Tóth Ilona élettörténetével zárta sorozatát az Emlékpont 4

Minden év február 25-ét az országgyűlés 2000. június 16-án hatályba lépett határozatával nyilvánította a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, akinek emlékét 2020-ban könyvbemutatókkal és rendhagyó történelemórával idézi fel a hódmezővásárhelyi Emlékpont február 24-én, 25-én és 26-án.

Az emléknapon a múlt felidézése mellett kegyelettel emlékezünk mindazokra, akik áldozatul estek a kommunista diktatúráknak, akiket megfosztottak életüktől, akiket bebörtönöztek, táborokba hurcoltak vagy internáltak, de ideszámítanak azok is, akiknek a hatalom tönkretette az egészségét, egzisztenciáját, akik nem tanulhattak tovább, akiket „bepofoztak” a téeszekbe, öngyilkosságba kergettek.

Az Emlékpont rendezvénysorozatának nyitóelőadásán február 24-én, hétfőn 17 órától Kovács Attila A bolsevik iszonyat 100 éve. A kommunizmus Magyarországon 1919 – 1989 – 2019 című kötetét ismerhetik meg az érdeklődők, a szerzővel Vincze Gábor, az Emlékpont történésze beszélget, aki február 25-én, kedden 10 órától A kommunizmus utópiája – a kommunizmus bűnei címmel tart rendhagyó történelemórát, amely nyilvános, minden érdeklődőt vár a közgyűjtemény.

Főhajtás a kommunizmus áldozatai előtt

Február 26-án, szerdán 17 órától az 1919 – Az első kommunista kísérlet Magyarországon címmel rendez könyvbemutatót az Emlékpontot. Lukachich Géza Magyarország megcsonkításának okai és Kozma Miklós Az összeomlás 1918-1919-ben című köteteit Raffay Ernő történész és Szakács Árpád, a Kárpátia Stúdió Kiadó tulajdonosa mutatja be. A rendezvény végén az áldozatok emlékére a résztvevők mécseseket gyújtanak az Emlékpont portáljánál.

Címlapfotó: illusztráció