Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 18. rész

Sorozatunkban összegyűjtjük és a történelmi emlékezet számára csokorba kötjük a 2018. február 25-én megválasztott vásárhelyi polgármester leghangosabb botrányait, legemlékezetesebb csúsztatásait és leglátványosabb országos politikai bejelentkezéseit. Huszonnégy hónapnyi „márkizaying” két tucat epizódban – terítéken 2019 júliusa!

◊ Valami bűzlik Vásárhelyen…
◊ Nem ér a nevem, avagy az eltagadott Szeretemország
◊ Erőszakpolitika és átláthatatlanság Mr. Transzparencia MMM-jében

A Márki-Zay Péter kétéves tevékenységére visszatekintő sorozatunkat a 2019. júliusi események, történések felidézésével folytatjuk. Öveket becsatolni!

„A botrány, csak az kiált az égre” – best of balhékrónika

Bármekkora igyekezettel próbálta más(ok)ra kenni a felelősséget, Hódmezővásárhely polgármestere nem tolhatta és nem tolhatja el magától hanyag eleganciával a külföldi importszemét ügyét. Júliusban robbant ugyanis az olasz hulladékbomba: kiderült, sok-sok ezer tonna idegen szemét érkezik a vásárhelyi hulladéklerakóba. Heves fideszezés, mutogatás ide vagy oda, a helyi lakosságot joggal háborította és háborítja fel Márki-Zay szemétbotránya. A polgármester ugyanis hónapokkal korábban(!) tájékoztatást kapott az ügyletről (vagyis az üzletről), ennek ellenére ad 1) nem közölte azt a vásárhelyiekkel, nem kérdezte meg őket, mit szólnak hozzá; ad 2) semmit sem tett azért, hogy megakadályozza a bizniszt.

Rendkívül sokan fejezték és fejezik ki aggodalmukat akár környezetvédelmi, akár egészségügyi szempontokra hivatkozva, hogy a városvezetés tudtával, beleegyezésével kvázi nemzetközi hulladéklerakó lett Vásárhelyből, Márki-Zay azonban azóta is kitart amellett, hogy az ideérkező olasz szemét nem veszélyes, nem ártalmas, másrészt anyagi-üzleti szempontból rendkívül sokat jelent az érintett városi résztulajdonú cégnek (ezen keresztül az önkormányzatnak). És persze tudjuk jól: a pénznek nincsen szaga…

„Az igazat, csakis az igazat!”

Márki-Zay számára látványosan egyre kínosabbá vált a júniusi könyvhétre megjelent miniszterelnök-jelölti dobbantó: a Szeretemország. Ahogy az országos (balliberális!) sajtóban sorra jelentek meg a negatív kritikák, illetve a Promenad.hu-n górcső alá vettük a tartalmának visszásságait, bemutattuk a legélesebb, legvitathatóbb részleteit, a polgármester sajátos módon elkezdett távolságot tartani a DK-s Kálmán Olgával közös könyvétől. Tagadta például szerzőségét, amit korábban büszkén vállalt, és a többször beharangozott vásárhelyi könyvbemutató is hónapok óta a homályba vész.

Igen tanulságos ez a történet: ahogy ebben az ügyben felpattant a csúsztatásvonatra, az a klasszikus példája annak, hogyan hárítja másra a felelősséget a politikus, ha valamit kínosnak, kudarcosnak, botrányosnak érez. Hiszen emlékezetes, Kálmán Olga áprilisban a 24.hu-n úgy dobta be a köztudatba a készülő alkotást: „Könyvet írok egy közismert emberrel”. Vagyis együtt, közösen. Maga Márki-Zay is úgy hirdette és reklámozta a kötetet megjelenésekor, hogy„megjelent Kálmán Olgával közös könyvünk”. Majd történt, ami történt: Kálmán Olga elbukta a baloldali budapesti előválasztást, a „nagyívű országvíziónak” szánt Szeretemország fogadtatása finoman szólva is vegyes lett, a páros dolgozat tartalma kapcsán pedig sorjáztak a botrányok, joggal kapkodták a fejüket a vásárhelyiek is.

Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 18. rész 1

Márki-Zay ekkor a régi bolsevik trükköt húzta elő: virtuálisan „kiretusálta” magát szerzőtársa mellől a kommunikációs térben. Ami finoman szólva is méltatlan eljárásnak tűnt Kálmán Olgával szemben. A városvezető „Kálmán Olga könyveként” (sic!) kezdte el emlegetni a Szeretemországot, látványosan elhatárolódott a szerzőségtől, úgy tűnt, egyre kevésbé vállalja fel saját kötetét. De tovább is van, mondjuk még!

Egy rádióműsorban arra kezdett célozgatni, hogy nemcsak a kérdéseket fogalmazta Kálmán Olga, de bizonyos válaszrészeket is ő írt meg helyette… „Vannak abszolút olyan részek, amit úgy gondolta, hogy ő ismer engem annyira, hogy a kérdésre még a választ is megírta nekem, és amikor én próbáltam néha finomítani rajta, akkor komoly vitákba kellett menjünk még azt illetően is, hogy én azt hogy gondolom vagy hogy mondtam” – tolta a felelősséget a szerzőtársra. Elismerte persze, „nem kérdéses, hogy természetesen az én számba adott részének a nagyon nagy részét valóban én mondtam; van néhány kivétel […] de ettől függetlenül én azt gondolom, hogy felvállalható(sic!) természetesen, és jóvá is hagytam a könyvnek a nyomdába menetelét…” Ha nem lett volna még elég pikáns, hogy a könyvével így „büszkélkedik”: „felvállalható”, egyik Facebook-videójában egyenesen úgy fogalmazott: „nem is az enyém, tulajdonképpen Kálmán Olga könyve a Szeretemország”, és „nem minden pontosan úgy hangzott el, ahogy a könyvben egyébként szerepel, ez megint csak az ő írói szabadságának része volt”. No comment…

„Péter, menj, és váltsd le az Orbán-rendszert!”

Az Orbán-rendszer leváltásához apró részsikerek is kellenek, ha tetszik: bármi áron. Ezt annak kapcsán jegyezzük meg, hogy az önkormányzati választás előtti fülledt, forró nyár a Mindenki Magyarországa Mozgalom erőszakos káoszpolitizálásától volt hangos. Napról napra újabb szereplők, összesen mintegy tucatnyi polgármester tiltakozott az ellen, hogy Márki-Zay mozgalma feltüntette a támogatottjainak (egyébként súlyos, durva hibáktól hemzsegő) listáján; sokan jelezték, jogi útra terelik az ügyet. Hangsúlyozták, semmi közük az MMM-hez, és azt is megemlítették, nem állhat más a háttérben, minthogy az MMM (és vezére) politikai tőkét akar kovácsolni reménybeli győzelmükből. Márki-Zayt nem hatotta meg a tiltakozássorozat, többször egyértelművé tette: egyetlen jelöltet sem törölnek a névsorból. Azt mondta, akik rákerültek, azok rajta fognak maradni, ha akarnak, ha nem, ezt az MMM egyedül dönti el. Punktum; nesze neked, tisztesség, nesze neked, demokrácia…

Az eléggé el nem ítélhető önkényeskedés közepette a mozgalom súlyos válságtüneteket mutatott: a héttagú elnökségből Ábrahám Júlia és Hadházy Ákos is lemondott. A vásárhelyi polgármester unokatestvére leszögezte: az alakulatnak ebben a formájában nem látja létjogosultságát, mert nem tudja betölteni eredeti küldetését. Az országos balliberális sajtó pedig a belső ellentétek mellett arról cikkezett, hogy az átláthatóságot hirdető Márki-Zay MMM-jének átláthatatlanok a pénzügyei. Az elnök azonban nem zavartatta magát, Gyurcsányné Dobrev Klárával parolázott Vásárhelyen, ezzel is jelezve s(z)oros szövetségi politikáját…

Korábban írtuk:

Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 1. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 2. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 3. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 4. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 5. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 6. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 7. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 8. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 9. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 10. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 11. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 12. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 13. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 14. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 15. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 16. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 17. rész