Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 14. rész

Sorozatunkban összegyűjtjük és a történelmi emlékezet számára csokorba kötjük a 2018. február 25-én megválasztott vásárhelyi polgármester leghangosabb botrányait, legemlékezetesebb csúsztatásait és leglátványosabb országos politikai bejelentkezéseit. Huszonnégy hónapnyi „márkizaying” két tucat epizódban – terítéken 2019 márciusa!

◊ Káoszba fulladt a helyi adófizetés
◊ Hazai pályán bukott meg a Hitler- és Rákosi-kamu
◊ A határokat is átlépte a haknikörút

A Márki-Zay Péter kétéves tevékenységére visszatekintő sorozatunkat a 2019. márciusi események, történések felidézésével folytatjuk. Öveket becsatolni!

„A botrány, csak az kiált az égre” – best of balhékrónika

Nem volt itthon a macska, és zavartan cincogtak az egerek. Az országos politikai építkezésbe temetkező Márki-Zayra márciusban – nincs rá jobb kifejezés – ráomlott a helyi adófizetési rendszer. Soha nem látott káosz tört ki az adófizetések körül, az országot-világot járó polgármester és a lefejezett hivatal kezéből kicsúszni látszottak az események. A több hétig tartó botrány joggal háborította fel a normális, kiszámítható ügyintézéshez, ügymenethez szokott vásárhelyieket. A szakértelmet hirdető városvezető persze ezúttal is másra mutogatott, külső körülményekkel magyarázta a kudarcos bizonyítványt.

Emlékeznek, ez volt az a hónap, amikor komoly késlekedéssel és össze-vissza vagy éppen sehogy sem postázta ki a helyi adókkal kapcsolatos leveleket az önkormányzat, így a kellemetlen helyzetbe hozott polgároknak (vállalkozásoknak) csak pár napot hagytak ügyintézésre. A működési zavarok látványos jeleit mutató hivatal bénázása miatt a fizetési határidőket is ki kellett tolni! Igen ám, de ekkor meg olyan levelek is landoltak az adóbekérőkkel, melyeken továbbra is az eredeti befizetési határidő szerepelt. Sorjáztak a lakossági panaszok!

A botrány eltussolásának technikája korántsem volt zökkenőmentes. A városháza először úgy magyarázkodott, az a gond, hogy a közgyűlés az adóbefizetési határidőhöz nagyon közeli időpontban döntött a vállalkozási célú építményeket érintő adócsökkentésről. Ez a kifogás azonban gyenge lábakon állt, hiszen más adónemek, így a magánszemélyek gépjárműadója körül is állt a bál. Márki-Zay ekkor így terelte a felelősséget az adógate-ben: „Az adócsoport a héten kiküldte az adóértesítéseket tudomásom szerint, de valóban késlekedéssel éltünk. […] Amennyiben én jól tudom, de ebben nem vagyok teljesen biztos, egy központi rendszerprobléma okozta a késedelmet, és csak másodlagosan volt szempont, hogy nálunk egy adómódosítás is folyamatban van.” A bocsánatkérés tehát elmaradt, miközben az is kiderült, egy a teljes várost, a teljes közösséget érintő ügyben az első számú vezető lazán megengedi magának, hogy „tudomásom szerint”-tel és „amennyiben én jól tudom, de ebben nem vagyok teljesen biztos”-sal hárítson…

„Az igazat, csakis az igazat!”

Ceausescu és Milosevic után Hitlerrel bővült Márki-Zay politikai eszköztára. A vásárhelyi polgármester egyre látványosabban gyurcsányizálódott, már amennyiben ezekben a hetekben ő és a DK elnöke abban találtak egymásra, hogy akkor éppen a náci Führerhez hasonlítgatták Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. No meg a kommunista diktátor Rákosi Mátyáshoz. Az MMM elnöke azonban hazai pályán, az ATV-ben csúnyán megbukott a csúsztatással, az öncélú és hazug hitlerezéssel, rákosizással. Hiába, az élő stúdióbeszélgetés nem azonos a másfél órás Facebook-prédikációkkal, megvan az a veszély, hogy a riporter (vissza)kérdez, az interjúalanynak pedig indokolnia kellene, és képtelen rá. Belezavarodik, hogyan építhet Orbán Hitler-nácizmust és Rákosi-kommunizmust, ha a „brutális diktatúra” közepette „mindenkinek van választása” akár az itthoni munkaerőhiány, akár a nyitott határok miatt. Idézzük a feledhetetlen párbeszédet az Egyenes beszédből Rónai Egon és Márki-Zay között – avagy pontosan ennyire áll stabil lábakon a vásárhelyi városvezető ideológiája:

– Előbb azt mondta, hogy olyan ez a korszak vagy ez a rendszer, mint Hitleré vagy Rákosié…
– Nem így fogalmaztam, de igen….
– Hát, gyakorlatilag ezt mondta. De most mondta el, hogy mégsem olyan, mert hiszen mindenki előtt ott a választási lehetőség, Rákosi idején nem volt ott igazán a választási lehetőség, lezárt határok között sínylődtek az emberek, akik nem álltak be a sorba. Akkor viszont van értelme rákosizni? Maradjunk csak ennél a példánál.
– Éppen ezért pontosítok, tehát szó sincs arról hogy ez a rendszer olyan lenne…

„Péter, menj, és váltsd le az Orbán-rendszert!”

A Mindenki Magyarországa Mozgalom tetőtől talpig olasz divatba öltöztetett elnöke ezekben a hetekben szinte többet tartózkodott vidéken, mint Vásárhelyen. Bejárt ungot-berket; a teljesség igénye nélkül – hiszen nem állíthatjuk, hogy a roadshow valamennyi állomását sikerült rögzítenünk – fellépett forradalmi víziójával, Orbán és a Fidesz ekézésével, a hitlerezéssel, a rákosizással és a biszkubélázással többször a fővárosban (Újpalota, Ferencváros stb.), valamint Székesfehérváron, Szigetszentmiklóson, Budakeszin, Kaposváron, Békéscsabán, Orosházán, Debrecenben és Baján is. „Természetesen” nem hiányozhatott a március 15-i budapesti összellenzéki tüntetés vezérszónokai közül sem: a botrányhős Lakatos Béla és Dobrev Klára, alias Gyurcsányné között „tolvajpártozott” egy vereteset. Másnap pedig a határokat is átlépte a haknikörút: Londonban(!) tartott két, kormánybuktatónak szánt fórumot Hódmezővásárhely – még egyszer: Hódmezővásárhely(!) – polgármestere. Akinek az álmaiban ekkor már Amerika is megjelent – de ez még a következő hónapok zenéje.

Egyre nehezebb volt eldönteni, vajon Márki-Zay vajon szabadidejében országos politizál, építi majdnem-pártját és dönti a kormányt, vagy szabadidejében Hódmezővásárhely polgármestere. Az MMM szervezése és terjeszkedése mindenesetre mindenki számára egyértelművé tette eltagadhatatlan nagypolitikai ambícióit, illetve azt, hogy Vásárhelyre e vonatkozásban csak és kizárólag ugródeszkaként tekint.

Borítókép: 444.hu

Korábban írtuk:

Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 1. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 2. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 3. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 4. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 5. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 6. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 7. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 8. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 9. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 10. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 11. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 12. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 13. rész