Teljesen megváltozik a szakképzés szeptembertől

Szerkezetében és tartalmában is átalakul a szakképzési rendszer a 2020/21-es tanévtől – ismertette Pölöskei Gáborné kedden Szegeden. A szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár a Szegedi Szakképzési Centrumban tartott munkaértekezletet.

A politikus elmondta, országjárásának már az ötödik állomása Szeged, hogy közvetlenül az igazgatókkal, igazgató-helyettesekkel, vállalkozókkal és a kamarákkal vitassák meg az új Szakképzési Törvényt.

– Felmenő rendszerben rendszerszintű átalakítás jön, aminek a lényege, hogy a kereslet vezérelje és a gazdaság igényeit szolgálja a szakképzés. A célunk, hogy hatékonyan gyakorlati, minőségi munkaerőt képezzünk – fejtette ki Pölöskei Gáborné. A helyettes államtitkár példaként kiemelte: a szakképzésben a szóbeli vizsgákat projektvizsgák és portfóliók váltják fel. A diákok így nem szóbeli tételeket húznak, hanem több hónapon keresztül projekttárgyakat készítenek, amiket a vizsgán bemutatnak, és ezen keresztül adnak számot az elméleti tudásukról.

Teljesen megváltozik a szakképzés szeptembertől 1

Fontos változás az is, hogy a szakgimnáziumok szeptember 1-jétől technikummá, a szakközépiskolák szakképző iskolává alakulnak, így értelemszerűen az elnevezésük is megváltozik. – Megjelennek a technikumi és a szakképző osztályok, így nem szakmára, hanem ágazatra képzünk – folytatta Pölöskei Gáborné.

Mindkét képzési terület első éve ágazati alapozó képzéssel indul.  A szakképző iskolákban ezt a tizedik osztálytól kétéves, a technikumokban pedig a tizenegyedik osztálytól hároméves szakmai képzés követi. Utóbbi végén érettségit is lehet szerezni, a technikusi vizsga pedig emelt szintűnek számít. A szakképző iskolában további két év alatt, esti tagozaton lehet érettségizni.

Felnőttek esetében december végéig lehet OKJ-s képzésekre jelentkezni, utána viszont itt is a jelen szabályozás lép életbe. Aki viszont felnőttként az új rendszerben szeretne ingyenes képzésben részt venni, annak már szeptembertől iskolapadba kell ülnie.

A Szakképzési Törvény a pedagógusoknak is jelentős változást hoz, ugyanis július elsejétől a közalkalmazotti törvény helyett a Munka Törvénykönyve szerint dolgoznak. A tanárok ezáltal béremelést kapnak, a kormánynak összesen 35 milliárd forint keret áll rendelkezésre a bértömeg és az óradíjak emelésére.

Teljesen megváltozik a szakképzés szeptembertől 2

Emellett általános szakképzési ösztöndíjat vezetnek be a szakképző iskolákban tanulóknak, amelynek mértéke a tanulmányi eredménytől is függ.

Fotók: Gémes Sándor