A Szejke-Barka testvérpár dalolt a II. Görbe-Bögre délutánon

Az álmos vasárnapot megszínesítő program 15 órától vette kezdetét, ahol érdeklődőkből ezúttal sem volt hiány – számolt be a Vásárhely24.

Az első rendezvény sikere után újra megrendezték a Görbe-Bögre délutánt a Tájházban. A Fölszállott a páva győztes testvérpárja ezúttal szobakoncert formájában énekelt, és a kreativitás sem maradt el.

Bálint Alíz közösségfejlesztő elmondta, a mostani programra a Szejke-Barka testvérpár mellett mesterük, Csizmadia Anna is eljött. Bár ez elsősorban koncert volt, kötetlen formában zajlott, ahol a győztes lányok hátteréről is információkat kaptak az érdeklődők. „Minden dalcsokor között lesz egy kis kérdezgetés” – árulta el a kezdés előtt Alíz.

A jelenlévők többek között megtudhatták, hogy milyen volt maga a verseny, hogy a vajdasági Anna 2012-ben tanítványaihoz hasonlóan megnyerte a Fölszállott a pávát, illetve, hogy a testvérpárnak kik a felmenőik, hogyan tanulták meg a dalokat. Alíz szerint fontos, hogy Szejke és Barka családja őrzi a hagyományokat és ezt át is adják gyermekeiknek.

A programon Kecskemétiné Varga Beáta vezetésével nemezelni is tanulhattak az érdeklődők. A tavaszra hangolódva elsősorban tündért készíthettek, de a figurák végső formájának csak a fantázia szabhatott határt.

A II. Görbe-Bögre délutánt az első rendezvény sikere hívta életre. Kis helyen egy kis közösség, családias hangulatban töltheti el ilyenkor az időt, mindenféle kötöttségek nélkül. Alíz azt is elárulta, hogy még két ilyen programot szeretnének az idén tartani: a következőre egy főként gyerekeknek játszó zenekar meghívása van kilátásba. Ők különböző mesés történeteket adnak elő, énekelnek, a hangszert pedig be is mutatják.

A Görbe-Bögre délután amellett, hogy remek kikapcsolódást nyújt, modern köntösbe bújtatja a népi hagyományainkat, értékeket közvetítve ezzel a közösség felé.

Forrás és fotó: vasarhely24.com