Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 22. rész

Sorozatunkban összegyűjtjük és a történelmi emlékezet számára csokorba kötjük a 2018. február 25-én megválasztott vásárhelyi polgármester leghangosabb botrányait, legemlékezetesebb csúsztatásait és leglátványosabb országos politikai bejelentkezéseit. Huszonnégy hónapnyi „márkizaying” két tucat epizódban – terítéken 2019 novembere!

◊ Ömölhet tovább az idegen szemét
◊ Repedést okozott a szoci nyomulás
◊ Ide nekem a rendszerváltást is!

A Márki-Zay Péter kétéves tevékenységére visszatekintő sorozatunkat a 2019. novemberi események, történések felidézésével folytatjuk. Öveket becsatolni!

„A botrány, csak az kiált az égre” – best of balhékrónika

Komoly aggodalmat keltett Vásárhelyen, de leginkább a porcelángyár dolgozói körében, hogy Márki-Zay és közgyűlési csapata a „lex Villeroy” akció keretében egy tollvonással megszüntette a nagy foglalkoztató Villeroy adókedvezményét, 113 milliós adóterhet zúdítva a vállalkozásra. Már ekkor világosan látszott, a polgármester pénzbehajtásba kezd, mivel üresnek tűnik a kassza. Sarcolással igyekezett konszolidálni a helyzetet, illetve – ne felejtsük el megjegyezni – megteremteni a pénzügyi alapot például az idei évben csaknem 80 millióból bedurrantott városházi propagandamédiához.

A kényelmes többséggel bebiztosított polgármester abban a tekintetben is kimutatta foga fehérjét, hogy egyértelműsítette: nem büdös számára a külföldi szemét, vagyis a vásárhelyiek biztosak lehetnek benne, hogy továbbra is kapják a nyakukba az idegen országok hulladékát. Ez idő tájt több Facebook-videójában megfogalmazta: 1) hiába a lakossági fenntartások, a jövőben is folytatódni fog a szemétimport, az olasz hulladék Vásárhelyre szállítása, a maga részéről semmi kivetnivalót nem talál ebben; 2) mindez a 38 százalékban önkormányzati tulajdonú FCC üzleti érdekeit szolgálja, tehát a város pénzügyi szempontjait is (lásd még feljebb: pénzbehajtás!); 3) Isten bizony–becsszóra megígérte, hogy az olasz importhulladék egyáltalán nem veszélyes, sőt még biztonságosabb is, mint a magyar szemét…

Úgy fogalmazott: „nem veszélyes hulladék, és nem szennyvíziszap, hanem […] papír- és műanyaghulladékról van szó; papír- és műanyaghulladék”, ami a vásárhelyi szeméttelepre érkezik. Négy hónappal ezelőtt amúgy azt ígérte, kérésére az FCC lehetővé teheti majd az érdeklődő vásárhelyi polgároknak, hogy hozzá hasonlóan megtekintsék, miként működik a szemétlerakó, hogy mindenki megnyugodhasson – ezzel a „projekttel” kapcsolatban azóta néma csönd honol…

„Az igazat, csakis az igazat!”

Megtörtént az első repedés a Márki-Zay-csapatban, amit a városvezető a szokásos mellébeszéléssel igyekezett elkenni. A Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Tiszta Vásárhelyért külterületi képviselőjelöltje, Barta Róbert bejelentette: sok dologban nem ért egyet Márki-Zay Péterrel, ezért a továbbiakban nem vesz részt az önkormányzati munkában. Mint rámutatott: leginkább az ellen van kifogása, ahogyan a városvezető és az önkormányzat körül az MSZP nyomul és viselkedik. Világossá tette: „az MSZP miatt nem folytatom tovább”. „Lehetek én bomlasztó, csak azt nem értem, mit bomlasztok azzal, hogy egyszerűen kijelentettem: nem tudom tolerálni az MSZP-s viselkedést, gondolkodást!!!” – jegyezte meg. A kialakult vitában elismerte, tisztában volt azzal, hogy az MSZP benne volt a vásárhelyi összefogásban, „csak akkor még nem gondoltam, hogy ennyire nyomulnak, mindenkit letaposva! Számomra az összefogás azt jelenti, hogy nem a pártokat képviselik, hanem az embereket!” Hozzátette: „Én tenni akaró ember vagyok, és teszek is, de nem pártérdekek alapján!”

Miután a külterületi jelölt leleplezte Márki-Zay körüli markáns szoci nyomulást (melynek emblematikus alakja nyilván a harcos és erős érdekérvényesítő MSZP-s alpolgármester, Kis Andrea), illetve rámutatott, hogy a jól hangzó kommunikációval szemben bizony a vásárhelyi városvezetést is átitatják a pártérdekek, a polgármester a szövetségesét feltűnően hideg távolságtartással „Barta úr”-ként említette egy vasárnapi élő bejelentkezésében. Visszautasította, hogy MSZP-seket juttatnának pozíciókba a városban, az önkormányzati rendszerben, volt bizalmasa állításait pedig annyival intézte el: csak a sértettség beszél belőle, miután nem választották meg képviselőnek…

„Péter, menj, és váltsd le az Orbán-rendszert!”

Kicsinek érzi a várost: szűk egy hónappal polgármesteri újraválasztása után városvezetés helyett rendszerváltást hirdetett Márki-Zay. Egyre kevésbé tudta leplezni, kulcsszerepet szán magának és mozgalmának a 2022-es országgyűlési választáson: konkrétan maga alá gyűrné a teljes ellenzéket. Újra kibújt a szög a zsákból, mert hétértékelőiben a vásárhelyi ügyek helyett jobbára arról szónokolt, a következő időszakban is folytatni akarja „szabadságharcát”, vagyis heves háborúskodását Orbán Viktor miniszterelnök, a kormány, a Fidesz és a kormánypártok támogatói ellen.

„Az önkormányzati választások után lezártuk a Mindenki Magyarországa Mozgalom eddigi időszakát és új korszakot nyitottunk: cél a Szabad Városok egységbe szervezése és támogatása, valamint a 2022-es rendszerváltás” – fejtegette. „A rendszerváltás érdekében célunk a határon túli magyarság körében a becsületes magyarországi politikai szereplők kapcsolatépítése (ottani Kossuth-körök szervezése), Magyarországon az ellenzéki egység kikényszerítése (106 körzetben egyetlen ellenzéki jelölt, egyetlen közös pártlista, közös ellenzéki kormányprogram és egy közös árnyékkormány), valamint a tolvaj kormánypárti (és ellenzéki!) politikusok, a vérbírók, valamint a kollaboránsok és árulók tetteinek megörökítése a Fidesz-kommunizmus Vörös Könyvében (voroskonyv.hu, Biszku Béla-díj)” – tette világossá nagypolitikai céljait és ambícióit.

A jelenlegi politikai rendszert „ázsiai diktatúrának”, illetve „korrupt pártállamnak” minősítette, a miniszterelnökről szólva pedig megjegyezte: a magyarság jövőjét nem lehet „egy korrupt diktátor kezébe letenni”. Kifejtette, 2022-ben tulajdonképpen „Magyarország felszabadításának” kell bekövetkeznie. Állítása szerint az MMM lehet 2022-es ellenzéki győzelem és hatalomátvétel kulcsa. Ennek jegyében nagylelkűen „felajánlotta”, hogy amennyiben párttá alakul az MMM, akkor Márki-Zayék országos listája legyen az egyedüli ellenzéki pártlista, mely mögé mindenki beáll a DK-tól a Momentumon át a Jobbikig…

Korábban írtuk:

Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 1. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 2. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 3. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 4. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 5. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 6. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 7. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 8. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 9. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 10. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 11. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 12. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 13. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 14. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 15. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 16. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 17. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 18. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 19. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 20. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 21. rész