, mint adott esetben magán a hulladékon?

A küszöbön álló pandémiára, világjárványra figyelmeztető Egészségügyi Világszervezet (WHO) a napokban közölte: aggódik az olyan koronavírusos megbetegedések miatt, amelyeknél nem mutatható ki egyértelmű kapcsolat a járvánnyal. Az ilyen esetek közé tartoznak, amikor a beteg nem járt Kínában, nem volt kapcsolatban fertőzött személlyel. Kérdéses, akkor hogyan, min keresztül kaphatták meg mégis a betegséget? A levegőből? Netán fertőzött tárgyakról?

Az olaszországi fejlemények pedig különösképpen félelemmel töltik el Európát és hazánkat is. A legfrissebb hírek szerint Itáliában a 300-hoz közelít a fertőzöttek száma, már heten meghaltak, a járvány hét észak-olasz tartományt érint, ahol 30 millió ember él, több települést karantén alá vettek. Ausztria nem engedi be az Olaszországból érkező vonatokat, és válságstábot hívott össze, Horvátország és Szlovénia is fokozott készenléti állapotot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt. A vírus terjedésétől való félelemben az Index szerint nemcsak az fenyeget, hogy zárt kapussá tehetik a teljes olasz sportéletet, de már olyan dolgok is felmerültek, minthogy az észak-olaszországi központú Forma-1-es istállóknál a Ferrarinál és az Alpha Taurinál gondok lehetnek az alkatrész-utánpótlással, vagyis tárgyak legyártásával, továbbszállításával is. A magyar külügyminisztérium is azt tanácsolja, kétszer gondolja meg, aki a járvánnyal sújtott itáliai területekre akar utazni. Az Olaszországból érkezők testhőmérsékletét közben már a debreceni és a budapesti repülőtéren is mérik.

De mi a helyzet mindezek tükrében az Olaszországból importált hulladékkal?

A vásárhelyiekben teljesen jogosan merül fel a kérdés, hogy az Olaszországból érkező szemét (ami állítólag túlnyomórészt papír- és műanyaghulladék) mennyire számít veszélyesnek. Jó lenne tisztán látni abban a kérdésben, vajon az élelmiszerekhez hasonlóan a szemetet is bevizsgálják-e a hatóságok Olaszországban vagy idehaza, hogy adott esetben nem szennyezett-e, nem hordozhatja-e be a koronavírust. Legalább ilyen fontos, miként védi az FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. azokat a dolgozóit, akik közvetlenül érintkeznek ebben az időszakban az olasz szeméttel: milyen speciális intézkedések szolgálják egészségük megóvását, és hogyan lehet garantálni, hogy a vírus semmilyen módon se juthasson be a városba. Az ügyben természetesen megkeressük a Csongrád Megyei Kormányhivatalt, annak Népegészségügyi és Járványügyi Osztályát, valamint az FCC-t is, hogy minél pontosabb és tisztább képet adhassunk, és minden részletre kiterjedően tájékoztathassuk olvasóinkat a jelenlegi helyzetről.

Az FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft.-nek az alábbi kérdéseket tettük föl:

Mikor és milyen ütemezésben érkezik olaszországi hulladék a vásárhelyi szeméttelepre? Mikor érkezett a legutóbbi szállítmány, és mikor jön a következő?

Mely olaszországi tartományokból szállítanak szemetet Vásárhelyre?

Tervezik-e az import leállítását a koronavírus olaszországi terjedése miatt?

Vizsgálják-e annak lehetőségét, hogy a Vásárhelyre érkező hulladék koronavírussal lehet fertőzött, hordozhatja a vírust?

Milyen módon biztosítják, hogy a Vásárhelyre érkező szemét ne legyen koronavírussal fertőzött, illetve ha mégis bejutna a vírus a hulladékkal, hogyan tudják megakadályozni, hogy a szemétről ne kerülhessen át az emberekre?

Készülnek-e bármiféle különleges óvintézkedéssel, például karanténnal, hogy a fertőzés ne terjedhessen el Vásárhelyen?

Milyen óvintézkedéseket tesznek, hogy az olaszországi szeméttel érintkező dolgozóik semmiképpen ne fertőződhessenek meg, kapnak-e speciális védőszerelést, vizsgálják-e őket külön és rendszeresen?

Mint korábban megírtuk, Vásárhelyre az októberi választások után is érkezik az olasz hulladék. Ezt erősítette meg Márki-Zay Péter polgármester, aki többször kijelentette, a hódmezővásárhelyi szeméttelep „fogadott és fogadni tervez a jövőben is olasz importhulladékot”. Azt is megjegyezte, a szemét, amit külföldről Vásárhelyre szállítanak „összehasonlíthatatlanul biztonságosabb hulladék, mint ami egyébként Magyarországról is minden egyes hulladéklerakóba bekerül”. Kérdés, hogy ez a jelenlegi helyzetben, a koronavírus-járvány olaszországi kitörésének idején is igaz-e…

Fotó: Illusztráció