Márki-Zay Péter kíméletlenül politizál a családjával 2

Vékony jégre tévedt a polgármester, és nem is először: tudatosan politizál családtagjaival. Ezúttal legkisebb gyermekét teszi a kirakatba, hogy keresztül építse tovább az áldozatkultuszt. Vajon tisztában van a felelősségével, azzal, hogy a fékevesztett hatalomvágya milyen sérüléseket okozhat?

Szerkesztőségünk szerint mindenképpen üdvözlendő és fenntartandó a hallgatólagos megegyezés közéleti szereplők családtagjai, leginkább gyermekei, amennyire lehet, maradjanak kívül az aktuálpolitikai csatározásokon, és, amennyire lehet, a média is tartsa tiszteletben a magánéletük szentségét. Akadnak azonban politikusok, idehaza is, akik már-már visszaélnek ezzel a helyzettel, és népszerűséghajhászásuk közben, fékevesztett hatalomvágytól fűtve maguk helyezik a fókuszba a családot, maguk silányítják politikai termékké famíliájukat.

Márki-Zay Péter – aki ennek a műfajnak az egyik hazai úttörője, már-már professzora – pénteken szintet lépett. A vásárhelyi polgármester ismét előhúzta legkisebb gyermekét, hogy az általa olyannyira kedvelt áldozati szerepben tetszelegjen, és – bármennyire is észvesztőnek tűnik – Palikán keresztül támadja Orbánt. Emlékezetes, 2018. januári politikus indulásánál is főszerepet játszott a kisfiú, Márki-Zay bemutatkozásakor külön fejezetet szentelt annak, hogyan magyarázta el az akkor nyolcéves Palikának, miért vállalta a jelöltséget. „Tudod, ez olyan, mint amikor az osztályban van egy nagyobb, rossz gyerek, aki sorra veri a kisebbeket és elveszi az uzsonnájukat. Ha csak az egyik vagy egy másik tiltakozik, rendre megveri őket. Most Apa ki fog állni és elmondja, hogy ez nem helyes. Lehet, hogy megvernek. De az is lehet, hogy a kicsik most végre mind felállnak, és együtt elzavarják a rossz gyereket” – írta szóróanyagában, és magyarázta könnyes szemmel Kálmán Olgának a Hír TV-ben.

A Márki-Zay-féle mártírkultusz építésében később főszerep jutott a vejének (aki lebukott, hogy a politikus által független, támogatói oldalnak nevezett Vásárhelyiek a változásért gyűlöletoldal egyik kezelője) és a feleségnek is. Korábban portálunkon bemutattuk, hogy egy sajnálatos csecsemőhalál kapcsán folyó szomorú büntetőügybe, ahol tanúként hallgatták meg szülésznő-dúla Márki-Zaynét, maga a városvezető kavart először politikát. Később pedig arról csúsztatott, hogy a neje a politikai támadások miatt veszítette el megélhetését, miközben – ahogy arról lerántottuk a leplet – egy a közösségi médiában keringő személyes hangú levélben a hétgyermekes családanya-feleség világosan leszögezte, személyes-családi okok tömege és „évek tépelődése”(!) vezetett az otthonszülési praxisa fokozatos leépítéshez.

A polgármester most azzal áll elő, hogy a negyedikes (tízéves) Palikának egy másodikos kislány azt mondta a városi matekversenyen: „Az anyukám utálja az apukádat.” A megtámadott kisfiúval együtt fotózkodó (megtámadott) Márki-Zay mindebből – ki tudja, hogyan – azt a következtetést vonja le, hogy „nekünk ezt a politikai kultúrát kell meghaladnunk”, pontosabban: azonnal le kell váltani Orbánt, aki „ezeréves történelmünk legnagyobb tolvaja”.

Márki-Zay Péter kíméletlenül politizál a családjával

E helyütt szögezzük le gyorsan, a Promenad.hu szerkesztősége sajnálja a kisfiút, aki – ártatlanul – ilyen meg nem érdemelt, méltatlan és szomorú helyzetbe került. Elítéljük ugyanakkor a politikus-édesapa viselkedését, akinek a hatalom megszerzéséért és megtartásáért vívott permanens küzdelmében semmi sem drága, ezért maga keveri bele családját, gyermekét a napi politikai háborúskodásba. Névvel, arccal, fotóval. Hiszen nyilvánvalóan nem Palika érdekeit szolgálja személyes történetének nyilvánosságra hozása, hanem apukája politikai céljait!

És szögezzük le gyorsan, mindenki okulására: bármit is sugall az Orbán-fóbiás Márki-Zay, az ő emberi és politikusi megítéléséért nem a miniszterelnök és nem a Fidesz a felelős. Csak és kizárólag a saját szavai, tettei, cselekedetei! (Melyekért ugyanakkor sem Palika, sem testvérei nem tartoznak felelősséggel még akkor sem, ha gyermekként részei, eszközei is annak.) Hiszen ha valamiért nem szereti a polgármester papát az érintett kislány anyukája, azt csakis magának, vásárhelyi tevékenységének és/vagy országos politizálásának köszönheti. Például az állandósult boszorkányüldözésnek vagy annak, hogy a kormány támogatóit úgy bélyegezte meg, hogy még (leendő) gyermekeiket és unokáikat sem kímélte(!): „gyermekeik és unokáik lehajtott fejjel fognak menni az utcán, ezek az emberek Biszku Bélaként fognak közöttünk élni.” Emlékszünk, ugye? Fontos, hogy ezzel mindenki számot vessen, amikor a tükör előtt vagy a történelmi emlékezet számára megítéli: ki itt a valódi bűnös, és ki itt az áldozat.

Mert nézzük akkor GYERMEKI ŐSZINTESÉGGEL: nevezzük nevén a dolgot!

Márki-Zay Péter közéleti bejelentkezése óta tudatosan, gátlástalanul és gusztustalanul politizál a családjával. Politikájának, imázsépítésének, áldozatkultuszra épülő önmarketingjének szerves részéve teszi a famíliáját: politikai céljai éléréséért, személyes ambícióinak oltárán, a hatalomért folytatott harcában családtagjait is feláldozza. Tényleg, hova jut így ez az ország? HOVA JUT ÍGY EZ A VÁROS? Igaza van a polgármesternek, meg kell haladnunk ezt a politikai kultúrát Hódmezővásárhelyen. Ezt a sem Istent, sem embert nem ismerő, sem családot, sem gyermeket nem kímélő, hazug, önző, öncélú, a szeretet hatalmának nevében gyűlölködő, szemfényvesztő: farizeus politikai kultúrát!