Az emlőrákszűrés legmagasabb fokát oktatják Vásárhelyen 4

Egy határokon átnyúló pályázatnak köszönhetően több mint 50 radiológus szakorvos és asszisztens gyűlt össze Hódmezővásárhelyen, hogy részt vegyenek egy emlődiagnosztikai továbbképzésen.

Dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója elmondta, hogy a projekt már 5 évvel ezelőtt elindult, és már harmadik alkalommal rendeztek ilyen jellegű konferenciát. A Ginko Hotelben megtartott, 3 napos rendezvény célja a prevenciós tevékenység fejlesztése.

A kurzusokon az emlőrák szűrésével és diagnosztikájával foglalkozik. A szakmai minőséget jelzi, hogy egy olyan professzor tartja az előadásokat, aki nemzetközileg, világszinten elismert szakértője ennek a területnek. Dr. Tabár László magyar származású radiológus professzor Svédországban dolgozik immáron 30 éve.  A professzornak ez már a 3. kurzusa volt Vásárhelyen, amit első sorban magyar és külföldi radiológusoknak, patológusoknak, és sebészeknek tart.

Az emlőrákszűrés legmagasabb fokát oktatják Vásárhelyen 1

A ma induló előadásoknál a legkisebb részletekre kiterjedően indult a képzés, és az ide érkező román és szerb partnereink óráról órára egyre több érdekességgel és kihívással szembesülnek. Bízom benne, hogy nagyon sok új ismerettel térnek majd haza” – mondta el Kallai Árpád, aki hozzátette, hogy a projekt keretein belül egy új berendezést is szeretnének vásárolni a vásárhelyi kórháznak. Ez a berendezés egy 3 dimenziós röntgenes emlőrák-szűrő gép, amivel könnyebben ki tudják szűrni a tumorokat.

Az emlőrákszűrés legmagasabb fokát oktatják Vásárhelyen 2

Dr. Tabár László radiológus professzor kifejtette, hogy az emlőrák históriája még csak 40 éves. Az első ilyen megbetegedés 5000 évvel ezelőtt jegyezték fel, és 1970-ig a daganatok nagyok voltak, és nem lehetett befolyásolni a kimenetelt. A 70-es években jött a forradalmi változás, ugyanis felfedezték az alacsony dózisú mammográfiás vizsgálatot. Ez lehetővé tette, hogy felére csökkent az emlőrákban elhunyt nők száma azok körében, akik részt vesznek a vizsgálatokon.

Az emlőrákszűrés legmagasabb fokát oktatják Vásárhelyen

Nagyon szeretnénk, ha a nők eljönnének a szűrésekre, hiszen a vizsgálat után kapnak egy leletet, ami biztosítja őket arról, hogy nincs emlőrákjuk. Ha pedig van, akkor tudják gyógyítani, ha időben kiderül. Egy ilyen kurzus a röntgeneseket próbálja megtanítani arra, hogy hogy néz ki a normális emlő a mammográfián, illetve hogy hogyan néz ki az emlőrák az előtt, hogy a nő ki tudná azt tapintani” – fogalmazott a szakértő.

Az emlőrákszűrés legmagasabb fokát oktatják Vásárhelyen 3

A radiológus professzor beszélt arról a berendezésről, amit a vásárhelyi kórház is meg kíván vásárolni. Kifejtette, hogy a mammográfia a zsíremlőben tévedhetetlen, azonban a tömör emlőben elvéthet egy rákot. Ez az új automatizált ultrahangos gép azonban képes kiszűrni a legkisebb elváltozásokat is.

Az emlőrákszűrés legmagasabb fokát oktatják Vásárhelyen 5

Fotók: Gémes Sándor