Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 19. rész

Sorozatunkban összegyűjtjük és a történelmi emlékezet számára csokorba kötjük a 2018. február 25-én megválasztott vásárhelyi polgármester leghangosabb botrányait, legemlékezetesebb csúsztatásait és leglátványosabb országos politikai bejelentkezéseit. Huszonnégy hónapnyi „márkizaying” két tucat epizódban – terítéken 2019 augusztusa!

◊ Kampánypöcegödör: férfiatlan farizeusság
◊ Gyurcsányista riogatás a határon túli magyarokkal
◊ Rendszerváltás újratöltve

A Márki-Zay Péter kétéves tevékenységére visszatekintő sorozatunkat a 2019. augusztusi események, történések felidézésével folytatjuk. Öveket becsatolni!

„A botrány, csak az kiált az égre” – best of balhékrónika

A stílus maga az ember. A stílustalanság meg pláne. Márki-Zay augusztusban azzal hívta fel magára a közvélemény, így az országos sajtó figyelmét is, hogy egy nyilvános Facebook-posztjában körmönfont módon, burkoltan (de mégis egyértelműen) két aljas, lejárató, személyeskedő, hazug rágalmat kezdett el terjeszteni kihívójáról, Grezsa Istvánról. A tisztesség, a becsület és a pozitív kampány nagyobb dicsőségére… Egy saját kutatásukra hivatkozva – csak úgy „mellékesen”, persze – megemlítette, ellenfele negatívumai, legrosszabb akciói között tartják számon a vásárhelyiek: „apjának ügynökmúltja elvétve kerül elő”, illetve „házasságon kívüli negyedik gyermeke”.

Miután Grezsa határozottan cáfolta ezt a két szemenszedett hazugságot, tiltakozott a polgármester erkölcstelen eljárása ellen, kikérte magának köztiszteletben álló néhai édesapja besározását, illetve a magánéletében való hazug vájkálást, Márki-Zay több nyilatkozatában cáfolta a korábban általa ismertetett állításokat. Igen ám, de közben ravaszul, bújtatottan ismét megismételte azokat: „István a leghatározottabban cáfolta, hogy házasságon kívüli gyermeke lenne, amit én elfogadtam és mindenkit arra kérek, hogy ezt az alaptalan pletykát ne terjesszék.”; „István megerősítette, hogy édesapját többször átvilágították és nincs semmilyen pártállami múltja.”

Hogy ez az egész, botrányos és kisstílű akció mennyire farizeus volt, arra még a városvezetőhöz talán leginkább közel álló országos médium, a balliberális HVG is felhívta a figyelmet, rávilágítva a materialista keresztény politikus kicsinyes képmutatására: „Ám mégiscsak az a helyzet, hogy a kutatás eredményének publikálásával Márki-Zay terjesztette a valótlan információt, és a bocsánatkérő nyilatkozatában is megjelennek ezek.”

„Az igazat, csakis az igazat!”

Az augusztusi kánikulában a forrófejű polgármester ugyan nem 23 millió román munkavállaló beözönlését vizionálta, de mégis félelmetesen gyurcsányi tempóban kezdett riogatni a határon túli szavazók tömeges betelepítésével. Konteója persze súlyos csúsztatáson alapult. Napokig azzal haknizott a Facebookon és a balliberális médiában – bizonyítékok helyett pletykákra, rémhírekre hivatkozva –, hogy a Fidesz akár szervezett szavazóbetelepítéssel is megpróbálhatja őt ellehetetleníteni az októberi helyhatósági voksoláson. Olyanokat állított, miszerint „rejtélyes módon 1161 fővel nőtt a választói jegyzékbe felvettek száma Vásárhelyen a májusi EP-választáshoz képest, mégpedig választókörönként egyenletes eloszlásban”. (Ennek kapcsán „nyomozást” helyezett kilátásba. Joggal merült fel a kérdés: polgármesterként nincs tisztában azzal, kik élnek a városában? Vagy nem mond igazat? Netán mindkettő?) Majd később: olyan „rémhírek” terjednek, miszerint a Fidesz több ezer szavazót hoz majd be Erdélyből, illetve „Ukrajnából, Szerbiából”. Hozzátette, a „pletykák” szerint a térségünkhöz közelebb fekvő Szerbiából „az önkormányzati választásokra bejelenthetnek embereket, lakcímet létesíthetnek a dél-alföldi városokban”, sőt, akár „olyan emberek nevében is szavazhatnak majd, akik évek óta nem mentek el választani”, vagy „hamis igazolványokat fognak gyártani ezeknek az embereknek ebből a célból”…

Az egész hazug, a határon túli magyarok ellen uszító sztorinak annyira nem volt alapja, hogy nemsokára kénytelen volt elismerni: a „titokzatos” 1161 főből csak „hatvan-hetven olyan ember van, aki ténylegesen az elmúlt időszakban jelentkezett be a városba”, a többiek (már ha vannak ilyenek…) egész egyszerűen nem voltak jogosultak szavazni az európai parlamenti választásokon… Még ennél is pikánsabb, hogy a Nemzeti Választási Iroda honlapjának aktuális tájékoztatása szerint Hódmezővásárhelyen akkoriban 36 237 választópolgár szerepel a névjegyzékben, míg a 2018. február 25-i időközi választáson ugyanez a szám 36 700(!) fő volt. Nemhogy ezres nagyságrendű fantomszavazók nem érkeztek tehát, de másfél év alatt csaknem 500 választópolgárral lett kevesebb a városban – hívtuk fel a figyelmet akkoriban.

„Péter, menj, és váltsd le az Orbán-rendszert!”

Az MMM elnöke augusztusban sem hagyott föl az országjárással, ahány településen csak tehette, beleütötte az orrát az ellenzéki összefogásba vagy össze nem fogásba Szolnoktól Vácon és Békéscsabán át Orosházáig. A koronát végül azzal tette fel nagypolitikai produkciójára, hogy az ATV Egyenes beszédében egy csaknem negyedórás élő beszélgetésben egyetlen szót sem ejtett Vásárhelyről, vásárhelyi városfejlesztési elképzeléseiről, helyette – sokadik alkalommal – meghirdette a rendszerváltást.

„A mi missziónk, a mi küldetésünk az az, hogy rendszerváltást érjünk el. Gyakorlatilag egy Orbán Viktor utáni Magyarországot szeretnénk építeni közösen az ellenzéki pártokkal” – jellemezte ellenzéki politikai formációja, a Mindenki Magyarországa Mozgalom működését. Egyúttal újra világossá tette: minden idegszálával az országos politikára koncentrál, és Vásárhelyt ugródeszkának használva számára a fő cél a 2022-es országgyűlési választás.

Nem zárta ki azt sem, hogy addigra párttá alakulhat a mozgalma. Úgy fogalmazott, ez akkor lesz reális, ha a jelenlegi ellenzéki pártok „alkalmatlanok lennének a Fidesz leváltására, ha ez az új párt az összefogást képviseli, és oda sikerülne átmenteni azokat a rendszerváltó ellenzéki politikusokat, akik akár jobb- és baloldali ellenzékiek, akár civilek vagy kiábrándult fideszesek”.

Korábban írtuk:

Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 1. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 2. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 3. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 4. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 5. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 6. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 7. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 8. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 9. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 10. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 11. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 12. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 13. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 14. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 15. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 16. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 17. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 18. rész