Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 15. rész

Sorozatunkban összegyűjtjük és a történelmi emlékezet számára csokorba kötjük a 2018. február 25-én megválasztott vásárhelyi polgármester leghangosabb botrányait, legemlékezetesebb csúsztatásait és leglátványosabb országos politikai bejelentkezéseit. Huszonnégy hónapnyi „márkizaying” két tucat epizódban – terítéken 2019 áprilisa!

◊ Sikamlós sikamika Szikáncson
◊ A hosszú pislantások éjszakája
◊ Spinoza Házból a Fehér Házba?

A Márki-Zay Péter kétéves tevékenységére visszatekintő sorozatunkat a 2019. áprilisi események, történések felidézésével folytatjuk. Öveket becsatolni!

„A botrány, csak az kiált az égre” – best of balhékrónika

Miközben a polgármester tisztességről és szakértelemről papol, valójában a tisztességtelen hozzáállás és a szakértelem hiánya jellemzi a polgármestert – állították tavaly áprilisban a szikáncsiak, Márki-Zay aktuális botrányának áldozatai. Emlékezetes, a városvezetés az addigi szokásokat felrúgva nem a helyi részönkormányzattal, hanem – csúnyán megkerülve a szikáncsiakat – egy nem szikáncsi illetőségű, akkor hivatalosan még be sem jegyzett szerveződéssel kötött szerződést az ottani iskolaépület, közösségi ház használatára. A felháborodott lakosok nehezményezték, hogy az érintett „gittegylet” vezetője büntetőeljárás alatt állt kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény gyanúja miatt, valamint az úgynevezett szikáncsi olvasókör „ernyőszervezete”, az erzsébeti olvasókör több százezer forinttal tartozik az önkormányzatnak, miközben ottani „működése” is jócskán hagy kívánnivalót maga után. A hajthatatlan polgármestert nem zavarta a méltatlanság.

Márki-Zay a sunnyogást választotta: az új önkormányzati partnerszervezet kábítószerügyét kénytelen-kelletlen elismerte, de el is intézte annyival: „valóban aggasztó”, de egyrészt „hivatalosan nem tudunk róla”, másrészt „nem büntetett előéletű, az ítéletig az ártatlanság vélelme alapján járunk el”. A problémát úgy pöccintette félre, hogy szerinte a szikáncsiak döntöttek (valójában szűk húsz személy aláírására hivatkozva hányt fittyet egy több mint félezer fős közösség véleményére). Hiába kérték, követelték, a szerződést nem volt hajlandó felülvizsgálni. A kíméletlen erőpolitikát látva a méltatlan helyzetbe hozott külterületi lakosok a többi olvasókörért is joggal kezdtek aggódni. Mindezek tükrében persze az sem a véletlen műve, hogy az október 13-i választáson a városvezető csapata vereséget szenvedett a külterületi választókörzetben…

„Az igazat, csakis az igazat!”

A polgármester is ember, és mint ilyen, néha bizony ő is megfárad. Különösen ha olyan kőkemény programot tol le, mint az egész országot beutazó Márki-Zay (lásd majd a következő bekezdést is). A nagypolitikai roadshow-ja közepette néha-néha hazatérő MMM-elnök Vásárhelyen is jobbára a kampányolásba temetkezett, hogy a szocialisták (Ujhelyi István), hol a momentumosok (Fekete-Győr András) oldalán. Nem csoda hát, ha egy olyan „prózai” kis „hazai” rendezvényen, mint a Németh László születésének 118. évfordulóján rendezett emlékező előadás bizony elbóbiskolt az Emlékpontban. Édes álmát semmi sem zavarhatta meg, nyugodtan szunyókált, akár egy kisbaba.

Ezzel természetesen még nem is lett volna probléma, ha elismerte volna (netán nem kommentálta volna az erről szóló cikkeket). Az álomszuszék polgármester azonban azonnal a sajtónak rontott, mondván: ő csak hosszúkat pislantott, az újságíró pedig direkt és tudatosan akkor fotózta, mikor le volt csukva a szeme. Kicsinyes magyarázkodása és vádaskodása olyan messze volt az igazságtól, mint Makó Jeruzsálemtől. A valóságban a végtelenített rohamban egyszerűen lemerült az Orbán-buktató Duracell nyuszi – még ha fájt is az igazság…

„Péter, menj, és váltsd le az Orbán-rendszert!”

Ment, mendegélt a Vásárhelyhez hűtlen, meg nem állt, hogy leváltsa az Orbán-rendszert. A mindenütt jó, de a legrosszabb otthon elvet követve Márki-Zay gőzerővel tolta tovább országos roadshow-ját, mellyel igyekezett:

A) megrajzolni saját miniszterelnök-jelölti imázsát,
B) építgetni ellenzéki alakulatát, az MMM-et,
C) valamint ez időszakban támogatni a balliberális pártok európai parlamenti kampányát is.

Szerény számítások szerint is csaknem húsz helyen járt, csaknem húsz politikai fórumot tartott e hetekben szerte az országban (valamint Londonban). Áprilisban többek között bevette a budapesti balliberális értelmiség főhadiszállását, a Spinoza Házat, de Orbán-buktató Fidesz-ellenes forradalma elért Jászkisérre, Nyíregyházára, Miskolcra és Vácra is. (Nem akarunk kicsinyesnek tűnni, de mindezek tükrében nem nagyon értjük, hogyan tudott egy nap szabadságot áthozni 2019-ről 2020-ra…) A hónap végén kiderült, májusban a tengerentúlra, az USA-ba is elér majd kormányellenes szervezkedése. Sőt, kiszivárgott: a Gyurcsány-párt főpolgármester-jelöltjével, a Simicska-féle Jobbik-barát Hír TV plakátarcával, Kálmán Olgával közösen ír könyvet – magáról. A főhős tehát városa ügyeinek intézése helyett folytatta vándorútját, miközben már a hősköltemény is javában készült. Igaz, a hőstettek még fájóan hiányoztak a palettáról…

Korábban írtuk:

Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 1. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 2. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 3. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 4. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 5. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 6. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 7. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 8. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 9. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 10. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 11. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 12. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 13. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 14. rész