Márki-Zay megint maga alá gyűrné a teljes ellenzéket

Sorozatunkban összegyűjtjük és a történelmi emlékezet számára csokorba kötjük a 2018. február 25-én megválasztott vásárhelyi polgármester leghangosabb botrányait, legemlékezetesebb csúsztatásait és leglátványosabb országos politikai bejelentkezéseit. Huszonnégy hónapnyi „márkizaying” két tucat epizódban – terítéken 2019 szeptembere!

◊ Robbant az informatikai bomba
◊ Kukában landolt a konzultáció és az ígéret
◊ Mostan egy színes gyűjtőpártról álmodom…

A Márki-Zay Péter kétéves tevékenységére visszatekintő sorozatunkat a 2019. szeptemberi események, történések felidézésével folytatjuk. Öveket becsatolni!

„A botrány, csak az kiált az égre” – best of balhékrónika

Az önkormányzati választási kampány hevében robbant a hónapok óta ketyegő informatikai bomba. A Közbeszerzési Döntőbizottság kimondta, hogy súlyosan törvénysértőek Márki-Zay hónapokkal korábban kötött külsős informatikai (kibervédelmi és információbiztonsági szakértői szolgáltatásokhoz kötődő) szerződései, melyek miatt korábban a sajtó, illetve helyi politikusok is élesen bírálták, támadták a polgármestert és a városházát. A döntések szerint a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal a Cyber Services Zrt.-vel és a VIAT Vállalati Informatika, Auditálás és Tanácsadás Kft.-vel kötött szerződéseknél jogtalanul mellőzte a pályáztatást, azaz a közbeszerzési eljárást, a hatóság ezért összesen 13 millió forint bírságot szabott ki a városra, és semmissé tette az érintett megállapodásokat. Korábban megírtuk: a két külsős vállalkozást Kalotay Balázs személye kötötte össze, akit választási sikere után a városvezető, valamint a hozzá kötődő közgyűlési többség egyébként villámgyorsan a HVSZ Zrt. igazgatóságába röpített: jelenleg ő a városházi propagandamédiát kiadó cég vezérigazgatója.

„Az igazat, csakis az igazat!”

Saját ígéreteit és konzultációit árazta be és súlytalanította el Márki-Zay, aki váratlanul kihátrált egy a helyiek jelentős része által megszavazott projektből. Szeptemberben véget ért ugyanis városi konzultációja, mely többek között azt volt hivatott felmérni, hol látnák legszívesebben a vásárhelyiek az új városi könyvtárat. Az eredményhirdetésen a polgármester bejelentette: 62,6 százalékos, rendkívül meggyőző fölénnyel a Zrínyi utca 12–14. szám alatt fekvő önkormányzati tulajdonosú telek győzött, vagyis a vásárhelyiek döntő többsége oda szeretné a bibliotékát. Messze lemaradva lett második a hódtói zöldterület. A városvezető be is jelentette, szó szerint idézzük: „nyilván amennyiben megoldható építészetileg, akkor a Zrínyi utca” lesz a helyszín, mert hát ugye ezt támogatták, ezt akarták az itt élők.

A „csavar” azóta jól ismert: előbb azt a kommunikációs csúsztatás lépett életbe, hogy a konzultáció tulajdonképpen három potenciális helyszíntervet volt hivatott kiválasztani (hallott erről korábban valaki?), melyek közül a „szakma” majd jól megmondja, melyik a legideálisabb. Így történt, hogy aztán főépítészi véleményre fogva – Márki-Zay konkrét ígéretével és a vásárhelyi válaszadók kétharmadának egyértelműen kinyilvánított akaratával szemben(!) – a polgármester és többsége később „kukázta” a konzultáción toronymagas nyertes Zrínyi utcát, és a Hódtó zöldterülete mellett tette le voksát. Pedig senki, de különösen a főépítész nem állított olyat, hogy a Zrínyi utcai beruházás „építészetileg nem lenne megoldható”…

„Péter, menj, és váltsd le az Orbán-rendszert!”

Péter ment, mert a vásárhelyi választási kampány hajrájában is volt ideje, hogy folytassa Orbán-váltó roadshow-ját: a soproniak mindjárt két potenciális ellenzéki miniszterelnök-jelölttel is találkozhattak. Márki-Zay és egyik kedvenc politikusa, Bod Péter Ákos „Élet a Fidesz után!” címmel tartott fórumot, ahol a kormányváltásra, illetve az Orbán Viktor és a Fidesz utáni Magyarország építésére érzékenyítették közönségüket távol Vásárhelytől. Ha már kormányfőjelöltség, a vásárhelyi városvezetőt Lengyel Róbert jobbikos hátterű siófoki polgármester, MMM-es vezetőségi tag tartotta tűzben, aki az Azonnali-nagyinterjújában amellett érvelt, hogy Márki-Zayt ugyanúgy el tudná képzelni ellenzéki miniszterelnöknek, mint Vona Gábort.

Maga a főhős tovább folytatta annak lebegtetését, hogy mozgalma valamikor – most ugyan nem időszerű, de – párttá alakulhat. „Ha 2022-ben a jelenlegi pártok nem lennének alkalmasak az Orbán-rezsim leváltására. Akkor is csak úgy lenne értelme egy új pártot létrehozni, ha abba belépnek a mostani ellenzéki pártok prominensei. Ha az összes hiteles ellenzéki erőt be lehet terelni egyetlen pártba” – világította meg a 168 Órának nem is oly titkos mestertervét, miszerint legszívesebben maga és szervezete alá „terelné” a teljes ellenzéket, annak valamennyi pártját. Ebből született majd a következő hónapok „önzetlen” „ajánlata”, miszerint legyen az MMM az ellenzék közös, 2022-es indulásának „gyűjtőpártja” – de minderről majd a következő részekben…

Korábban írtuk:

Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 1. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 2. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 3. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 4. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 5. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 6. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 7. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 8. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 9. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 10. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 11. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 12. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 13. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 14. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 15. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 16. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 17. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 18. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 19. rész