Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 13. rész

Sorozatunkban összegyűjtjük és a történelmi emlékezet számára csokorba kötjük a 2018. február 25-én megválasztott vásárhelyi polgármester leghangosabb botrányait, legemlékezetesebb csúsztatásait és leglátványosabb országos politikai bejelentkezéseit. Huszonnégy hónapnyi „márkizaying” két tucat epizódban – terítéken 2019 februárja!

◊ Érdektelenségbe fulladt a túlórabohózat
◊ Lebukott a Vásárhelyiek a változásért
◊ Dísznyakkendő teszi a miniszterelnök-jelöltet?

A Márki-Zay Péter kétéves tevékenységére visszatekintő sorozatunkat a 2019. februári események, történések felidézésével folytatjuk. Öveket becsatolni!

„A botrány, csak az kiált az égre” – best of balhékrónika

Döglött lovon ücsörgött Márki-Zay Péter, aki a január elején megszervezett vásárhelyi kormányellenes tüntetés után sem engedte el a túlóratörvény témáját. Miközben Budapesten és szerte az országban már rég elültek a balliberális ellenzék álforradalmai, a polgármester még februárban is ezzel igyekezett bombázni a kormányt és a helyi Fideszt. Persze nem a vásárhelyi problémák és viszonyok hangszerelésével, hanem a csúsztatásokra épülő országos ellenzéki kommunikációs töltényekkel lövöldözve. Csakhogy maguk az érintettek, azaz a vásárhelyi önkormányzati cégek dolgozói látványosan nem voltak kíváncsiak a durván megtévesztő, manipulatív kérdőívvel „színesített” (nagy)politikai cirkuszára: távolmaradásukkal üzentek a „ túlóratörvény-tájékoztatónak” nevezett Márki-Zay-show-n. A 370 főből mindössze 45 jelent a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban: a dolgozók 88 (!) százaléka utasította el az öncélú akciót, mert nyilvánvalóan elsősorban a politikusról szólt.

Egyszóval kínos érdektelenségbe, azaz súlyos kudarcba fulladt a túlórabohózat. Ez persze nem volt meglepő annak kapcsán (sem), hogy – mint akkor is megírtuk – az önkormányzati cégeknél a korábbi években még a 250 órás túlórakeretet sem merítették ki, nemhogy az fenyegetett volna, hogy még ennél is többet várnának el a dolgozóktól – bármivel is riogatott a polgármester…

„Az igazat, csakis az igazat!”

Februárban lelepleződött Márki-Zay egyik legnagyobb átverése: a Vásárhelyiek a változásért néven futó gyűlöletoldal. A Facebook-felület bő egy évvel korábban, közéleti színre lépésével párhuzamosan született meg. A politikus gőzerővel igyekezett magától távol tartani, támogató oldalnak nevezte, amit tőle független civil vásárhelyiek szerkesztenek. Csak úgy, kedvtelésből… Nem volt véletlen a látszólagos határvonalképzés, mert számos gyűlöletkampány futott végig ezen a közösségi platformon: köztiszteletben álló vásárhelyieket pécéztek ki, szerkesztettek ki, tettek – hazug érvek mentén – a mocskolódások, a verbális erőszak és a fizikai erőszakkal való fenyegetőzés céltáblájává. A szavakban a „szeretet hatalmát” hirdető Márki-Zay ilyenkor egyrészt moshatta kezét, másrészt taktikusan sakkozhatott a politikai tematizálással: egy-egy ügyet néha a Vásárhelyiek a változásért „robbantott”, és a polgármester másnap felkarolt, vagy éppen fordítva: amikor politikailag szorult helyzetbe került a városvezető, a támogatóinak nevezett oldal hirtelen demonstratív módon a védelmére kelt, megmozdulást, szimpátiatüntetést szervezett mellette.

Persze ez a hazugság sem bizonyult örök életűnek. Fotókkal, videófelvételekkel és egyéb bizonyítékokkal lebuktattuk a kamuoldalt, és megmutattuk, valójában ki áll mögötte, illetve kik mozgatják a szálakat. Bebizonyosodott, hogy azt Márki-Zay legközvetlenebb (közpénzből fizetett városházi) munkatársai, politikai szövetségesei, családtagjai szerkesztik és menedzselik (például a városháza informatikusa, a polgármester fotósa, videósa, sőt, később az is kiderült: az alpolgármestere, valamint a veje is felelős azért, ami Vásárhelyiek a változásért címszó alatt fut). Nyilván teljesen „függetlenül” a polgármestertől, annak politikai, illetve személyes érdekeitől, céljaitól. Hogy is szól a régi nóta? „Aki eztet elhiszi, szamarabb a lónál”…

„Péter, menj, és váltsd le az Orbán-rendszert!”

Folytatódott a nagypolitikai roham: de rendszert váltani, Orbán Viktort megbuktatni mégsem lehet lyukas zokniban vagy New York feliratú, kinyúlt reklámpólóban! Márki-Zay egy pillanatra elhitte: a ruha teszi az embert. Vagyis a dísznyakkendő a miniszterelnök-jelöltet. Egy nap híján egy évvel vásárhelyi győzelme után Budapesten ténylegesen is zászlót bontott majdnem-pártja, a legújabb ellenzéki politikai alakulat: a Mindenki Magyarországa Mozgalom. Az elnök úr megadta a módját: csúcsra járatta a rongyrázást! Az MMM minden egyes elnökségi tagjának más-más(!), az MMM logójához és színkódjához passzoló, azt kicsit átvariáló nyakkendőt készített Herczeg Zoltán divattervező, ismert ellenzéki közéleti szereplő.

A stylist-művész úgy nyilatkozott erről: „modern, 21. századi trendeknek megfelelő, európai színvonalú, tetőtől talpig minőségi ruhát” kívántak az MMM-es hölgyek és urak. Az európai színvonalat szem előtt tartó Márki-Zay és társai nem aprózták el a gúnyakeresést, hiszen akárhogy nem robbanhattak be a köztudatba: valamennyi elnökségi tagnak „olasz ruhákat választottak a saját egyéniségüknek, testalkatuknak, habitusuknak megfelelően”. A vásárhelyi polgármester kifejezetten válogatósnak bizonyult: külön nyakkendőterveket is készíttettet magának, nem is egyet, hanem rögtön hármat!

„A legelső nyakkendők mindegyikén volt még egy kis MMM-logó középen, a csomó alatt. Péter azt mondta, neki ez is sok, ez se legyen rajta, ezért neki külön csináltam háromfajta másikat”idézte fel a nehéz pillanatokat a divattervező. A fejlesztés nagyjából egy hónapig tartott, díszzsebkendőből vagy ötvenféle készült, azokat ugyanis a nyakkendő-szabványokból szabta tovább a mester. Az viszont nem derült ki, pontosan mennyibe is fájt Márki-Zayék piperkőcösítése…

Borítókép: azonnali.hu

Korábban írtuk:

Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 1. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 2. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 3. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 4. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 5. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 6. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 7. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 8. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 9. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 10. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 11. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 12. rész