Cseri Tamás: a jövő felélése elkezdődött

Nem az idegen munkavállalókkal van problémánk, hanem azzal, hogy a tisztességesen dolgozó vásárhelyieknek bizonyos cégek nem fizetnek tisztességes bért – jelentette ki Cseri Tamás önkormányzati képviselő, a Fidesz-frakció vezetője pénteken.

– A városban lassan már mindenki arról beszél, hogy egyes nagy hódmezővásárhelyi cégek afrikai, indiai, vietnami és pakisztáni dolgozókat alkalmaznak. Erről már a sajtó is írt, és a polgármester is beszélt – kezdte sajtótájékoztatóját Cseri Tamás.

A képviselő a Fidesz helyi szervezete nevében leszögezte: nem értenek egyet ezzel, és kifejezetten sérelmezik, hogy a nagy cégek nem fizetik meg a vásárhelyi munkaerőt, hanem inkább olcsó, külföldi munkavállalókkal helyettesítik azt.

A vállalatok azt mondják, azért vesznek fel idegen munkavállalókat, mert nincs magyar. Cseri Tamás szerint ez azonban nem igaz, mivel ha tisztességes bért fizetnének, akkor találnának magyar munkaerőt.

– A valóság az, hogy azért alkalmaznak idegen munkaerőt, hogy ne kelljen bért emelniük. Hiszen, ha a vásárhelyi munkás több pénzt követel, akkor azt a választ kapja, hogy “nem kell itt dolgoznod, jön helyetted tíz másik Ukrajnából, Indiából, vagy Vietnámból” – fejtette ki a Fidesz-frakció vezetője.

Cseri hangsúlyozta: nem az idegen munkavállalókkal van problémájuk, hanem azzal, hogy a cégek ahelyett, hogy magasabb jövedelmet fizetnének a tisztességesen dolgozó vásárhelyieknek, idegen munkavállalókkal konzerválják az alacsony bért.

A képviselő szerint azonban még ennél is nagyobb probléma, hogy a város polgármestere az idegen munkavállalók oldalára állt.

– Ezt elfogadhatatlannak tartjuk. Márki-Zay Péter a vasárnapi Facebook-videójában ugyanis azt mondta, hogy az indiaiak nagyon jó dolgozók, hiszen szeretik az állatokat. A polgármestert arra kérjük, viselkedjen polgármesterhez méltóan és kezdeményezzen tárgyalásokat az érintett cégekkel, hogy azok a vásárhelyi munkavállalóknak adjanak elsősorban munkát és tisztességes bért – hangsúlyozta Cseri Tamás.

Felelevenítette: míg a korábbi városvezetés különböző adókedvezményekkel segítette a nagyvállalatok bérfejlesztését, addig a mostani önkormányzat a legnagyobb cégre évente több mint százmillió forintos terhet ró. – Talán ha ez nem így lenne, most nem állnánk szemben az említett helyzettel – mondta még el a politikus.

Cikkeink a témában:

Indiaiakat dolgoztat a Hód-Mezőgazda Vásárhelyen?

A Villeroy és a Hód-Mezőgazda is alkalmaz külföldi vendégmunkásokat

Fotó: Archív