5 év alatt 250 millió forinttal támogatná Makó a helyi szállásadókat

A korábban tervezetthez képest mintegy háromszor többet, évente 50 millió forintot fordítana az önkormányzat saját költségvetésből arra a turisztikai pályázatra, amelyre helyi szállásadók jelentkezhetnek. A támogatási intenzitás 50 százalékos, a pályázatot március végéig kiírják.

Turisztikai fórumon jelentette be a helyi szállásadóknak, vállalkozásoknak Farkas Éva Erzsébet azt az új pályázati lehetőséget, amelyet az idei költségvetés tervezete már tartalmaz, és február végén fogadhat el a képviselő testület.

A korábbi egyeztetéseken, fórumokon még az hangzott el, hogy a mindenkori idegenforgalmi adó összege lenne a keret, amely 2019-ben például mintegy 17 millió forint volt, ám ehhez képest a városvezetés javaslata szerint ennél jóval több, 50 millió forint van a költségvetés tervezetében.

Ráadásul a tervek szerint ezt a pályázatot 5 éven keresztül rendszeresen kiírná az önkormányzat, ha a költségvetés megengedi, így összesen 250 millió forintot fordítanának erre.

A helyi vállalkozások több javaslatot is tettek az elmúlt hónapokban arra nézve, hogy milyen támogatható tevékenységek kerüljenek bele, mondta el a polgármester, felmerült többek között kutyabarát, kerékpárosbarát szálláshely kialakítása, ilyen típusú bővítés, meglévő szálláshely bővítése, energetikai korszerűsítés, nyílászáró, fűtés korszerűsítés, napelemes rendszerek kiépítése, illetve eszközbeszerzés is.

A támogatási intenzitás maximum 50 százalékos lehet, vagyis a pályázatból a beruházás legfeljebb felét finanszíroznák. 10 férőhely alatti szálláshelyek 1 millió forintra pályázhatnak majd, efölött pedig 2 millió forintra. A költségvetés elfogadása után március végéig írnák ki a turisztikai célú pályázatot.

5 év alatt 250 millió forinttal támogatná Makó a helyi szállásadókat 1

A fórumon Lázár János is részt vett, aki elmondta, azt tartja jó városvezetésnek, ahol a vita nem arról folyik, hogy miben nem értenek egyet, és folyamatosan pártcsatározás megy, hanem megpróbálják megtalálni a közös nevezőt. Szerinte Makó ebből a szempontból jó helyzetben van, mert a politikai erők között abban egyetértés van, hogy a város jövőjét a turizmusra kell építeni. A tervezést pedig megfontoltan, és előkészítetten teszik.

A városnak pedig jó esélyei vannak a turizmus tekintetében, ezt a Nemzeti Turisztikai Ügynökség is megerősíti, amely úgy véli, a 2018-as 54 ezer vendégéjszaka a fürdő beruházás befejezése után 5 évvel közel lehet a 200 ezerhez. Ez részben Románia és Szerbia növekvő fogyasztóképes keresletének, részben pedig a radikálisan növekvő belföldi turizmusnak köszönhető.

A térség országgyűlési képviselője a most bemutatott turisztikai pályázat kapcsán azt mondta, ha jól megy, akkor a megvalósuló fejlesztések miatt az ebből származó haszon többszöröse lesz annak, mint amit a város erre fordít.

Ő éppen ezért, ha az igények meghaladják a keretösszeget, azt fogja kérni a polgármestertől és a képviselő testülettől, hogy előbb-vagy utóbb az összes igényt próbálják meg kielégíteni, akár a keretösszeg növelésével.

Forrás és fotó: makohirado.hu