Koronavírus: a gödi Samsung gyár megvizsgáltatja Kínából érkező alkalmazottjait

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi szakértői csoportja a hétvégén megkezdi a vizsgálatát Kínában, amelynek során főként a COVID-19 koronavírus terjedési módjának és a járvány súlyosságának meghatározására terveznek összpontosítani – közölte a szervezet főigazgatója pénteken.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arról számolt be, hogy a tizenkét nemzetközi és tizenkét kínai szakemberből álló csapat több részletet szeretne megtudni arról, hogy pontosan hogyan, mikor és hol fertőződött meg az ebben eddig érintett több mint 1700 egészségügyi dolgozó.

„Arra számítunk, hogy a hétvége folyamán a csoport minden tagja megérkezik” – mondta.

„A közös misszió célja, hogy gyors tájékoztatást nyújtsunk a választintézkedések következő lépéseiről és a felkészülésről Kínában és világszerte” – hangsúlyozta.

A főigazgató hozzátette, hogy különös figyelmet fognak fordítani a kórokozó terjedési módjának megértésére, valamint a járvány súlyosságának megállapítására és a jelenlegi válaszlépések hatásának felderítésére.

A kínai hatóságok pénteken 5090 új esetet jelentettek, köztük több mint 120 halálos áldozatot. Ezzel 63 851-re nőtt a fertőzöttek és 1380-ra a halottak száma. Az egészségügyi dolgozók körében eddig 1716 fertőzöttet regisztráltak.