Gera Marina: rengeteg szép emlékem van Vásárhelyről

Az első magyar Emmy-díjas színésznő, az Örök tél című film főszereplője, Gera Marina volt a Szeretem Vásárhelyt Egyesület vendége hétfő délután. A Kultik Moziban tartott beszélgetés során a színésznő elárulta, hogy rengeteg szép emlék köti Csongrád megyéhez, és Vásárhelyen is sokszor megfordult.

Az Örök tél egy 2017-ben készült magyar történelmi filmdráma, mely a második világháború végén Magyarországot megszálló szovjetek által málenkij robotra, az Ukrajna területén lévő GUPVI lágerekbe kollektív büntetésként elhurcolt több százezer, hazatérésük után némaságra ítélt magyar áldozatnak állít emléket.

A film főszereplője a szegedi születésű Gera Marina, akit alakításáért első magyarként Emmy-díjjal jutalmazott a szakma. A színésznővel hétfő délután Juhász Tünde, a Szeretem Vásárhelyet Egyesület egyik alapító tagja beszélgetett, aki kifejtette, hogy az egyesület egyik célja, hogy ne a megszokott módon emlékezzenek meg a történelem eseményeiről, jeles napokról, hanem a lehető legérdekesebben elevenítsék fel a történteket.

Gera Marina: rengeteg szép emlékem van Vásárhelyről 1

2001 óta február 25.-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Gera Marina ennek kapcsán látogatott Vásárhelyre. Az Örök tél című film ugyanis ezt a témát dolgozza fel, a színésznő pedig olyan átéléssel alakított a főszerepet, hogy felhívta magára, és Magyarországra a világ figyelmét.

A színésznő elmondta, hogy az ő családjában is volt olyan, aki megjárta gulágot. „A dédi papám hadifogságban volt, és az ő leveleit én örököltem, rám bízták. Ezeket ott írta kint, és a dédi mamámnak címezte azokat.  Ezek a levelek soha nem jutottak el a címzetthez. A sorok közt ott van az, amiről a film is szól: az, hogy mennyire nehéz volt kitartani, a reményt fenntartani” – mondta el a Marina.

Gera Marina: rengeteg szép emlékem van Vásárhelyről 2

Az Emmy-díj nyertese elárulta, hogy 28 nap volt a forgatási idő, és 15 kilót fogyott a film kedvéért. Kifejtette, hogy Magyarországon nincs idő arra, hogy megvárják a film közbeni fogyást – amit egyébként a történet megkívánna -, így különböző trükköket is bevetett. A film elején ki volt tömve a szoknyája, illetve voltak olyan napok, hogy nem ivott egy korty folyadékot sem. „Volt olyan is, hogy egy jelenetben nem fáztam – pedig kellett volna. Arra koncentráltam, hogy színészileg, érzelmileg ott legyek, és amikor zokognom kellett, akkor arra próbáltam koncentrálni. Eközben kikapcsolt a testem, és nem érzékeltem, hogy fázom. A rendező várta volna a fázást is, ezért hideg levegőt fújtak rám, és ez már hatásos volt, annyira elkezdtem fázni, hogy begörcsölt a testem. Ez azonban elősegítette az alakítást és a filmet, mert nem kellett eljátszani a fázást, és így hiteles volt a jelenet” – fogalmazott a színésznő.

Gera Marina: rengeteg szép emlékem van Vásárhelyről 3

Gera Marina portálunknak elárulta továbbá, hogy Szegeden született, és ott is nőtt fel. Első darabjait a Szegedi Nemzeti Színház falain belül játszotta el, illetve a Kisszínházban is szerepelt. Az általános iskola után Budapestre költözött, ám minden hétvégén hazajárt. Gyerekkora óta színésznő szeretett volna lenni, és mindent meg is tett álmai megvalósításáért.

Több vásárhelyi kötődésem, emlékem is van. Az apukám, – aki felnevelt, és nem a biológiai – apukája orosházi születésű, ott volt igazgató az egyik gimnáziumban. Nagyon sokat jártam oda, és mindig Vásárhelyen mentünk át, ezért sokat jártunk a fürdőbe, és családi találkozók helyszíne is volt a város. Van egy nagyon jó étterem – aminek a nevére nem emlékszem -, és mindig oda jártunk ebédelni/vacsorázni. Rengeteg szép emlékem van erről a városról” – mondta el Gera Marina.

Gratulálunk Gera Marinának, és további sok sikert kívánunk!

Gera Marina: rengeteg szép emlékem van Vásárhelyről 4

Gera Marina: rengeteg szép emlékem van Vásárhelyről 5

Gera Marina: rengeteg szép emlékem van Vásárhelyről 6

A film előzetesét itt tudja megnézni:

Itt pedig a teljes film megtekinthető:

Fotók: Gémes Sándor