A Villeroy és a Hód-Mezőgazda is alkalmaz külföldi vendégmunkásokat 1

A porcelángyárba Szerbia magyarlakta részéből és Ukrajnából, a mezőgazdasági vállalkozáshoz a hírek – és a polgármester tájékoztatása – szerint Indiából érkezett munkaerő Vásárhelyre.

Egyre több nagyvállalkozás alkalmaz külföldi vendégmunkásokat Hódmezővásárhelyen. Mint arról legutóbb beszámoltunk, a Hód-Mezőgazda Zrt.-nél a városban terjedő hírek szerint ázsiai férfiakat foglalkoztatnak, illetve szállásolnak el a vajháti telepen. Forrásaink szerint egyébként legalább négy főről van szó, akik az állattartást segítik. Vasárnapi Facebook-élőjében Márki-Zay Péter polgármester is foglalkozott ezzel az üggyel, és többször kitért rá, valóban indiai vendégmunkások is dolgoznak a vásárhelyi agrárcégnél. Állítása szerint ezzel nincs is semmi probléma, hiszen „egy magas rangú kormánytag” azt mondta neki: „az indiaiak azok nagyon jó dolgozók, hiszen szeretik az állatokat”. A városvezető hozzátette, úgy véli, a vásárhelyi vállalkozások azért kényszerülnek vendégmunkások foglalkoztatására, mert a jelenlegi magyarországi bérekért nem találnak idehaza megfelelő számú munkaerőt.

A Hód-Mezőgazda Zrt. nincs egyedül, hiszen ugyanígy a Villeroy&Bochnál is több, külföldről érkezett dolgozó vesz részt a termelésben. A cég tájékoztatása szerint ők Szerbia magyarlakta részéből és Ukrajnából érkeztek a hódmezővásárhelyi gyárba. Hogy pontosan hányan vannak, azt nem közölték, csak annyit jegyeztek meg: számuk nem éri el a vállalat teljes foglalkoztatotti létszámának 1,5 százalékát.

A Villeroy és a Hód-Mezőgazda is alkalmaz külföldi vendégmunkásokat

„A hódmezővásárhelyi üzem a Villeroy & Boch konszern fürdőszoba és wellness üzletágának egyik legfontosabb gyártóbázisa. Jelenleg a helyi gyártókapacitás számottevő mennyiségben kihasználatlan, mivel a helyi munkaerő-piaci lehetőségek nem fedezik a vállalat munkaerőigényét. Az elmúlt időszakban a gyártókapacitás stabilizálása érdekében Szerbia magyarlakta részéből és Ukrajnából érkeztek munkavállalók a gyárba, akik valamennyien a szaniter termelésben dolgoznak. Számuk nem éri el a vállalat teljes foglalkoztatotti létszámának 1,5 százalékát” – közölte portálunkkal Fehér Erzsébet kommunikációs és marketingvezető. Hozzátette: a hazai törvények alapján ugyanazon munkáért ugyanazt a munkabért kell fizetni valamennyi munkavállalónak, függetlenül azok állampolgárságától, és ezen szabályozást a Villeroy & Boch Magyarország Kft. teljes mértékben betartja. A cég egyébként állampolgárságától függetlenül segít a lakhatásban azon munkatársainak, akik 100 kilométernél távolabbi lakhellyel rendelkeznek – jegyezte még meg.

Legutóbbi cikkünkben azt is kifejtettünk: bár a vásárhelyiek alapvetően elfogadják a kialakult helyzetet, mégis sokan rosszallják a külföldiek alkalmazását. Ők azt mondják, lehet, hogy kevés már a munkanélküli a városban, de ha rendesen megfizetnék a munkát, biztosan akadnának a helyiek közül is olyanok, akik elvégeznék a feladatot ezeknél a cégeknél.

P.S.: Múltkori cikkünk megjelenését megelőzően kérdéseket tettünk föl a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek a külföldi munkavállalókkal kapcsolatosan. Antal Gábor vezérigazgató később felelt is, ám válaszainak közzétételét sajnos olyan feltételekhez kötötte, melyeket nem áll módunkban teljesíteni, így azokat (szemben a Villeroy válaszaival) nem tudjuk megismertetni olvasóinkkal.