Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 16. rész

Sorozatunkban összegyűjtjük és a történelmi emlékezet számára csokorba kötjük a 2018. február 25-én megválasztott vásárhelyi polgármester leghangosabb botrányait, legemlékezetesebb csúsztatásait és leglátványosabb országos politikai bejelentkezéseit. Huszonnégy hónapnyi „márkizaying” két tucat epizódban – terítéken 2019 májusa!

◊ Péter menni Amerika, a hitelesség pedig oda
◊ „Soros-fundraising” versus parasztvakító gyorsbrosúrák
◊ Gyurcsányné leváltotta Gyurcsányt?

A Márki-Zay Péter kétéves tevékenységére visszatekintő sorozatunkat a 2019. májusi események, történések felidézésével folytatjuk. Öveket becsatolni!

„A botrány, csak az kiált az égre” – best of balhékrónika

Ez volt az a hónap, amikor Márki-Zay gyakorlatilag egyáltalán nem foglalkozott Hódmezővásárhellyel. Másfél hetes „tanulmányi kiránduláson” és pénzadománygyűjtésen vett részt az Egyesült Államokban, csúcsra járatta az ellenzéki pártok EP-választási kampányát, és sikerült botrányt kavarnia három országos politikussal (Mesterházy Attila, Szanyi Tibor és Varga-Damm Andrea) folytatott viszálykodásával is.

Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 16. rész 1

Péter menni Amerika, a hitelesség pedig oda. Márki-Zay megsemmisült. Politikai értelemben mindenképp. Emlékezetes, az MMM elnöke Kész Zoltán társaságában másfél hetes amerikai „tanulmányi kiránduláson” folytatta az új ellenzéki mozgalom roadshow-ját, miközben – bevallottan – pénzt tarhált majdnem-pártjának. Útját úgy igyekezett beállítani, hogy az egyfajta ellenzéki ellenpólusa Donald Trump elnök és Orbán Viktor miniszterelnök csúcstalálkozójának. Hőskölteménye szerint az amerikai diplomácia tőle, Vásárhely polgármesterétől kért felvilágosítást a magyar politikáról, az ellenzékről, orosz kémügyekről, arab terroristákról – no meg Trump által agyondicsért Orbán Viktor „megbízhatóságáról”, amit ő (sic!) „nem tudott garantálni”…

Ebben először partnere volt a balliberális országos sajtó is, melynek kapóra jött ez a lehetőség, csakhogy hamar kiderült a lódítás: a vásárhelyi városvezetőt NEM, NEM az amerikai külügyminisztérium hívta meg, hanem különféle civil szerveződések, társadalmi csoportok, leginkább egyébként (naná, hogy) Soros György által támogatott szervezetek, NGO-k. Az ATV-n Rónai Egon élőben kapcsolta és égette szénné, világosan kifejezésre juttatva: Márki-Zay a korábbi csúsztatásaival a műsora hitelességét ásta alá. A polgármester ugyanis kénytelen volt elismerni: „nem olyan magas presztízsű emberekkel” találkoztak odakint. Az MMM páratlan párosa napokig tartó – nincs rá jobb kifejezés – bohóckodásával totális viccet csinált magából a honi közéletben.

Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 16. rész 2

Ekkor alakult meg a #márkizaying mozgalom, amely a két világutazó „magukat megnevezni nem kívánó, le nem fotózott, állítólagos amerikai külügyi diplomatákkal és politikusokkal folytatott állítólagos tárgyalásait”, azaz: átlátszó nagyotmondását figurázta ki. Ezzel párhuzamosan persze komolyabb kérdések is felmerültek: hogyan és milyen módon kíván politikai befolyást szerezni az MMM a külföldről összekalapozott összegekkel a magyar belpolitikában, és azt milyen (idegen) érdekek mentén teszi? Avagy mibe fáj majd a júdáspénz, ki mit kér azért cserébe?

„Az igazat, csakis az igazat!”

Az amerikai út kapcsán a polgármester saját városában is komoly csúsztatáscunamiba keveredett, de úgy is fogalmazhatunk: maga alá temette a hazugságlavina. Teljesen egyértelmű volt ugyanis, hogy a kiruccanás NEM, NEM Hódmezővásárhelyről és a város érdekeiről szól, hanem egyéni, országos politikai karrierjét és az MMM-et építi. Aztán ezt az egész vircsaftot mégis le kellett nyomni a vásárhelyiek torkán…

Küldetéséről napokon keresztül így beszélt a közösségi médiában és az országos sajtóban: „Azt remélem, hogy sikerül valamennyi segítséget szerezni akár a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak, akár Magyarországnak általánosságban is”. „Három fő célja van: tájékoztatni az amerikai külügyet a magyar politikai fejleményekről, erősebb kapcsolatokat kialakítani a magyar diaszpórával, és adományokat gyűjteni a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak.” Végül: „fundraising”, azaz pénzalap előteremtése az MMM-nek: „Azt remélem, hogy ennek a hozadéka az mindannyiunké lesz, a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak az anyagi lehetőségeit is reméljük bővíteni ezzel, nem csak a külpolitikai kapcsolatait.”

Mikor érezte, hogy ez már az elárvult vásárhelyi választóknak is sok(k), a repülőtéren hirtelen előrántott a cilinderből néhány angol nyelvű brosúrát, miszerint tulajdonképpen azért (is) utazik, hogy ezekkel majd jól megreklámozza városát mint „befektetési és hazatelepülési célpontot”. Már akkor lelepleztük: aki ismeri a politikai, gazdasági, üzleti életet, annak működését, pontosan látta, ez a színjáték nem volt más, mint kétségbeesett, ócska kampányfogás, parasztvakítás – természetesen azóta sem hallani semmilyen kézzelfogható, konkrét eredményét az amerikázásának vásárhelyi szempontból. Persze az efféle dolgok nem is néhány sebtében összetákolt, majd valahol ott felejtett gyorsbrosúrán múlnak…

„Péter, menj, és váltsd le az Orbán-rendszert!”

Péter nem csak Amerikában igyekezett megbuktatni az Orbán-rendszert, hanem az európai parlamenti választáson is. Ennek érdekében USA-túrája előtt és után gőzerővel vetette magát az ellenzéki pártok EP-kampányába: Makótól Tótkomlóson át Budapestig. A május 26-i voksolás átütő Fidesz-sikere és balliberális eredményei láttán pedig sebtében taktikát váltott: villámgyorsan elsasszézott az őt 2018-ban pajzsra emelő szövetségesei, korábbi fő támogatói, a történelmi bukást elkönyvelő Jobbik és MSZP mellől. Megkezdődött politikai árulása a behúzódás és a dörgölőzés a két ellenzéki „nyertes”, a DK és a Momentum felé. Ennek jegyében látványosan bejelentette, ő – Isten bizony – a Momentumra tette az ikszet, a DK-t pedig úgy dicsérte agyon: remek kampánya és kiváló jelöltje volt: „Gyurcsányné leváltotta Gyurcsányt”. Ezen a kommunikáción aztán gyorsan finomított, de ez már a következő hónap zenéje!

Korábban írtuk:

Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 1. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 2. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 3. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 4. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 5. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 6. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 7. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 8. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 9. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 10. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 11. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 12. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 13. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 14. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 15. rész