25 éves a vásárhelyi kosársport legnagyobb sikere 2

Jeles napunk van ma. 25 éve, 1995. február 18-án, szombaton játszották a vásárhelyi kosársport legizgalmasabb, legemlékezetesebb mérkőzését – hívja fel a figyelmet Kandó Tamás, a Digi Sport kommentátora.

Ekkor látogatott a Hódtói Sportcsarnokba a Honvéd, amely egy szezonnal korábban a Tungsram, a  94/95-ös idényben pedig a Danone névadása mellett szerzett bajnoki  címet. Olyan kiválóságok szerepeltek náluk, mint a rugólábú Andrew  Adderly, a triplagyáros Viktor Kuzmin, vagy a válogatott Boros Zoltán és Orosz László. (Utóbbi tragikusan fiatalon, 39 évesen hunyt el.)

Az ATC-HKK remek idényt futott, többek között a montenegrói Nikola  Milatović és az ukrán Alexander Kochergin vezérletével. Akkor még ugye minden csapatban csupán 2 légiós szerepelhetett. Ám a vásárhelyi klubnál tartottak attól, hogy nagy, megalázó vereség lesz belőle. Egyáltalán nem lett az, sőt szenzációs siker született…

25 éves a vásárhelyi kosársport legnagyobb sikere 1

Óriási érdeklődés előzte meg a meccset. A Hódtói csarnokba 2200 néző zsúfolódott be, a bordásfalakról is lógtak a drukkerek. Már az első félidő is nagyon szoros volt – akkor még 20 perces volt egy-egy játékrész – és a Szpari  42-41-re vezetett.

A szünet utáni történéseket pedig nehéz szavakkal leírni, visszaadni. Aki ott volt soha nem feledi… Másfél perccel a vége előtt 79-77-re még a Honvéd vezetett. Majd Kochergin közeli pöccintése után egál lett az állás. Kuzmin triplakísérlete kimaradt, a másik gyűrű alatt viszont Kochergin megint remekül centerezett. 81-79, de 32 mp volt még hátra. Tombolt a lelátó. Az utolsó Honvéd akciónál dr.  Borbáth Csaba vezérletével labdát szereztek a vásárhelyiek, a lefújást követően a nézők betódultak a pályára, a többi pedig már csak  történelem…

A teljes mérkőzés:

ATC-HKK – Danone-Honvéd 81-79 (42-41). ATC-HKK: Milatović 24, Kochergin 21, dr. Borbáth 15, Jáhni 9,

Polányi 6. Csere.: Parády 6, Papy Zs. Edző: Valaczkay Győző és Guóth Árpád.

A képen (balról) Boros, dr. Borbáth (10), Polányi (8), Orosz és Milatović.

25 éves a vásárhelyi kosársport legnagyobb sikere

Forrás, fotók, videó: Vásárhelyi sportrék Facebook csoport/Kandó Tamás